Inför matchen-intervjun: “Mest frustrerande är att vi inte gav oss själva chansen”

Inför matchen-intervjun: “Mest frustrerande är att vi inte gav oss själva chansen”

WBA-redaktionens Gustav Dovstad är besviken på att man inte gjorde sig själva rättvisa i återkomsten till Premier League men både tror och hoppas att man går in i nästa säsong som ett topplag i Championship. — Men det kommer förmodligen behövas en rejäl ombyggnad, säger han till liverpoolsweden.se.

Med tre omgångar kvar att spela är ni redan klara för nedflyttning, vad har du för tankar kring West Broms säsong 2020-21? 

— Vi kom in i säsongen med ganska bra självförtroende och en hel del spännande spelare. Med det sagt hade vi svårt att komma upp i nivå efter covid-uppehållet under våren 2020, så trenden var egentligen inte särskilt positiv, samtidigt som vi verkligen förtjänade uppflyttning sett över 46 matcher. 

— De värvningar vi gjorde inför säsongen var i huvudsak att säkra lånespelare permanent, så det fanns en oro, som visade sig vara befogad, att truppen skulle vara för tunn. Vi vet såklart vår plats i näringskedjan, men även jämfört med andra mindre lag såg truppen oroväckande svag ut. Vi inledde ganska dåligt och kunde inte vinna, tappade bland annat en 3-0-ledning hemma mot Chelsea till 3-3. Sen sparkar vi Slaven (Bilic) efter att ha fått en del positiva resultat. Jag vet inte om det var rätt eller fel, men tajmingen var katastrofal. Big Sam kom in och det gjordes en del i januari vilket gjort att det sett bättre ut senaste två-tre månaderna. Sammantaget blir vi nedflyttade helt rättvist. Det som är mest frustrerande är att vi inte gav oss själva chansen. Det har varit radiotystnad från ägarna, konstiga beslut och värvningarna har kommit för sent. Sen är det varken första eller sista gången vi åker ur PL, men jag blir uppgiven när vi inte gör oss själva rättvisa. 

Finns det att bygga vidare på för en snabb återkomst? 

— Jag vill svara ja, men det kommer förmodligen behövas en rejäl ombyggnad. Gissningsvis försvinner nästan halva startelvan, antingen inlånade spelare som återgår till sina klubbar eller spelare som gjort det så pass bra att Championship inte är ett alternativ. 

— Om vi lyckas behålla några lånespelare finns det skäl att vara mer positiv.


Blir Sam Allardyce kvar i West Brom? 

Big Sam misslyckades med att lotsa er över strecket - han lär väl inte bli kvar över nästa säsong, eller? 

— Det är frågan som vi alla ställer oss. Han skrev på för 18 månader när han kom, där båda parterna hade möjlighet att bryta vid nedflyttning. Det senaste som är sagt är att det kommer besked innan sista matchen mot Leeds. Visst har det sett bättre ut efter att han fick värva in spelare som är anpassade efter hans spelsätt, men det känns principiellt fel att påbörja en säsong med Big Sam som tränare. Såsom jag tolkar rapporterna från öarna är det inte uteslutet att han fortsätter, även om jag någonstans tror att så inte kommer ske. Om han fortsätter hoppas jag att han överbevisar mig. 


Matheus Pereira kommer bli svår att behålla, erfar Gustav Dovstad. 

Vilken riktning vill du att klubben tar inför nästa säsong? Vilka spelare vill du behålla, vem vill du ska leda laget och hur vill du att laget ska spela i Championship? 

— Jag vill, som de flesta andra supportrar, att de ska byggas långsiktigt. Självklart vill jag behålla så många bra spelare som möjligt, men det är nog mindre sannolikt att spelare som exempelvis Sam Johnstone och Matheus Pereira följer med oss ner. Jag hoppas att spelare som gjorde det bra i Championship förra gången, men som inte riktigt lyckats i PL, kommer igång nästa säsong, exempelvis Grady Diangana och Romaine Sawyers. Sådana spelare kan bli som nyförvärv om de spelar som i fornstora dagar. En dröm hade varit att kunna lösa Okay Yokuslu permanent från Celta Vigo, men det blir nog svårt. Backlinjen blir förhoppningsvis intakt och då kan vi bygga därifrån. Avseende målvaktsfrågan, givet att Johnstone försvinner, har vi Joshua Griffiths (född 2001) som varit utlånad till Cheltenham i League 2. Där höll han 21 nollor och belönades med en plats i engelska U21-landslaget under våren. Frågan är om han är redo för Championship. 

— Utan att gå in alltför mycket på det taktiska så tycker jag att vi kan kräva ett mer spelade lag, givet att vi lyckas med ombyggnationen. Eftersom det är oklarheter kring klubbens riktning finns det från min sida viss oro för vad som komma skall nästa säsong. 

— Problemet med att spela i Championship är inte att spela i Championship, utan att man kan åka ner till League One, vilket hade varit fullständig katastrof. Nu tror jag inte att det blir så men det har hänt andra lag än oss. Jag hoppas och tror att vi blir ett topplag nästa år, även om det finns en del frågetecken kring hur truppen kommer se ut. 

Slutligen, hur känner man som supporter till ett redan nedflyttningsklart lag inför de här helt betydelselösa avslutande matcherna? Letar man ljusglimtar i kanske någon ung spelare som får chans att visa upp sig eller är det bara mörker just nu?

— Även om degraderingen inte kom som en blixt från klar himmel så är jag naiv och hann få upp hoppet efter några bra insatser, vilket kostar känslomässigt nu. 

— Det är viktigt att landa mjukt och alltid spännande att se yngre talanger (vilket vi bör få göra) men för mig personligen är det mest mörker när jag tänker på West Brom just nu. Känslan är att den bästa tiden att hålla på West Brom är sommaren då vi inte spelar. Med det sagt så ska det blir spännande med en nystart nästa år, det är mer att man blir trött på sig själv när det känns så mycket, trots att degraderingen inte kom som en överraskning.

***

Stort tack till Gustav Dovstad på WBA-redaktionen som ställde upp och svarade på våra frågor! 

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-05-16 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool