St James' Park, 2022-11-12 18:30

Newcastle - Chelsea

Inför: Newcastle - Chelsea
Blir Havertz målskytt på St James' ännu en gång?

Inför: Newcastle - Chelsea

Sista matchen med Chelseas herrar på över en månad. Ett långt mästerskapsuppehåll väntar, men mycket står på spel för de kungsblå i helgen. För motståndet står ett formtoppat Newcastle uppe på Tyneside.

Hemmalaget är obesegrade i sina nio senaste matcher. Chelsea åker upp till nordöstra England med tre förluster på sina fyra senaste. Newcastle befinner sig för tillfället sex poäng ovanför Chelsea i tabellen, de kungsblå har dock en match mindre spelad. Detta är första gången lagen möts när Newcastle befunnit sig ovanför Chelsea i ligan sedan 2012.

Läget i lagen
Newcastle
Lagets båda svenskar, Emil Krafth och Alexander Isak, saknas när Chelsea kommer på besök. Krafth rehabiliterar en korsbandsskada medan Isak sköter om sitt lår. Matt Ritchie är otillgänglig på grund av problem med en vad. Målvakten Karl Darlow samt Jonjo Shelvey är på väg tillbaka, de kan komma att ingå i matchtruppen. Javier Manquillo är på väg tillbaka från skada, medan ytterbackskollegan Paul Dummett är otillgänglig. Allan Saint-Maximin gjorde comeback i veckan med ett inhopp, han lär dock inte starta. Anfallsesset Callum Wilson saknades i ligacup-mötet mot Crystal Palace, men det var på grund av sjukdom snarare än skada. Eddie Howe menade dock på sin presskonferens att anfallarens deltagande är oklart.

Newcastle United är inne i en verklig glansperiod. The Magpies ligger trea i ligatabellen, senast de förlorade var mot Liverpool den 31 augusti. Låt gå att schemat därefter har varit tacksamt, men de svartvita har mött både Tottenham såväl som Manchester United och fått med sig fyra poäng från de matcherna. Tack vare den fina formen kammade klubben hem utmärkelserna månadens tränare och månadens spelare för oktober. Den sistnämnda tilldelades paraguayanen Miguel Almirón.
Möjlig startelva (4-3-3-):
Pope; Trippier, Schär, Botman, Burn; Longstaff, Guimarães, Willock; Almirón, Wood, Joelinton

Chelsea
Jorginho saknades i matchtruppen mot Manchester City på grund av en fotskada, men ska vara uttagningsbar igen. I övrigt saknar Chelsea sex spelare. Reece James, Ben Chilwell, Wesley Fofana, Carney Chukwuemeka, N’Golo Kanté och Kepa Arrizabalaga. Tre lårskador, två spelare med knäproblem, en formstark Kepa skaffade sig hälsporre i Brighton. Graham Potters uppgift blir något mer komplicerad tack vare dessa herrars frånvaro. Ytterbackssituationen kanske är den mest pressande frågan för Chelsea, i år igen.

De kungsblå fick med sig en hedersam förlust i samband med uttåget i ligacupen. Visst, Edou Mendy hade en hel del att göra i mål, men spelmässigt såg Chelsea stundtals bättre ut än på länge. Resultatraden gör sitt för att påverka humöret, skadesituationen likaså. Med två matcher i veckan under sex veckors tid har Potter inte haft särskilt mycket tid på sig att implentera sitt tilltänkta spelsätt, kanske är vi på väg att närma oss nu. Lewis Hall var ett verkligt utropstecken uppe i Manchester, men lär på sin höjd inleda på bänken mot Newcastle. Pulisic stod för en lovande om än ineffektiv insats, medan Sterling fick lite välförtjänt tid för reflektion på bänken. Koulibaly såg stundtals svajig ut mot de himmelsblå, det är högst oklart om Chelsea spelar med två eller tre mittbackar mot Newcastle.
Möjlig startelva (4-2-3-1):
Mendy; Azpilicueta, Silva, Chalobah, Cucurella; Kovacic, Jorginho; Sterling, Mount, Pulisic; Aubameyang

Historik
Chelsea gillar att möta Newcastle United. Sedan Premier Leagues intåg har de kungsblå 29 segrar i ligaspel mot de svartvita, The Blues har bara mästrat Spurs fler gånger (33). Föregående säsong innebar en för Chelsea något sällsynt dubbel mot Newcastle. Hemmamatchen slutade 1-0 till Chelseas fördel, på St James’ Park blev Reece James matchvinnare med två mål i en 3-0-seger. Fjolårets bortatripp tangerade Chelseas största seger på Tyneside i PL-sammanhang. Chelsea vann mötet med just 3-0 i december 2011. Målskyttar den gången? Didier Drogba, Salomon Kalou och Daniel Sturridge!

Förväntad matchbild och tips
Under Eddie Howe har Newcastle blivit ett betydligt mer bolltryggt lag. I segrarna mot Aston Villa och Crystal Palace hade de svartvita över 60 procent av bollinnehavet. Det betyder inte att Newcastle är ett dogmatiskt possession-lag á la Sarris Napoli. De kan fortfarande välja att spela på kontringar och såra sina motståndare på det viset. Självförtroendet är på topp uppe i nordöst, detsamma går inte riktigt att säga om gästerna från sydvästra London.

Chelsea besitter trots allt ett starkt spelarmaterial, de många skadorna till trots finns en bredd som gör många ligakonkurrenter avundsjuka. Flera spelare ska bege sig till Qatar för att spela VM, jag vill tro att de ämnar gå in i landslagsbubblan med en seger i ryggen. Det blir en jämn match, men Chelsea hoppar upp på vinnarhästen igen. Chelsea vinner med 2-1.

Värt att veta
Tro’t eller ej, men detta är inte första gången som engelsk fotboll avbryts mitt i säsongen. Vintern 1962 lamslogs Storbritannien av en riktig vargavinter, med ordentliga mängder snö och temperaturer neråt 22 minusgrader. Snön damp ned i drivor på annandagen, de kungsblå spelade inte ligafotboll på 43 dagar förrän matcherna återupptogs den 9 februari. Innan uppehållet ledde Chelsea gamla division 1, var det bistert väder som rånade oss på ligatiteln? Detta oplanerade uppehåll trumfar hursomhelst det uppehåll som VM innebär. Premier League har det kortaste uppehållet av Europas toppligor med 41 dagar. Chelsea spelar igen den 27 december, då Bournemouth kommer på besök till SW6.
Domare för lördagskvällens tillställning är Robert Jones, ansvarig för VAR är Andy Madley. Avspark på St James’ Park sker kl 18:30. Matchen ser ni på V Sport Premium eller Viaplay.
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-11-11 19:53:33
Author

Fler artiklar om Chelsea