Inför matchen-intervjun: "Har en förmåga att missa lägen som bara måste bli mål på den här nivån"

Inför matchen-intervjun: "Har en förmåga att missa lägen som bara måste bli mål på den här nivån"

liverpoolsweden.se kontaktade Fotbollskanalens Joel Åberg inför kvällens möte med Brighton hemma på Anfield.

Brighton parkerar efter drygt halva säsongen spelad på en sjuttonde plats i ligan med god marginal ner till lagen under strecket. Hur skulle du summera deras säsong så här långt?

 - Det påminner rätt mycket om fjolåret, då man spelade långt mycket bättre än vad poängsamlingen visade. Känner att man ofta övervärderar samlingen spelare som Potter och Hamberg har till sitt förfogande, personligen tycker jag att man fortsätter få ut ganska mycket av ganska så lite. Jämfört med många av lagen i närområdet, var man återigen relativt konservativa på marknaden trots ett pressat fjolår. Hade gärna sett vad Potter hade kunnat göra som Unai Emerys ersättare i Arsenal innan Mikel Arteta kom in. Poängmässigt så började det skakigt – efter årsskiftet har det gått desto bättre och mot Tottenham senast var man stundtals briljanta. Tror att man kommer att resa sig och klättra i tabellen under våren, men det räcker inte för att motsvara målet att etablera sig bland ligans tio bästa lag.

En fin seger hemma mot Tottenham under söndagen innebär att Brighton nu är obesegrade i sina tre senaste ligamatcher. Har det börjat vända resultatmässigt nu för Albion?

 - Brighton fortsätter att skapa massvis av chanser varje match, men ofta när jag kikar så har man en förmåga att missa lägen som bara måste bli mål på den här nivån. Istället för 3-4 mål så får man ofta nöja sig med 0-2. Det fungerar inte när man ställs mot lag med toppspelare på varenda position. Offensivt har inte så mycket förändrats, däremot ser man plötsligt mer stabilt ut i defensiven. Yves Bissouma och Lewis Dunk har varit riktigt bra. Det räcker för att Brighton ska börja ta trepoängare. På de senaste sex matcherna har man 5-3 i målskillnad.

Svenskbekante Graham Potter har i maj månad varit tränare för Brighton i två år. Hur går dina tankar kring hans tid i klubben hittills?

 - Jag träffade Potters assisterande Björn Hamberg i London för ett drygt år sedan i samband med att man åkte och dominerade och bortaslog Arsenal i London. Det var precis efter att man fått förlängda kontrakt blott tre månader in på kontraktet, vilket var klubbens sätt att visa att man verkligen tror på tränarna. Vid tillfället låg Brighton på en fin placering, och Hamberg menade att klubbens målbild är att man ska etablera sig i mitten och ta sig in på den övre halvan. Om man ser på det krasst så har man inte alls lyckats med det ännu. Om man väljer att titta lite närmare på spelet, det bristande spelarmaterialet, och att det finns positiva tendenser så tror jag inte att klubben är alltför besvikna. Det hade varit roligt om Brighton kunde ta in ett par toppspelare i sommar för att verkligen ge Potter materialet han behöver. Jag tror man accepterar en till säsong som denna, men frågan är om inte Potter måste få det att flyga redan nästa säsong för att hålla fansen och tyckare på sin sida?

Avslutningsvis, vad ger du Brighton för chanser att få med sig något hem ifrån Anfield under onsdagskvällen?

 - På Anfield handlar det mindre om vad bortalaget gör, snarare vad för inställning Liverpool går in med. Om Liverpool är på topp, och fortsätter på det inslagna spåret, så spelar det mindre roll om Brighton kommer upp i nivå. Däremot tror jag att det kan vara värt att påminna om att Brighton besitter en höjd som få andra lag på den nedre halvan har. Personligen har jag inte mycket övers för Neal Maupay, men han är löpstark och hugger på misstag i backlinjen. Det blir därför intressant att se hur Jürgen Klopp väljer att formera sin backlinje och mittlås. Liverpool är, oavsett dagsform hos lagen, såklart storfavoriter. Brighton spelar med en luftrumsstark trebackslinje och kommer att dominera den aspekten av spelet. Om Liverpool kan hålla ned bollen och spela sig igenom och in i straffområdet längs marken har man alla chanser att ta tre poäng. Ska vi säga 2-0?

***

Stort tack till Joel Åberg på Fotbollskanalen som ställde upp och svarade på våra frågor!

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2021-02-03 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool