Inför matchen-intervjun: "Renodlat shithouse"

Inför matchen-intervjun: "Renodlat shithouse"

Årets första Europavecka är över, och två lag som vann sina premiärer möts nu i ligan. Liverpool välkomnar West Ham till Anfield under en dag när jakten på Manchester City ska intensifieras. "Matchbilden kommer nog att passa West Ham", säger Kasper Ljungström från West Ham-redaktionen.

West Ham är ett svårt lag att greppa. Ni har tagit stora steg de senaste åren och gjorde en imponerande säsong i ligan för två år sen, och under fjolåret var det ett misslyckande i ligan men laget vann en Europatitel för första gången sedan 1965. Inför denna säsong tappade ni även en av ligans bästa mittfältare i Declan Rice men ersatte honom med en formstark James Ward-Prowse och inlett året starkt. Hur upplevs West Ham utifrån inledningen 2023/24?

– Verkligen som en klubb som, efter en sämre säsong i ligaspelet förra året, är på uppgång igen. Under sommaren var det länge ganska mörkt. Förhandlingarna med Arsenal om Rice blev utdragna och vi var sist i ligan med att göra vårt nya nyförvärv. Men när ersättarna på plats och säsongen hade inletts kände man, trots det inledande krysset mot Bournemouth, att det var ett helt annat lag jämför med förra säsongen. Spelare var tillbaka till sina vanliga jag och nyförvärven levererade direkt. Så för att äntligen svara på din fråga: Inledningen har skapat ett hopp om att vi ska kunna vara med och utmana om Europaplatserna igen. Det blåser friska vindar.

Förra veckan pratade Michail Antonio mycket om Liverpool i BBC:s podcast ”Footballer’s Football”. Han ansåg att Liverpool kommer komma topp 5 och ställde sig frågande till vad mer de har att spela för i ligan,  att Salah själv inte var delaktig i att vara kvar efter ryktena om en flytt till Saudi och även att West Ham kommer sluta över Liverpool. Liverpoolfansen har irriterat sig över citaten och menar att det ska användas som tändvätska inför matchen. Hur ser du på citaten, och tror du att ”psykningarna” påverkar något av lagen ur något perspektiv?

– Jag älskar det. Antonio är ett renodlat ”shithouse” och det är precis det man ska vara om man lirar i West Ham. Det var bara någon vecka sedan han uttalade sig om Richarlison i Tottenham också, och fick hela deras fanbase att rasa också. Men ska man försöka dissikera själva sanningshalten och trovärdigheten i uttalandet så är det klart att det är en rejäl högoddsare att det skulle bli så. Men jag tycker att uttalandet anspelar på svaret i förra frågan. Säsongsinledningen har lett till höga ambitioner!

Både Liverpool och West Ham kommer från Europa League i torsdags. Liverpool vann med 3–1 mot österrikiska LASK på bortaplan och West Ham vann med samma siffror mot serbiska FK TSC Backa Topola på hemmaplan. Hur tror du att matchen i veckan med tider, resor och lag påverkar matchen, och vilket lag tror du missgynnas mest av matchen mitt i veckan?

– Känslan är att West Ham tvingades ta ut sig lite mer än de planerade. I och med att serberna chockade alla och gjorde 1-0 i den andra halvleken efter en jättemiss från Ogbonna så kunde inte spelare som exempelvis Paqueta kliva av efter en timme, som gissningsvis var planen. Istället blev det nästan 90 tunga minuter i ösregn. Så ja, svaret på frågan är nog West Ham ändå. Även om jag personligen tror att det är för tidigt på säsongen för att spela ut trötthetskortet.

Liverpool har även dem, efter ett tufft fjolår, inlett starkt. Dessutom har West Ham haft erkänt svårt mot Liverpool. Laget har bara tagit poäng mot Liverpool i tre av de 14 senaste mötena mot Liverpool, och senaste segern på Anfield kom för åtta år sedan. Vad tror du om matchen och vad behöver West Ham göra för att störa Liverpool?

– Matchbilden kommer nog att passa West Ham. Man kommer ligga lågt och gå på kontring. Och till skillnad mot City senast så är det ett Liverpoolförsvar som lämnar en del att önska. Det är precis i den här typen av matcher som West Ham är som bäst, nästan. Med det sagt är såklart Liverpool ganska stora favoriter. Jarrod Bowen missade Europamatchen i torsdags på grund av sjukdom, och det är oklart om han kommer vara med på söndag. Skulle han saknas skulle det vara ett jätteavbräck. Samtidigt har Mohammed Kudus fått sin första start och kan nog bli en bra, rak ersättare om det skulle behövas.

Slutligen, vad blir ditt tips för matchen?

– Jag fortsätter på inslaget spår och är försiktigt optimistisk. Jag säger 2-2. I West Ham gör Michail Antonio och nyförvärvet Dinos Mavropanos, som jag tror får göra sin första PL-start för West Ham, mål!

Vi tackar Kasper Ljungström och Wets Ham-redaktionen och önskar de lycka till framöver!
 

Emrik Johansson@emrik_johansson2023-09-24 09:28:00
Author

Fler artiklar om Liverpool