Inför matchen-intervjun: “Den fina fotbollen måste omvandlas till fler poäng”

Inför matchen-intervjun: “Den fina fotbollen måste omvandlas till fler poäng”

Har Brighton gjort sig förtjänta av fler poäng? Hur ser fotbollsengland på Graham Potters tränargärning? LFC-redaktionen hörde av sig till Sportbladets Premier League-expert Frida Fagerlund för att reda ut ett par frågetecken inför förmiddagens möte på Falmer Stadium.

Nio poäng på nio matcher såhär långt för sydkustlaget. Men hur har spelet sett ut? Man rullade ut Manchester United på hemmaplan utan att få med sig ett resultat, är det möjligtvis en representativ match för Brightons hela höstsäsong? Med andra ord, har laget gjort sig förtjänta av fler poäng än de nio man hittills spelat ihop?

“Märkligt nog var segern mot Villa den match där man såg minst ut som "sig själva". Annars har Brighton stått upp bra mot storklubbarna (inklusive en fantastisk insats mot Manchester United som vilken annan dag som helst hade resulterat i antingen en eller tre poäng) samt fört de flesta matcherna med undantag för den mot Everton som är säsongens bottennapp så här långt. Problemet har varit målskyttet där Neal Maupay har hamnat i kanonläge för att sedan missa grovt... cirka fem miljarder gånger. Det har kostat Brighton poäng. Därför var det extra spännande att se nyförvärvet Danny Welbeck i målprotokollet förra helgen, det är precis det Brighton behöver: Mål!”

Svenskbekantingen Graham Potter gjorde en fullt godkänd debutsäsong som PL-manger ifjol. Hur står sig hans aktier i fotbollsengland?

“Fortfarande högt, om än inte lika högt som förra hösten. Det beror inte på att Potter har gjort något fel, tvärtom har både han och laget tagit kliv och han roterar betydligt mindre (förutom när han måste) jämfört med förra säsongen. Men den fina fotbollen och stora bollinnehavet måste omvandlas till fler poäng för att han ska få verklig respekt, inklusive dinosaurierna i diverse tv-studios.”


Mohamed Salah noterades för en doppietta när Liverpool vann med 3-1 i lagens senaste möte på Falmer Stadium. 

Vad ger du Brighton för chanser att rå på Liverpool?

“Att Tariq Lampey är avstängd är förstås ett slag mot offensiven mot högerkanten. Samtidigt är det kanske inte hela världen att Joel Veltman startar (räknar med att det blir han som ersätter) eftersom han är en aning mer defensivt lagd. Det är klart att det ska väldigt mycket till för att Brighton ska lyckas ta poäng men de gör ofta väldigt bra insatser mot de större lagen (minus Everton då...). Har man bara flytet på sin sida är det inte helt omöjligt att man kan ge Liverpool en rejäl match.”

***

Stort tack till Frida Fagerlund som ställde upp och svarade på våra frågor! Följ henne på Twitter (@fagerlundfrida), lyssna på henne i Sportbladets Premier League-podd och läs henne i Sportbladet.

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-11-28 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool