Inför Premier League 2022/2023: Armando Broja
Kan Broja utmana om en startplats?

Inför Premier League 2022/2023: Armando Broja

Efter en framför allt stark höstsäsong på sydkusten i fjol så kan Armando Broja nu få chansen i Chelsea. Utan en renodlad 9:a i startelvan så kommer albanens bidrag vara väl behövligt från bänken. Kommer 20-åringen klara av pressen och leva upp till förväntningarna?

Den Londonfödde albanen kom först till klubbens U9-lag och har sedan dess varit en del av Chelsea FC. Väl uppe i U18-laget så var Broja inte den omedelbara succé som man kanske kan tro. Facit efter första säsongen blev endast på två mål på 21 matcher, med andra ord långt ifrån vad som förväntas av en forward i Chelsea. Men måltorkan skulle inte fortsätta länge. Innan jul säsongen därefter hade Armando nätat nio gånger på lika många matcher i U18 Premier League och det började snabbt pratas om att han skulle följa i Tammy Abrahams fotspår genom att slå sig in i A-laget.

Ett kort inhopp blev det för visso men Broja skulle sedan komma att bli en del av lånearméen med sejourer i Vitesse och Southampton. Inget av lånen blev egentligen någon målexplosion men trots det kan de nog ändå räknas som lyckade. Tack vare hans rivighet, aggressivitet, löpvilja och konstanta uppoffrande så gör han sällan en dålig match. Adderar man dessutom en fin teknik, fart och en fantastisk avslutningsfot så är Broja en garanterad publikfavorit vart han än spelar.

Albanen är dock långt ifrån en färdig produkt. När han slog igenom i Southampton förra säsongen stod han totalt för nio mål på 38 matcher men lyckades ändå bli The Saints näst bäste målskytt. Att spela i en bottenklubb påverkar självklart målproduktionen vilket måste tas i beaktning i analysen. MEN, att endast göra ett mål under hela vårsäsongen är ett bekymmer som inte kommer accepteras i Chelsea. Om det inte kommer in ytterligare en anfallsförstärkning så kommer Brojas målskytte behövas och inte bara under halva säsongen. Förutom uppväxlingen i kvalitet så kommer återkomsten till Chelsea även innebära rent taktiska förändringar. I Southampton spelades en mer direkt fotboll än i Chelsea och Broja användes där i en djupledslöpande roll medans Che Adams sjönk lite djupare. I Tuchels Chelsea spelas däremot ett possesionspel med en ensam nia vilket ökar kravbilden på anfallaren markant. Här kombineras de olika rollerna och om Broja ska lyckas måste han visa att han kan prestera även i uppbyggnads och kombinationsspelet samtidigt som han trycker ner motståndarnas backlinje och petar in bollarna. 

Säsongen är snart här och transferfönstret är inte långt ifrån att stänga men framtiden är fortsatt oviss. Under sommaren har det florerat rykten kring en möjlig försäljning men än så länge har inget erbjudande varit tillräckligt för att övertyga Thomas Tuchel och Todd Boehly. Det verkar även som att Broja har varit villig att röra på sig även om han inte uttalat sig i de banorna. Chelsea har under sommaren fokuserat främst på defensiva förstärkningar men rykten kring en ny anfallare har varit frekventa.  Nu senast har bland annat Barcelonas Pierre Emerick Aubameyang och RB Salzburgs Benjamin Sesko varit på tapeten och om någon förverkligas så förändras Armandos situation radikalt. Samtidigt har Chelseas nya nummer 18 haft en problematisk försäsong vilket inte direkt stärkt hans aktier i Tuchels ögon. För att det här ska bli en lyckad säsong för Broja måste han få spela mycket fotboll och med en ny potentiell anfallare så riskerar han att falla ner i rangordningen.

Vad som händer de sista veckorna av transferfönstret är nästan omöjligt att sia om. Att Armando Broja är enormt talangfull går dock inte att bortse ifrån och med den kvalitet som han redan nu besitter vore det ett misstag att släppa honom permanent. Oavsett hur framtiden utvecklar sig så är albanen ytterligare en lyckad Cobham-produkt som står på tröskeln till att slå sig in i Chelseas A-lag eller någon annan top 10 klubb i Premier League. Förhoppningsvis får han dock en ärlig chans att visa upp sin repertoar i den kungsblåa tröjan.
 

Lukas Engblom 2022-08-04 23:19:29
Author

Fler artiklar om Chelsea