Carrow Road, 2022-03-10 20:30

Norwich - Chelsea

Inför: Norwich - Chelsea

Inför: Norwich - Chelsea

Premier Leagues haltande tabell gör att ett par ligamatcher ska spelas på något så ovanligt som en torsdagskväll. För Chelsea innebär det en resa till östkusten, där Norwich väntar på Carrow Road.

Norwich senaste match innebar en tung hemmaförlust mot Brentford, i en match då tre poäng hade inneburit en klart större chans att ta sig ur bottenträsket. Vinst där hade gjort att man varit fyra poäng bakom gästerna på 15e plats i tabellen - vilket istället alltså blev tio poäng och fortsatt cementerad jumboplacering. Men lagen i tabellens nedre del har alla det oerhört tufft, där bland annat Everton och Leeds är med och stökar för att undvika nedflyttning.

Norwich form är sett till tabellen föga förvånande riktigt usel, senast laget tog poäng var den 9e februari då man kryssade hemma mot Palace. Dessförinnan hade man dock tre raka segrar, varav en i FA-cupen borta mot Wolves. Dean Smith har inte riktigt fått fart på spelet i sin nya Premier League-klubb, och frågan är om inte klubbytet från Aston Villa kom lite väl hastigt. Engelsmannen anslöt till The Canaries i november, då han ersatte Daniel Farke. Smith fick det tufft direkt, i en klubb som förra gången det begav sig i Premier League, säsongen 19/20, slutade på jumboplatsen efter ynka inspelade 21 poäng. Då var det ”Pukki party” för hela slanten, men denna säsong har finländaren haft det desto jobbigare. Blygsamma sju mål framåt har det blivit, i ett lag som är oerhört beroende av honom offensivt. Faktum är att Teemu Pukki trots allt stått för hela 44 procent av lagets mål denna säsong, vilket är den största enskilda andelen mål gjorda av en spelare i laget, av alla spelare i ligan.



Chelsea har trots den snöpliga straffläggningsförlusten (smaka på det ordet) mot Liverpool i Ligacupfinalen, ett tämligen stabilt facit sedan årsskiftet. Målproduktionen har kanske inte varit den man förväntat sig, vilket något uttjatat, handlat om Lukakus oförmåga att hitta målstimmet han visade i Inter. Men istället har spelare som Havertz, Ziyech och Pulisic tagit ett par steg framåt och visat sina offensiva kvalitéter. Samtidigt har laget försvarsmässigt gjort ett gediget jobb, där Edouard Mendy som nykrönt mästare av både klubblags-VM och Afrikanska mästerskapen, varit en fröjd att se mellan stolparna. Senegalesen har denna säsong spelat 31 matcher, där han släppt in blott 19 mål, och hållit nollan hela 16 gånger.

Chelsea befinner sig på en relativt komfortabel tredjeplats i tabellen – komfortabel på både gott och ont. Laget är fem poäng före Arsenal, men hela tio bakom Liverpool som ständigt jagar Manchester City. Känslan är någonstans att det är tredjeplatsen Tuchels mannar till slut kommer landa på, vilket i sig (beroende på kommande resultat i cuperna) inte skulle vara en katastrof. Not great, not terrible, som man säger.

Thomas Tuchel har roterat spelare ganska friskt denna säsong, där anfallstrion varierat kraftigt. Även mittfältets två centrala positioner har varit en diskussionspunkt sedan Kovacic åter hittat formen, där Kanté, Jorginho och Kovacic alla kämpar stenhårt om en plats i startelvan. I denna match kommer nog Tuchel gå på dagsform, där Jorginhos passningsspel, Kantés defensiva arbete och Kovacic bolltransportering alla är värdefulla ingredienser för att göra soppa av The Canaries.

Senast lagen möttes var den 23e oktober, då The Canaries blev fullständigt plockade på alla fjädrar; Max Arons gjorde självmål, Ben Gibson blev utvisad, och Mason Mount gjorde hattrick i en match som slutade hela 7-0.

Senaste fem, alla turneringar. Senaste matchen högst upp
 

Norwich - Brentford 1-3 ♦                 
Liverpool - Norwich (FA-cupen) 2-1
Southampton - Norwich 2-0
Liverpool - Norwich 3-1
Norwich - Man City 0-4
 
Burnley - Chelsea                             0-4 ♦                        
Luton - Chelsea (FA-cupen) 2-3
Chelsea - Liverpool (Ligacupen) 0-0 (10-11)
Chelsea - Lille (CL) 2-0
Crystal Palace - Chelsea 0-1

Förväntad matchbild: det här är en match Dean Smith omöjligt kan vilja göra annat än stänga ner så mycket som möjligt, då man rimligtvis inte ska ta poäng. Sjukare saker har såklart hänt, men känslan är att Chelsea kommer äga så där 70 procent boll, och trötta ut Norwich-försvaret allt medan matchklockan går. Tuchel har dessutom utvilade spelare i form av Lukaku, Werner och Ziyech som med sina olika spelstilar kan störa Norwich på alla möjliga sätt. Undertecknad ser detta som en rutin-match där Chelsea bara ska gå in och mosa, likt man gjorde i höstas.

Speltips: Chelsea vinner bekvämt, 4-0

Skador och avstängningar

Chelseas trupp har fått idel positiva besked på sistone, Alonso ska vara tillbaka i fint slag efter sin frånvaro med covid, medan Azpilicueta åter börjar hitta tillbaka till spelformen. Även Ziyech och Christensen var tillbaka i full träning under tisdagen, bägge satt på bänken senast mot Burnley men blev aldrig inbytta. Glädjande nog var även Chilwell tillbaka på träningsanläggningen – engelsmannen opererade knät i november, men är nu på väg tillbaka.

Norwich trupp är nästan helt intakt, där man enbart listar anfallaren Adam Idah på skadelistan, med en tung knäskada. Inget av lagen har någon spelare avstängd.

Övrigt

- Andreas Christensen ska enligt flera källor vara klar för Barcelona till sommaren, då dansken ska ha kommit överens med den katalanska klubben om ett femårskontrakt. Inget är bekräftat, men då hans kontrakt löper ut i sommar var det egentligen bara en tidsfråga innan en annan klubb skulle norpa honom

- Senast Norwich besegrade Chelsea var i december 1994, sedan dessa har lagen kryssat två och Chelsea vunnit 11 möten

- Chelsea har inte förlorat någon av de fyra tidigare veckomatcherna denna säsong, dock har de senaste tre slutat 1-1 efter att Tuchels mannar tagit ledningen

- Försvarsmässigt är Chelsea det starkaste laget i ligan på bortaplan – åtta hållna nollor och endast åtta insläppta mål på 14 matcher

- Chelsea har tre raka hållna nollor i ligan, och tre raka segrar; senast man vann fyra raka matcher med hållen nolla skedde 2016


Möjlig startelva:
                           Mendy
         Chalobah      Silva        Rudiger      
  James          Kovacic      Jorginho      Alonso
          Pulisic        Lukaku      Werner


Avspark: torsdag 10 mars, kl. 20:30

Arena: Carrow Road

Domare: Martin Atkinson




 

Emanuel Ålund 2022-03-09 11:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea