City Ground, 2023-01-01 17:30

Nottingham - Chelsea
1 - 1

Inför: Nottingham Forest-Chelsea
Snyggt mål av Mount och stark insats av Zakaria senaste PL-matchen, kan det göras igen?

Chelseas första match år 2023 äger rum borta mot Nottingham Forest. I den senaste PL-matchen blev det seger för Potters mannar när Bournemouth besegrades med 2-0, kan man ta ytterligare tre viktiga poäng och inleda det nya året på bästa möjliga sätt?

Chelsea och Nottingham Forest har mött varandra fyra gånger under 2000-talet. Det första mötet ägde rum i ligacupen på Stamford Bridge i september 2017. Då tog Chelsea en komfortabel seger med 5-1. Kenedy och Charly Musonda gjorde varsitt mål, medan Michy Batshuayi gjorde ett hattrick. Tenday Dariwka satte in tröstmålet för gästerna i den 90:e minuten.

Chelsea mötte Nottingham Forest hemma i FA Cupens tredje runda både 2019 och 2020. Båda matcherna råkade även spelas den femte januari och efter 90 minuter stavades slutresultatet 2-0 till Chelsea i båda matcherna.

2019 blev Alvaro Morata tvåmålsskytt med mål i den 49:e och 59:e minuten, 2020 öppnade Callum Hudson-Odoi målskyttet i den sjätte minuten och i den 33:e minuten satte Ross Barkley in slutresultatet.

Säsongen 2006/07 möttes lagen också i FA Cupen på Stamford Bridge, den här gången i fjärde rundan. Målskyttarna den matchen var Andriy Shevchenko (8’), Didier Drogba (18’) och John Obi Mikel (45’).

Det senaste mötet mellan lagen som ägde rum före 2000-talet var säsongen 1998/99, en match som Chelsea vann med 3-1. För att hitta Nottinghams senaste seger över Chelsea får man gå tillbaka så långt som säsongen 1996/97, när Nottingham vann hemma med 3-1.

Läget i lagen:

Nottingham Forest
På de senaste fem tävlingsmatcherna (3 PL, 2 ligacup) har Steve Coopers mannar vunnit tre, spelat oavgjort två och förlorat en.

Den 5 november mötte man Brentford på hemmaplan, då såg gästerna ut att lämna City Ground med tre poäng, men i matchminut 90+6 satte Mathias Jorgensen bollen i eget mål och lagen fick dela på poängen. Fyra dagar senare väntade Tottenham hemma i ligacupen, då tog hemmalaget en 2-0 seger efter mål av Renan Lodi (50´) och Jesse Lingard (57’). Den tolfte november var det återigen dags för hemmamatch i PL, då stod Palace för motståndet och Morgan Gibbs-Whites mål i den 54:e minuten räckte till tre poäng.

Den 21 december var det dags för ligacup-match borta mot Blackburn. Brennan Johnson förde upp gästerna i ledning i den 13:e matchminuten, Scott Wharton kvitterade i den 44:e minuten men jämnare än så blev det inte, istället satte Forest in tre bollar i andra halvek. (Lingard, 53’, Awoniymi, 79´och Johnson, 90+2’) Nästa match i ligacupen spelas hemma mot Wolves den 11 januari.

I tisdags stod bortamatch mot Manchester United på schemat. Erik ten Hags mannar inledde starkare och gick upp i en 2-0 ledning under första halvlek, med mål av Marcus Rashford (19’) och Anthony Martial. (22’). I den 87:e minuten satte Fred in slutreslutatet.

För tillfället är man på nittonde plats i PL, en poäng mer än jumbon Southampton och lika många poäng som Wolves, som har bättre målskillnad. West Ham ligger på sjuttonde plats med 14 poäng. Taiwo Awoniyi är lagets bästa målskytt med tre PL-mål.

Dean Henderson är utlånad från Manchester United och hade därför inte möjlighet att spela den senaste matchen, men engelsmannen lär vara tillbaka mellan stolparna.

