Inför matchen-intervjun: “Ole är inte rätt man för United”

Inför matchen-intervjun: “Ole är inte rätt man för United”

liverpoolsweden.se kontaktade Manchester United-redaktionens Sebastian Luuk inför eftermiddagens möte på Old Trafford.

En något knackig höst från Uniteds sida så här långt, hur tycker du att spelet har sett ut?

– Inget vidare om jag ska vara ärlig. Jag saknar ett tydligt grundspel och en utpräglad taktik från Ole. När vi stöter på besvär eller hamnar i dåliga spiraler i matcher har vi därför inget att luta oss tillbaka på, vilket blir problematiskt i längden. Istället förlitar vi oss alldeles för mycket på att Ronaldo, Bruno och gubbarna ska göra jobbet själva. Och det går ibland, men på lång sikt håller det inte i en klubb som Manchester United. I mina ögon har vi skördat oförtjänt mycket poäng hittills med tanke på vårt spel, något som delvis beror på många sena avgöranden samt individuella briljanta aktioner…

Med sommarens nyförvärv i allmänhet och Cristiano Ronaldo-återkomsten i synnerhet känns det som att Ole Gunnar Solskjaer inte har något att gömma sig bakom längre - nu är det dags att utmana på riktigt om de största titlarna. Är han rätt manager att göra det med? 

– Jag håller verkligen med om det. Med den truppen vi besitter i nuläget borde vi på pappret ha alla möjligheter att slåss om titlar på riktigt. Men din fråga kan besvaras genom att bara titta på spelet - och därigenom förstå att Ole inte kan leda det här laget till framgång. Han har nu varit i klubben i nästan tre år, men har ändå inte lyckats sätta en tydlig taktik. Istället hoppas han på att de stora namnen ska avgöra matcherna på egen hand, och hans ledarskap är stundtals otroligt amatörmässigt. Hans taktiska inkompetens i laguttagningar och byten är också en stor brist som norrmannen besitter, vilket har lett till att vi sällan kunnat påverka matchbilder. Jag tycker därför inte att Ole är rätt man att leda detta Manchester United. Om vi istället skulle ha en mer rutinerad, taktiskt orienterad tränare tror jag det här laget skulle kunna skörda stora framgångar i framtiden.


Cristiano Ronaldo har levererat från dag ett i sin comeback. Jadon Sancho har haft desto svårare att komma igång. 

Hur har nyförvärven skött sig?

– Självklart har Jadon Sancho varit en otrolig besvikelse hittills. Med tanke på hans prestationer i Bundesliga är det ju alldeles uppenbart att man förväntade sig otroligt mycket mer från honom. Men ja, självklart tar det tid för en spelare att acklimatisera sig i en ny liga. Och det ska man ha respekt för. Dock förväntade iallafall jag mig att Jadon skulle ha ett litet försprång i den processen, med tanke på att han spelat i England i ungdomsåren. Hursomhelst måste han bara få så mycket speltid och självförtroende som det bara går, för att komma tillbaka till sin högsta nivå.

Varane och Ronaldo har som bekant gått rätt in i startelvan - och konstigt vore ju annat. Varane, till att börja med, tycker jag har sett riktigt fin ut. Bra med boll, försvarsstark och allmänt stabil. Bara hans namn i startelvan har nog avskräckt och ingivit respekt hos många motståndare. Jag ser honom redan som en väldigt viktig pusselbit i Manchester United. Och måste jag förklara något kring Ronaldo? Han avgör matcher på egen hand och är precis så utslagsgivande som man hoppades på. Det har snackats om att han inte jobbar tillräckligt hårt i defensiven, men för mig spelar det ingen roll. Han är här för att hjälpa United att vinna matcher - och det gör han med bravur.

Vad behöver klaffa i Manchester United för att det ska gå vägen mot Liverpool i eftermiddag?

– Jag skulle vilja att United gick ut med samma inställning, press och driv som i den andra halvleken mot Atalanta senast. Det var längesen jag såg oss så tighta, målinriktade och hungriga. Med det sagt så är det väldigt mycket som kommer behöva klaffa för att United ens ska ta poäng idag. Liverpools högerkant är glödhet, och där behöver Luke Shaw steppa upp rejält för att ens ha en chans att hänga med. Att sätta defensiven först blir således viktigt, för att sedan kunna ställa om. Jag hoppas att Rashford kan spela (efter lätta skadan senast) och därmed utmana Trent på Uniteds vänsterkant. Den duellen har Rashford vunnit förut, och kan bli vår chans även den här gången.

Vilken typ av matchbild förväntar du dig se på Old Trafford?

– Jag förväntar mig ett dominant Liverpool som kommer äga mycket boll, och ett United som prioriterar defensiven för att sedan gå på kontring. Ole har inte råd att förlora stort idag, och kommer därför fokusera på att först och främst sätta försvarsspelet. Med tanke på Uniteds situation just nu tror jag att Liverpool ser sin chans att störa United tidigt. Och om vi inte hänger med från start idag kan det bli en blodig eftermiddag för Uniteds del… Samtidigt förväntar jag mig att vi verkligen ska vara redo att offra vad som helst för att ge Liverpool en match. Med ett kokande Old Trafford och flera miljoner lidande fans, måste United spela för fansen i eftermiddag.

***

Stort tack till Sebastian Luuk från Manchester United-redaktionen som ställde upp och svarade på våra frågor! 

 

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-10-24 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool