Inför matchen-intervjun: "Självklart önskar man att Tuchel kan bli den långsiktiga lösningen"

Inför matchen-intervjun: "Självklart önskar man att Tuchel kan bli den långsiktiga lösningen"

liverpoolsweden.se kontaktade Chelsea-redaktionens Emanuel Ålund inför torsdagskvällens drabbning på Anfield.

Dags för en väldigt viktig match ikväll, speciellt med tanke på att bägge lagen nu slåss om samma Champions League-plats. Hur ser du på Chelseas tabelläge, nu i början av mars, sett till förväntningarna innan säsongen?

"Förväntningarna innan säsongen var topp fyra, det är ingen hemlighet att en CL-plats är ett sorts krav varje säsong från både ledning och oss supportrar. Sen kändes det realistiskt, vi har en riktigt bra trupp efter sommarens transfer-fönster, men hade en väldigt oerfaren tränare i Lampard, och man visste inte riktigt var man hade laget. Så att vi nu ligger femma får ändå anses okej, och bra med tanke på var laget befann sig runt jul och nyår. Är dock rätt säker på att Leicester och West Ham kommer springas om av just Chelsea och Liverpool i slutändan. Chelsea har returen kvar mot bägge lagen dessutom, så visst finns det läge att plocka tunga poäng där, men det gäller att ta vara på chansen."

Som rivalsupporter måste även jag erkänna att det gjorde lite ont att se när klubbikonen Frank Lampard fick sparken och ersattes av Tomas Tuchel. Hur kände du kring det?

"Det var väldigt tungt, man fick lite samma känsla som när man ser sina idoler spela sin sista match för klubben och sedan blir avtackade inför stående ovationer. Skillnaden här var att det blev en sorts antiklimax, det blev inget ”värdigt” avslut och även om man förstod att det berodde på uteblivna resultat, lämnade det en bitter smak i munnen. Ledningen hade varit tydliga med att nu skulle Lampard få förtroende och man skulle arbeta långsiktigt, vilket inte alls blev fallet.

Sen om det var rätt eller fel – Tuchel har onekligen gjort saker som vänt den negativa spiralen, det går inte att förneka. Tysken har implementerat en ny disciplin i truppen och tycks vara taktiskt skicklig. Självklart önskar man att Tuchel kan bli den långsiktiga lösningen, men visst är det tråkigt att det blev på bekostnad av Super Frankie."


Vi leker med tanken att Roman Abramovitj hade styrt Liverpool istället för Chelsea. Då hade väl Jürgen Klopp sparkats för länge sedan med tanke på hur bedrövligt Liverpool har presterat på sistone?

"Ja, den tanken slog mig tidigare faktiskt. Klopp gör väl sin sjätte säsong nu, och inledde rätt så knackigt emellanåt, men där fanns förtroende och det visade sig väldigt lyckat i slutändan. Och nu när Liverpool har en så pass djup svacka med uteblivna resultat, tycks han ändå ha väldigt stort förtroende hos både ledning och fans. Sådant skapar säkerligen en trygghet i laget också, vilket jag tror är väldigt viktigt om man ska kunna vända en negativ trend."

Liverpool har denna säsong kraschat rejält som regerande mästare. Ni var med om något liknande, om än värre, säsongen 2015-16. Ser du några likheter och hur ser du som utomstående på Liverpools lag idag?

"Chelseas krasch var tveklöst värre, där var det förutom ruskigt dåliga resultat även grinigt på så många plan. Det var en säsong man bara ville skulle ta slut, och man landade på 50 poäng till slut, vilket var smått bedrövligt.

Klart att det går att dra paralleller, framförallt matcher som det bara inte vill sig framför mål; och så torskar man med 0-1 hemma mot Burnley. Men Liverpool har ändå en förmåga att vinna när det gäller, det såg vi framförallt mot Leipzig i CL, det är där den stora skillnaden ligger i denna jämförelse. Liverpool som utomstående är en kluven bild – dels finns alltid det hotande anfallet och de evigt jobbiga ytterbackarna. Men det finns även vad jag länge hävdat är en för tunn trupp, man har gjort sig för beroende av spelare som Van Dijk och Salah. När skador eller formdipp sker för spelare av den betydelsen, då blir det tungt eftersom ingen annan kliver fram och besitter samma kvaliteter."


Vilka av era spelare har imponerat mest hittills under säsongen och är det någon man förväntat sig mer av? Vad kan vi slutligen förvänta oss av Chelsea i denna match?

"De som imponerat mest är framför allt Mason Mount, hans driv och löpvilja är det bara Kanté och möjligtvis Kovacic som kan matcha. Annars hade Chilwell en bra höst, medan Hudson-Odoi stundtals är briljant, och Christensen vuxit rejält på sistone. Men den som får ut mest per spelad minut måste vara Olivier Giroud. Det känns som att han alltid är cool-lugn på bänken, tar vara på de matcher han får starta och nosar upp varenda situation - oklart dock om fransosen får starta på torsdag.

De man förväntat sig mer av är framför allt de värvade tyskarna, Werner och Havertz. Samtidigt kan man inte kräva att de ska leverera på studs i en ny liga. Men visst, det är lätt att peka ut dessa två herrar som underpresterande i många matcher, även om det samtidigt är aningen hårt dömt. Även Jorginho är ifrågasatt av många, men italienaren har gjort det bra sedan Tuchel blev tränare för laget.

Denna match är svårtippad, det känns som att båda lagen vill gå för tre poäng, men samtidigt inte riskera att förlora. Liverpool har väl vunnit typ de senaste fyra mötena i ligan, även om Chelsea gjort bra matcher. Formmässigt ser ju Chelsea onekligen vassare ut, men det känns som att sådant är som bortblåst så fort matchen visslas igång. Tuchel lär ha en liknande taktik som mot United senast, med ett balanserat lag som pressar tillsammans. Blir minst sagt en intressant duell mellan Klopp och Tuchel!

Personligen hoppas jag dock på ett offensivt laddat Chelsea som faktiskt tar chansen att ta tre viktiga poäng mot ett topplag. Att skapa en poängmässigt liten, men mentalt viktig lucka mellan lagen nu, kan visa sig vara väldigt värdefullt när ligan senare ska summeras."


***

Stort tack till Emanuel Ålund på Chelsea-redaktionen som ställde upp och svarade på våra frågor! 
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2021-03-04 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool