Inför Premier League 2022/2023: Billy Gilmour
Nedskickad till U23-truppen på försäsongen. Ska Billy Gilmour stanna eller leta sig vidare?

Inför Premier League 2022/2023: Billy Gilmour

Efter att ha blivit nedskickad från A-truppen till U23 på försäsongen lämnas återigen frågetecken om Billy Gilmour ska stanna i kungsblått den kommande säsongen eller lånas ut.

Den blott 21 år gamla Billy Gilmour är född och uppvuxen i Irvine, North Ayrshire i västra Skottland. Han spenderade tid i bägge Celtic och Rangers innan flyttlasset begav sig till London och Chelsea när han var 16 år gammal. Där fick han en direktplats i U18-laget och vid 17 års ålder år 2018 skrev han på sitt första proffskontrakt med Chelsea. 

Debuten för Chelseas A-lag skulle komma ett år efter under en försäsongsmatch mot Bohemian F.C. Det var den nyanställda legendaren Frank Lampard som gav Billy Gilmour hans första minuter för de kungsblåa. Första gången han var delaktig i en trupp i en tävlingsmatch kom mot Liverpool i UEFA Supercupen 2019 och några veckor efter det kom även debuten i en Premier League match mot Sheffield United. Totalt blev det 11 framträdanden för Billy Gilmour under Frank Lampards första säsong vid rodret säsongen 2019/2020.

Säsongen som följde blev framträdandena betydligt mindre och när Frank Lampard fick lämna och ersattes av Thomas Tuchel fick Billy Gilmour vara med i matchtruppen till och från. 

Inför förra säsongen beslutade både klubben och Gilmour själv att en utlåning skulle vara det bästa för hans utveckling och det blev de nyuppflyttade Norwich F.C som valet föll på. I ett bedrövligt Norwich blev det totalt 28 framträdanden för Gilmour men hans bidrag räckte inte för att Norwich skulle stanna i Premier League. Det blev bara en säsong på lån hos Kanariefåglarna. Tiden i Norwich blev varken som Chelsea eller Gilmour hade tänkt sig och prestationerna uteblev. Dailymail publicerade nyligen en artikel där Gilmour beskrev sin tid i Norwich som extremt tuff och att vid ett tillfälle där han blivit utbuad av sina egna supportrar var svårt att hantera. 

Nu är Gilmour tillbaka i Chelsea och i början av sommaren valde klubben att förlänga hans nuvarande kontrakt till slutet av säsongen 2023-2024. Gilmour reste tillsammans med övriga laget till USA för att starta igång försäsongen i början på förra veckan. Men igår kom nyheten att Gilmour tillsammans med Harvey Vale lämnar A-truppen för att istället möta upp U23 som precis startat sin försäsong. Efter detta beslut har det florerat rykten i sociala medier om Gilmours framtid och Telegraph Football skriver att Gilmour vill hålla ett möte med Tuchel om hans framtid. Tuchel gick ut igår i media och gav en förklaring till hans beslut där han beskrev att det inte var enkelt att ta beslutet att skicka iväg spelarna till U23 då alla förtjänar att stanna kvar med A-laget. Men att kvaliteten på träningarna kommer vara högre med några man färre i truppen på försäsongen. 

Att det är en spelare med otrolig talang är det inget snack om och vissa prestationer som Gilmour visat upp i Chelsea har varit på en otroligt hög nivå. Vi alla minns hans enastående prestation mot Liverpool i FA-cupen i mars 2020 där han även blev utsedd till Man of the match. 

Med en kraftig konkurrens på centralt mittfält var det nog ingen som förväntade sig allt för mycket speltid för 21-åringen kommande säsong. Men med denna utveckling blir kommande veckor intressanta att se om det blir en ny utlåning eller om Gilmour ska stanna i den blåa delen av London och kämpa för sin plats. Jag kan garantera att ryktena kommer ta fart om den skotska 21 åringens framtid kommande dagar. 

 

Sigge Öijer @oijersigge 2022-07-19 21:44:00
Author

Fler artiklar om Chelsea