Inför Premier League 2022/2023: Callum Hudson-Odoi
Callum Hudson-Odoi, blir säsongen din?

Inför Premier League 2022/2023: Callum Hudson-Odoi

Efter att i många år setts som en jättetalang med tunga bud från storlag i Europa är frågan ännu inte besvarad, vilket tåg sätter sig unge herr Callum Hudson-Odoi på? Vilket station går han av på? Vilket tåg får han köpa biljett på? Vilket tåg tar du Callum?

Chelseas unga, snabba Callum Hudson-Odoi är född 7 november 2000 och bör fortfarande betraktas som ung i de stora sammanhangen. Fåtalet spelare i hans ålder har historiskt sett stora roller i stora lag. Det som bör diskuteras är huruvida hans utveckling går åt rätt håll och om han är en spelare som klubben skall satsa på? Ung och lovande kan man inte vara hela livet i en klubb som Chelsea.

Callums första säsong med Chelsea fick vi uppleva redan 2017-2018 då han gjorde 2 matcher i Premier League, endast 17 år gammal. Året efter, säsongen 2018-2019 gjorde han 10 matcher i Premier League. Han noterades denna säsong också för sin första assist i dessa sammanhang. Under samma säsong spelade han också 4 matcher i Europa League och bidrog med hela 4 mål. Ett steg åt rätt håll.

Säsongen som följde, dvs 2019-2020 blev det betydligt fler matcher i Premier League, nämligen 22 stycken. Poängskörden slutade på 1 mål och 5 assists. Värt att notera är att han också spelade 5 matcher i Champions League, dock utan poäng. Sett till antalet matcher så ytterligare ett steg framåt för Callum Hudson-Odoi.

Ännu en säsong väntade nu Hudson-Odoi, även denna säsong i Chelseas fina, blåa tröja. Säsongen 2020-2021 skulle Callum till att fylla 20 år och förväntningarna på honom blev högre och högre. Det rycktas om bland annat Bayern Munchen, men han stannar. Det blir 23 matcher, 2 mål, 3 assists. 7 matcher i Champions League med nätkänning 2 gånger. Inte ett lika stort steg framåt, men ett litet och definitivt inte ett bakåt. Nu börjar dock rösterna höjas om varför det inte blir fler poäng i och med att Callum varit med ett tag.

Inför säsongen 2021-22 ryktades det ännu en gång om flytt, främst av anledningen att Callum inte startade matcherna tillräckligt ofta. Han ses fortfarande som en spelare som kan bli något stort, även om de stora klubbarna inte nämns lika frekvent. När detta skrivs så har han spelat 15 matcher i Premier League och gjort 1 mål, 2 assists. Han har spelat 5 matcher i Champions League där han nätat 1 gång. Jag menar att stegen framåt numera starkt kan ifrågasättas. Frågan är varför?

Under åren sedan Hudson-Odoi spelat för Chelsea har han också vid mängder med tillfällen representerat Englands olika landslag, allt från U17 hela vägen upp till seniorlandslaget. I samband med Englands EM-kval 2019-2020 så gjorde han 3 officiella landskamper.

Under tiden Callum Hudson-Odoi spelat i Chelsea så har han alltid setts som en framtida stjärna, en spelare som från de egna leden skall ta följde på Reece James, Mason Mount & Co. Frågan är i vilken roll och under vilka förväntningar? Följfrågan är lika viktig som given och lyder; Är det inte just detta som är problemet? Vilken roll har Callum fått chansen att verkligen spela sig in i laget under? Med roll så följer förväntningar på vad du skall bidra med. Om du inte har en roll så blir det svårare att bidra till laget när du spelar. Att i så pass ung ålder få uppleva nya tränare, nya roller är knappast de mest optimala förutsättningarna.

Faktum är att Hudson-Odoi med undantaget från säsongen 2017-2018 där han spelade med Chelsea U21 & U23 inte gjort speciellt många mål. Är det då mål vi skall förvänta oss av honom? Tveksamt!

Konsekvensen av att byta tränare titt som tätt blir oftast att laget byter spelsystem. För Callum innebar detta att han inte riktigt fått någon roll. Under tex Thomas Tuchel har han dessutom haft olika positioner vilket inte gör saken lättare.

Även om matcherna är ganska många ovan så är det inte lika många som Callum spelar från start. Min bedömning är att han inte varit ordinarie vid något tillfälle än så länge i sin Chelseakarriär om vi ser till seniorlaget. Inte heller där är rollen tydlig, möjligen tydlig i att han inte är ordinarie. Jag hoppas för hans egen skull att hans tränare kommunicerat vilken roll han är inhoppare i. Inte alls säkert med tanke på de olika positioner det har blivit.

Hur ser då framtiden ut för Callum Hudson-Odoi? Ny klubb, lånas ut eller stannat kvar? Skall Tuchel satsa på honom eller skall han vara kvar i samma jojo-roll som nu?

Vid en försäljning skulle Chelsea uppskattningsvis baserat på ”transfermarket” kunna sälja Hudson-Odoi för ca 35 miljoner euro. I skrivande stund behövs nog alla pengar, men det kan också ändras med en ny ägare. Skulle vi sakna honom? Ja, i och med att historien inom klubben finns och för att vi fortfarande delvis tror på honom. Nej, för att vi har andra spelare som gör det lika bra eller bättre just nu.

Vid en utlåning skulle Callum troligen få betydligt mera speltid och en roll att utvecklas i. Beroende på liga och nivå skulle det ge x-antal bra matcher med 90 minuter på plan. Bäst av allt vore i en klubb som spelare Premier League. Han får då matcher på samma nivå som det Chelsea han återvänder till får. Skulle han komma tillbaka ännu bättre och än mer redo för fler minuter i den blåa tröjan? Ja, jag tror det.

Om Callum stannar i Chelsea så är risken stor att han återigen hamnar i liknande läge som ovan beskrivits. En liten eller oklar roll, en miljö som kan hämma fortsatt utveckling. Ett annat scenario är att han stannar, men att andra lämnar och att en plats uppstår. Då gäller det att han tar chansen, helt klart. Stannar han så finns inget annat än att kämpa hårt och acceptera den lilla, stora eller oklara roll som han spelar sig till. Skall Callum Hudson-Odoi bli en kommande storspelare i Chelsea så är det läge att man tror på honom och att man låter honom få något tydligt, något klart.

Vad skulle då den bästa positionen vara? Back? Mittfält? Anfall? Wingback? Jag tror att han skulle göra sig bra i liknande roll som Eden Hazard en gång i tiden hade. Använda sig av snabbheten med och utan boll, tvingas utmana man-man och bli jobbig att möte för motståndet.

Jag vill oavsett inte uppleva ännu en ”Salah”-historia där vi tappar spelare som senare blir bra. Jag tror att ett lån kan göra gott, men jag tror också att han kan stanna kvar, om han är beredd att ta fighten.

Det är dags att hoppa på snabbtåget nu Callum, gärna i första klass!

 

Erik Larholm@eriklarholm2022-07-01 17:30:34
Author

Fler artiklar om Chelsea