Cheikhou Kouyaté och Moussa Niakhaté är otillgängliga på grund av lårskador, Giulian Biancone åkte på en korsbandsskada den 1 november och är borta resten av säsongen. Omar Richards har inte återhämtat sig från benskadan han åkte på under sommaren och förbir otillgänglig.

Jesse Lingard (lårskada) och Morgan Gibbs-White (krockskada) är tveksamma till spel.

Chelsea
På de senaste fem tävlingsmatcherna (1 CL, 1 ligacup och 3 PL) har Chelsea vunnit två och förlorat tre.

Den andra november avslutades CL-gruppspelet starkt med en 2-1 seger hemma mot Dinamo Zagreb. Bruno Petkovic förde upp gästerna i ledning i den sjunde minuten, men Raheem Sterling kvitterade tio minuter senare, i den 30:e minuten satte Denis Zakaria in slutresultatet och Potters mannar hade vunnit gruppen. Nu väntar Borussia Dortmund i åttondelsfinal.

Efter att CL-gruppspelet avslutats tog Potters mannar emot Arsenal hemma. Gabriel blev matchens enda målskytt och de rödklädda London-rivalerna lämnade Stamford Bridge med tre poäng. I ligacupen lottades man mot värsta möjliga motstånd, nämligen Pep Guardiolas Manchester City. Första halvlek förblev mållös, men i den 53:e minuten satte Riyad Mahrez in 1-0, fem minuter senare satte Julian Alvarez in slutresultatet 2-0.

I den sista matchen före VM-uppehållet väntade Newcastle borta på St. James’ Park. Första halvlek förblev mållös, men i den 67:e minuten satte Joseph Willock in matchens enda mål.

Efter VM-uppehållet stod Bournemouth för motståndet hemma på Stamford Bridge. Chelsea inledde piggt och redan efter 16 minuter satte Kai Havertz in 1-0, åtta minuter senare utökade Mason Mount till 2-0, ett mål som även blev utvalt till decembers mål i Chelsea. Andra halvlek förblev mållös, men det viktigaste var att Chelsea återupptod säsongen på bästa möjliga sätt, genom att ta tre poäng.

För tillfället är man på åttonde plats i PL-tabellen, med lika många poäng som Brighton, som har bättre målskillnad. Det skiljer sig fyra poäng från sexan Liverpool, som spelat en match mer.
Kai Havertz är lagets bästa målskytt, med 4 PL-mål.

Armando Broja (knäskada) och N’golo Kanté (lårskada) är långtidsskadade. Reece James blev tråkigt nog utbytt mot Bournemouth på grund av samma knäskada han nyligen rehabiliterat och blir borta 3-4 veckor. Även Ruben Loftus-Cheek, Wesley Fofana (båda knäskador) och Ben Chilwell (sträckning baksida av låret) förblir otillgängliga.

Mateo Kovacic och Hakim Ziyech spelade båda två bronsmatch i VM med sina landslag, det är möjligt att de är med i matchtruppen, men osannolikt att de sätts i startelvan direkt.

Förväntade startelvor

Nottingham Forest: Henderson, Williams, Worrall, Boly, Lodi, Yates, Freuler, Mangala, Johnson, Awoniyi, Dennis

Chelsea: Kepa, Azpilicueta, Koulibaly, Thiago SIlva, Cucurella, Zakaria, Jorginho, Mount, Sterling, Havertz, Pulisic

Förväntad matchbild
Att genast hoppa på vinnarspåret efter VM-uppehållet och ta tre poäng var extremt viktigt för Potters mannar. Kepa har gjort det bra i mål och kommer att få fortsatt förtroende, även Kai Havertz såg riktigt pigg ut mot Bournemouth och får fortsätta likadant för att behålla sin plats som nummer nio. Jag gillade Zakarias insats senast och hoppas att han får fortsatt förtroende. Det här är en match som Chelsea definitivt ska vinna. En god självkänsla inom laget är viktigt när en hård kamp om topp 4 under vintern och våren, samt CL-spel mot Dortmund väntar.

Speltips: 2-0 Chelsea
Avspark: Söndag 1.1 kl.17:30, matchen sänds på Viasat Premium och Viaplay.
Spelplats: The City Ground
Domare: Peter Bankes