Inför: Newcastle - Liverpool

Newcastle är ett lag Liverpool gillar att göra mål på och att skatorna har flera försvarare skadade öppnar för en övertygande röd seger. Frågan är dock hur det står till med fokus och motivation hos Jürgen Klopps lag i säsongsfinalen efter att ligapokalen lyftes i onsdags.

Säsongen 2019-20

Rafael Benítez hade gjort ett jättejobb som med en tunn trupp och svåra förutsättningar (läs: Mike Ashley) guidat klubben till plats tio (44 p) och tretton (45 p). Benítez kontrakt löpte ut förra sommaren och enligt Ashley ställde Rafa så orimliga krav att det var omöjligt att behålla honom som manager.

Valet på ny manager föll på Steve Bruce. Inte det sexigaste och mer i linje med Newcastles nuvarande status, men skulle han lyckas trolla med knäna på samma sätt som Rafa?

En bra start på säsongen är inget som kännetecknar Newcastle de senaste åren och även förra hösten startade det poängfattigt. Efter sju omgångar stod laget bara noterat för en seger, 1-0 borta mot Tottenham, och låg näst sist i tabellen.

En 1-0-vinst hemma mot Manchester United före landslagsuppehållet följdes av två matcher utan seger efter och Newcastle var kvar i botten, men låg nu i alla fall just över strecket. Till deras försvar hade de de första tio matcherna mött Arsenal, Liverpool, Leicester, Manchester United, Chelsea och Wolverhampton. Samtidigt hade 7 av deras 9 poäng så långt tagits mot just dessa lagen så den förklaringen till den klena starten håller inte helt.

Oavsett blev det klar förbättring under november och december då Newcastle vann fem och kryssade en av åtta matcher. När Premier League firade jul hade skatorna flaxat upp till plats nio.

Vintern skulle bli svår och med start på Old Trafford där Newcastle föll med 1-4 på Boxing Day vann de svartvitrandiga bara en match fram till början av mars. Ett stopptidsmål av Isaac Hayden säkrade 3 poäng mot Chelsea, men i övrigt föll laget mot Everton, Leicester, Arsenal och Crystal Palace. Det blev i alla fall oavgjort mot Wolves, Everton, Norwich och Burnley som dämpade landningen på plats fjorton något.

Den 7 mars såg vi ett trendbrott när Newcastle besegrade Southampton och inte bara det, de vann på bortaplan för första gången sedan den 5 december. Huruvida detta skulle markera en vändning i resultaten tvingades fansen vänta på i två och en halv månader när ligan pausade för covid-19.

När ligan drog igång igen var Newcastle ett av lagen med bäst form och 8 poäng kunde läggas till handlingarna efter fyra matcher. Det som gick att klaga på var att det bara blev oavgjort hemma mot bottenkonkurrenterna Aston Villa och West Ham, men Newcastle slog Bournemouth borta.

Med tre vinster och tre oavgjorda på sex gångar som spände före och efter coronauppehållet hade Newcastle spelat ihop 43 poäng och om än inte i teorin så hade de i praktiken säkrat kontraktet redan då. Medan de förlorade mot Manchester City, Watford och Tottenham gick lagen i botten så dåligt att hotet om nedflyttning försvann och en ny pinne spelades in borta mot Brighton förra helgen.

Newcastle står på 44 poäng, helt i linje med de två föregående säsongerna, så managerbytet verkar vare sig gjort från eller till ur den aspekten. Bästa poängsumma om vi backar är 49 poäng 2013-14 och 65 poäng 2011-12. Inte ens en seger mot Liverpool skulle gör att de når de höjderna.

Med 5 poäng upp till Southampton kan de heller inte klättra högre i tabellen än sin trettondeplats och de kan maximalt falla tillbaka till plats fjorton där Crystal Palace ligger med 42 poäng. Roy Hodgsons lag avslutar hemma mot Tottenham.

Att Newcastles främste målskytt den här säsongen heter Jonjo Shelvey och har gjort 6 mål säger en del om ett av deras problem. Den ende spelaren i övrigt som gjort fler än 3 mål under säsongen är Miguel Almirón (4).

Newcastle har bara vunnit en (3-0 Sheffield United) av sina sex senaste hemmamatcher i ligan men samtidigt också bara förlorat en (1-3 Tottenham).

Skador och avstängningar

Försvararna Florian Lejeune, Jamaal Lascelles, Fabian Schär och Ciaran Clark missar matchen.

Mittfältarna Isaac Hayden och Sean Longstaff kan vara tillbaka till säsongens sista match och ytterbacken Emil Krafth testas sent efter problem med en fotled.

Tidigare möten (i Liverpools favör)
Totalt i ligan: 80 vinster, 41 oavgjorda och 44 förluster
Totalt Premier League: 27 vinster, 10 oavgjorda och 11 förluster

På St. James Park: 24 vinster, 25 oavgjorda och 33 förluster
På St. James Park i Premier League: 7 vinster, 6 oavgjorda och 10 förluster

Räknat både hemma och borta har Liverpool vunnit sexton och förlorat fyra av de tjugofyra senaste mötena med Newcastle, där det framför allt är på Anfield som det har lyst rött snarare än svartvitt. På hemmaplan har Liverpool 24 raka hemmamatcher utan nederlag och har nätat i samtliga av dessa.

I april 2016 nådde Liverpool bara 2-2 hemma trots 2-0-ledning efter en halvtimme och i mötet på St. James Park såg mål av Philippe Coutinho och Joselu inom loppet av sju minuter i första halvlek till att det slutade oavgjort igen.
Våren 2018 när de svartvitrandiga var tillbaka i Premier League fixade Mohamed Salah och Sadio Mané en stabil 2-0-vinst på Anfield. På Boxing Day samma år och samma arena öppnade Dejan Lovren målskyttet efter elva minuter, men det dröjde till två minuter in på den andra halvleken innan Salah kunde utöka ledningen på straff. Xherdan Shaqiri och Fabinho skrev slutresultatet till 4-0 med två mål sista tio.

Segern i den senaste bortamatchen satt långt inne när Liverpool reste till St James Park helgen efter 0-3-smällen på Camp Nou. Det gällde att skaka av sig det resultatet och ha fullt fokus i en match där tre poäng var ett måste för att hålla jämna steg med Manchester City ända in i slutet. Under en kvart i första halvlek nickade Virgil van Dijk in 1-0, Christian Atsu kvitteradde till 1-1 och Mohamed Salah återgav Liverpool ledningen på ett inlägg från Trent Alexander-Arnold. Tio minuter efter halvtid kvitterade Salomon Rondon och i minut 73 bars Salah ut efter en kollision med Newcastles målvakt. Just där och då kändes det som att säsongen dog. Men Liverpool kom tillbaka sent som så många gånger under säsongen och inhopparen Divock Origi nickade in 3-2 på en frispark av Xherdan Shaqiri. Några dagar senare skulle Liverpool vända mot Barcelona och Salahs skada var allt annat än slutet.

I mitten av september besegrade Liverpool Newcastle med 3-1 trots att skatorna tog ledningen på en kontring redan i den sjunde minuten. Sadio Mané kvitterade med knappa halvtimmen spelad och innan halvtimmen var spelad utnyttjade Roberto Firmino ett bolltapp av Atsu som ledde fram till att Mané kunde göra sitt andra mål när Dúbravka fipplade ut Firminos inlägg. Ett klapp-klapp-väggspel mellan Salah och Firmino bäddade för 3-1 med knappa tjugo kvar där egyptiern var sist på bollen. Newcastle hade en bra möjlighet till kvittering efter 55 minuter men därefter växlade Liverpool upp och trots missen på 1-2-målet var Dúbravka Newcastles bästa spelare när han höll nere siffrorna under slutet av matchen. Vid två tillfällen lyckas han på något märkligt sätt rädda med baksidan av låret efter att bollen passerat mellan benen.

Det har gjorts 155 mål på de 49 matcherna i Premier League mellan Newcastle och Liverpool, vilket gör det till ett av de mest målrika mötena för Liverpool. Newcastle är det laget som Liverpool har gjort flest mål mot, närmare bestämt 101.

Det senaste mållösa mötet spelades för 71 matcher sedan i februari 1974.

LIVERPOOL FC

Utan covid-19-upphållet eller med ett lag som jagade tätare bakom, så att ligan levde ytterligare några matcher, är jag övertygad om att Liverpool hade slagit poängrekordet i Premier League på 100 och även utmanat Juventus Europarekord på 102 poäng. Nu kan det maximalt bli 99 poäng, något som trots allt är värt att kämpa för eftersom det innebär klubbrekord och en förbättring på 2 poäng jämfört med förra årets redan väldigt starka säsong.

Matchen mot Everton var ren uppvärmning för att skaka av sig ringrosten och mot Crystal Palace, märk väl den sista matchen då ligan fortfarande inte var avgjord, stod Liverpool för en av de mest helgjutna insatserna under säsongerna och hade fullständig kontroll i 4-0-segern. Jag hör till dem (den lilla skaran?) som inte gillade att Chelsea besegrade Manchester City. Dels innebar det att Liverpool inte på egen hand tog det sista steget som säkrade titeln, dels fick det som konsekvens att vi gick miste om en riktig kraftmätning mellan de senaste årens överlägset bästa lag i England. Det hade varit intressant och värdigt med en match där båda lagen gick in med hundraprocentig inställning och vilja att vinna.

Liverpool var tvunget att lyfta sig åtminstone något efter bakfullinsatsen mot City och det räckte mot Aston Villa och Brighton som helt enkelt är för dåliga för att behöva gå nära max. Inte ens en storspelande Nick Pope hade räckt mot ett motiverat Liverpool, men utan de extra procenten bröts inte likaläget efter 1-1-kvitteringen. Mot Arsenal valde lagets mest solida defensiva pjäser att båda ge bort ett mål, vilket bara understryker vad en sänkning av fokus och motivation innebär, men Liverpools 23-2 i avslut visar att det ändå kunde och borde ha slutat med 3 poäng till Liverpool. Det var ingen dålig insats, bara två hjärnsläpp av spelare som inte hade gjort samma sak under normala omständigheter.

Mot Chelsea bjöds vi på en hel del av den eldkraft framåt vi vant oss att få se under säsongen men också mer av den defensiva slappheten hos ett lag som inte riktigt dykt upp efter segern mot Crystal Palace. Tre nya mål i baken gör att Liverpool efter att ha släppt in 7 mål omgång 16-33 har släppt in lika många omgång 34-37.

Vad har vi då att vänta i den sista matchen? Lägg Liverpools kvalitet till Newcastles skador i defensiven och det är blir en komfortabel seger om Klopps lag går för det och tänder till. Annars kan det lika gärna sluta med en tvåmålsförlust. Jag hoppas verkligen att spelarna vill avsluta snyggt, lägger tavlorna åt sidan och gör ett stabilt avstamp inför nästa säsong som bara är 7 veckor bort.

*****

Om inte Jürgen Klopp väljer en överraskande rotationselva mot Newcastle kommer Virgil van Dijk att starta och blir därmed den femte utespelaren i Premier Leagues historia att spela samtliga minuter för en ligavinnare. De tidigare är Gary Pallister (1992-93), John Terry (2014-15), Wes Morgan (2015-16) och Cesar Azpilicueta (2016-17).

Liverpool har inte vunnit den sista matchen för säsongen när den har spelats på bortaplan sedan säsongen 2007-08.

En nykorad mästare har inte förlorat den sista ligamatchen sedan Manchester United föll mot West Ham 2006-07.

Källor: BBC Sports, en.wikipedia.org, whoscored.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-07-25 15:00:02