Inför matchen-intervjun: “Vi har minskat gapet”

Inför matchen-intervjun: “Vi har minskat gapet”

liverpoolsweden.se kontaktade Manchester United-redaktionens Gustav Kulle inför kvällens möte på Old Trafford.

Kvällens möte blir det första mellan två “Big Six”-lag sedan hela Superligasoppan för någon vecka sedan. Hur kände du när ligan först lanserades och när den bara något dygn senare skrotades?

— Min spontana tanke var att det här var väldigt väntat. Jag tycker att trenden har pekat i en riktning där finansiella intressen går före de sportsliga eller allmänna intressena under en lång period. En europeisk superliga är, rent finansiellt, väldigt lätt att motivera. Så av den anledningen blev jag väldigt förvånad över hur snabbt klubbar började vackla och göra U-svängar. Något som de lär ha planerat under så många år, och sen är man inte beredda att försvara sig och bemöta kritikerna. Det tyckte jag var konstigt. Jag tror dock inte att det sista ordet är sagt kring tävlingsstrukturer som garanterar världens toppklubbar större intäkter framöver – vi får väl se.

Ed Woodward ska om jag förstått det rätt lämna klubben efter årsskiftet och nu verkar ägarfamiljen Glazer faktiskt överväga att sälja - hur skulle en sådan försäljning tas emot av supportrarna?

— Jag tror att en försäljning initialt hade firats av supportrar som ”sista dagen på kriget”, då en klar majoritet anser sig missnöjda med deras ägande och ledarskap. Knäckfrågan är förstås: vem hade de sålt till och blir det bättre? Jag misstänker att det inte är ett konsortium av Red Knights eller gamla Class of ’92-legender som hade blivit nya ägare utan att man hade fått förhålla sig till annan amerikansk kapitalist eller en regim med högst tvivelaktiga människovärden, så jag är personligen inte lika övertygad om att en försäljning löser den problematik supportrar känner.

Så till det fotbollsmässiga. Ni har ett fast grepp om andraplatsen och har efter 6-2 hemma mot Roma en stadig fot i Europa League-finalen - hur skulle du betygsätta Uniteds säsong så här långt?

— Man gör en klart godkänd säsong och tar kliv framåt från föregående. Det fanns inte på kartan att vi skulle vara ikapp de två bästa lagen i England och konkurrera om en titel över 38 omgångar, men vi har minskat gapet och gjort det samtidigt som vi hittat en bättre kontinuitet i prestationerna. Cupspelet är en akilleshäl och även om gruppen var svår på förhand så slarvade man bort ett Champions League-avancemang samt utmanande om en FA Cup-titel. Det kan inte accepteras säsong efter säsong utan i år måste man knipa Europa League för att visa att man är en klubb att räkna med.


Bruno Fernandes - "en rent fenomenal värvning", enligt Gustav Kulle och många andra. 

Vem är lagets viktigaste spelare?

— Vi har börjat bygga en bra lagdynamik där vi nu så succesivt börjar spela på så pass bra nivå att laget inte ska kollapsa med en skada eller avstängning längre, men det är förstås omöjligt att blunda för den effekt Bruno Fernandes har på vår poängskörd. Han bidrar både med assist och mål och skapade chanser som gör sina medspelare bättre. Han har varit en rent fenomenal värvning och nu när man har en Pogba som börjar hitta formen också så börjar man gör det väldigt jobbigt för motståndarna då man inte bara kan plocka bort en spelare för att stoppa klockverket. Bruno är en framtida lagkapten.

Slutligen, hur kommer United att ta sig en kvällens match? 

— Man fick mycket kritik senast på Anfield då man inte gick för nådastöten när Liverpool var svaga. Jag har fortsatt stor respekt för Liverpools nuvarande lag, så det är inte Englands sjätte bästa lag som kommer på besök. Däremot finns det tydliga luckor i laget och framförallt försvarsspelet som vi kan ha goda möjligheter att utnyttja. Jag tror att vi kommer försöka bjuda på en mer öppen tillställning och fokusera på vårt eget spel mer än vi gjort i toppmatcher tidigare. Det kan bli en riktigt bra match där jag ser goda möjligheter för oss att dra längsta strået den här gången.

***

Stort tack till Manchester United-sidans chefredaktör Gustav Kulle som ställde upp och svarade på våra frågor!

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-05-02 11:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool