Inför: Norwich City - Liverpool

Inför: Norwich City - Liverpool

Botten mot toppen på Carrow Road mellan lagen som separeras av 55 poäng i tabellen. Ska Norwich City kunna stoppa segermaskinen Liverpool? Kanske, kanske, kanske om matchen på tisdag mot Atlético Madrid i Champions League stjäl fokus.

NORWICH CITY FC

”Den är en enorm uppgift vi har framför oss och vi är medvetna om det. Vi har våra styrkor och om vi kan ta med oss vår bästa fotboll ut på planen kan vi få med oss något.

Men vi är inte naiva. Matchen mot Manchester City visade att när du gör det du ska och gör det bra kan du vinna. Liverpool är det bästa laget i världen och vi måste plocka fram en enastående insats.”
                                                                                                                                                Daniel Farke
Januariövergångar 2020

IN
Lukas Rupp, central mittfältare, 1899 Hoffenheim
Melvin Sitti, defensiv mittfältare, Sochaux
Sam McCallum, vänsterback, Coventry City

Lån IN
Ondrej Duda, offensiv mittfältare, Hertha BSC

UT
Dennis Srbeny, anfallare, Dennis Srbeny
James Husband, vänsterback, Blackpool

Lån UT
Philip Heise, vänsterback, Nürnberg, säsongslån
Rocky Bushiri, mittback, Sint-Truiden, säsongslån
Akin Famewo, mittback, St Mirren, säsongslån
Carlton Morris, Anfallare, Milton Keynes Dons, säsongslån
Billy Johnson, Målvakt, Braintree Town, säsongslån
Louis Lomas, defensiv mittfältare, Tampa Bay Rowdies, dec 2020
Louis Thompson, defensiv mittfältare, Milton Keynes Dons, säsongslån
Simon Power, högermittfältare, King's Lynn Town, säsongslån
Timi Odusina, mittback, Hartlepool United, säsongslån
Sam McCallum, vänsterback, Coventry City, säsongslån
Caleb Richards, vänsterback, Yeovil Town, säsongslån
Ísak Snaer Thorvaldsson, central mittfältare, Fleetwood Town, säsongslån

Säsongen 2019-20

Norwich City vann Championship i fjol och ligger tyvärr pyrt till för att det ska stanna vid en säsong i Premier League.
En 3-2-seger hemma mot de regerande mästarna Manchester City kan man visserligen leva länge på, men inte så länge att det överväger det faktum att Norwich endast besegrade Newcastle i övrigt de första tolv omgångarna.

En 2-0-vinst borta mot Everton i slutet av november lyfte laget upp till plats arton, men det visade sig vara en tillfällig flört med strecket eftersom det följde nio matcher utan seger och som bara genererade 4 poäng genom kryss mot Arsenal, Leicester, Tottenham och Crystal Palace.

Den 18 januari tog Norwich säsongens fjärde trepoängare genom att vinna över Bournemouth med 1-0 hemma. De följde upp med att förlora borta mot Spurs med 1-2 och sedan fixa i alla fall en poäng borta mot Newcastle den 1 februari.

Norwich har hållit nollan i fyra matcher så här långt medan de själva gått mållösa av planen vid nio tillfällen.

Daniel Farkes lag är det enda i Premier League som ännu inte har hämtat hem en enda poäng från underläge.

Borta har Canaries endast tagit 6 poäng med 6-22 i målskillnad på tretton matcher. Hemma på Carrow Road har de spelat ihop 12 poäng och har 18-25 i målskillnad.

Delar vi matcherna i två halvlekar sticker Norwich första på bortaplan ut väldigt negativt med 1-13 i målskillnad. Deras första på hemmaplan är å andra sidan inte så dålig med 12-9 och det är värt att notera att de gulgröna har haft ledningen i halvtid i åtta av tolv hemmamatcher så här långt. De har också nätat första i tio av tjugotre matcher med mål i.

Det finns tre tydliga poänggeneratorer i Norwich trupp. Det är Teemu Pukki med 11 mål och 3 assist, Todd Cantwell (6+2) och Emiliano Buendía (0+7). Ingen annan spelare är registrerad för fler än ett mål eller assist.

Skador och avstängningar

Farke kan hälsa försvararen Ben Godfrey tillbaka från avstängning.

Timm Klose återhämtar sig från en allvarlig knäskada och hoppas återvända i spel innan säsongen är slut.

I övrigt har Farke inga nya skadebekymmer.

Tidigare möten

Totalt i ligan: 31 vinster, 14 oavgjorda, 11 förluster
Totalt Premier League: 11 vinster, 3 oavgjorda, 2 förluster

På Carrow Road: 13 vinster, 7 oavgjorda, 7 förluster
Premier League på Carrow Road: 5 vinster, 0 oavgjorda, 1 förlust
 
Norwich besegrade Liverpool på Anfield i april 1994 i den sista matchen framför ett stående The Kop. Liverpool har därefter vunnit tio av elva möten lagen emellan, den tionde slutade oavgjort.

Lagen möttes säsongerna 1992/93-1994/95 innan Norwich åkte ur. 2004/05 gjorde Norwich en kort återkomst för att sedan försvinna ner en division och dyka upp säsongen 2011-12. Då blev det 1-1 på Carrow Road följt av 3-0-vinst för Liverpool hemma.

Säsongen 2012-13 vann Liverpool med 5-2 borta och 5-0 hemma. Trenden att näta 5 mål på Norwich höll i sig och i början av december 2013 vann Liverpool övertygande med 5-1. Mötet på Carrow Road för ett titeljagande Liverpool blev jämnare och nödigt spännande, men till slut stod Brendan Rodgers lag som segrare med 3-2.

Nästa gång lagen möttes, september 2015, frös målen inne och Norwich fixade 1-1 på Anfield. Om den matchen hade varit stel och chansfattig fick publiken valuta för pengarna när det var dags för returmatch på Carrow Road i januari 2016. Liverpool hann både ta och tappa en ledning in till halvtidsvilan. Underläget ökade till 1-3 i minut 54, men bara en minut senare hade Jordan Henderson reducerat och i minut 63 kvitterade Roberto Firmino med sitt andra mål i matchen. James Milner gav Liverpool ledningen med kvarten kvar och 4-3 stod sig till den 93:e minuten när Bassong kvitterade på en frispark. Liverpool fick dock sista ordet när en boll in i straffområdet efter studsande hamnade hos Adam Lallana som via marken sköt in 5-4 i minut 97.

Ett självmål av Hanley efter sju minuter gav Liverpool ledningen i säsongspremiären hemma mot Norwich och innan halvleken var slut hade Salah, van Dijk och Origi ökat på till 4-0. Allt var dock inte klang och jubel eftersom Alisson klev av skadad strax före pausvilan och skulle bli borta ett längre tag. Pukki reducerade med dryga timmen spelad men Liverpoolsegern var aldrig i fara.

LIVERPOOL FC

”Folk tror att det ska bli enkelt eftersom de inte tänker igenom det och bara tittar på tabellen. Vi vet vilka problem vi kan ha men vi vet också vilka problem vi kan orsaka för andra.

Vi har inget alternativ till att göra den här matchen till den viktigaste i våra liv, spela den på lördag och försöka allt vi kan för att vinna den.”
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Jürgen Klopp

Liverpool har vunnit 33 av de 34 senaste matcherna och har bara under 2020 tagit lika många poäng som Norwich har spelat in under hela säsongen.

Det skiljer hela 55 poäng mellan Liverpool och Norwich City och gapet har aldrig varit större mellan två lag i det här skedet av säsongen. Klopps lag har hållit nollan i nio av de tio senaste, Farkes lag har vunnit en av de tolv senaste.

På de tretton senaste mötena lagen emellan har Liverpool vunnit elva och kryssat två.

Liverpool har vunnit femton raka matcher mot nyuppflyttade lag med en målskillnad på 40-5.

Ja, vi kan fortsätta att spela statistiktennis tills solen går ner och upp igen och Liverpool kommer framstå som storfavoriter oavsett, så finns det egentligen något som talar för att Norwich kan få med sig poäng från lördagen?

Anstränger vi oss går det att hitta två. Normalt sett är en chans till vila och mental avkoppling en fördel, vilket februaribreaket erbjudit, men det finns en risk att du inte är lika på tårna, i zonen och påkopplad när domare Stuart Attwell blåser igång matchen. Den risken finns förstås även för Norwich, men eftersom verkanshöjden för Liverpool är högre än hemmalaget skulle skillnaden mot maxnivå bli mer påtaglig.

Personligen ser jag den risken som låg, särskilt eftersom de senaste årens tillbaka-från-semester-lojhet inte har synts den här säsongen.
Den andra riskfaktorn, och mer reell, är förekomsten av den första åttondelsfinalen mot Atlético Madrid på tisdag. Utåt skulle Klopp aldrig erkänna det, men även spelarna och ledarstaben inom Liverpool FC måste ha insett och funderat över de praktiska konsekvenserna över det enorma gapet i tabelltoppen. Om Liverpool förlorade sju raka och Manchester City parallellt vann alla sina matcher, skulle Liverpool fortfarande leda Premier League. Det är så den underbara verkligheten ser ut.

Om Jürgen Klopp väljer att ställa över några spelare i förstaelvan och därigenom, samt att det på grund av ovanstående, smyger sig in en bekvämhet eller brist på fokus kan Norwich ha en chans. Sett till hur professionellt laget har uppträtt under ett halvår och hur en lätt rotation påverkat prestationen har jag dock väldigt svårt att se ett att det skulle dyka upp ett lojt, frånvarande och halvhjärtat Liverpool på Carrow Road på lördagskvällen.

Källor: BBC Sports, en.wikipedia.org, soccerstats.com, transfermarkt.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-02-14 19:08:50
Author

Fler artiklar om Liverpool