Inför Premier League 2022/2023: Ruben Loftus-Cheek
Kapaciteten finns där! Dags att ta över scenen nu Ruben!

Inför Premier League 2022/2023: Ruben Loftus-Cheek

Ruben Ira Loftus-Cheek har hunnit bli 26 år gammal. Vad kan vi förvänta oss av honom kommande säsong när han nu närmar sig de år då fotbollsspelare oftast är som bäst?

Redan som 8-åring började Ruben Loftus-Cheek att spela för Chelsea FC. Under säsongen 2011/2012 satte hans fotbollskarriär fart på allvar då han imponerade under inledningen av säsongen. Dessvärre skadade han sig i höften och gjorde inte comeback förens i slutet av säsongen, då i FA Youth cup, finalmatchen.

Hans lovande ungdomskarriär fortsatte med fina resultat och i tunga roller, både i Chelseas och i Englands olika ungdomslag. Han belönades med en plats i Chelseas trupp när man i maj 2013 spelade en vänskapsmatch mot Manchester city.

Seniordebuten i Chelsea gjorde Loftus-Cheek i December 2014 då han ersatte Cesc Fabregas med 7 minuter kvar av matchen mot Sporting i Champions League, gruppspelet. Senare samma säsong debuterade han även i Premier League. Samma vår var han också en del av a-lagstruppen som då leddes av en viss Mourinho.

Ruben fick sakta, men säkert fler minuter på plan under säsongen 2015/2016, säsongen då han även gjorde sin livs första mål i Premier League. Målen kom mot Aston Villa och som belöning fick han starta de 2 kommande matcherna.

Säsongen som nu följde var under Antonio Contes ledning. Loftus-Cheek placerades som anfallare bredvid Diego Costa och lovordades av Conte. Trots att Chelsea gick bra detta år och att Ruben nu på allvar hade blivit seniorspelare så lånades han ut under säsongen 2017/2018. Tiden i Crystal Palace var nyttig för Ruben som belönades med en plats i Englands landslag under säsongen.

När Loftus-Cheek under säsongen 2018/2019 återvände till Chelsea lät inte succén vänta på sig. Han var riktigt bra denna säsong, nu under Sarris ledning. Målen kom emellanåt och speltiden förtjänade han verkligen. Mycket olyckligt då att han under en träningsmatch mot New England slet sönder hälsenan. Många minns säkert hur bra han var innan detta och att matchen i sig var meningslös. Sarri ville inte spela den!

Efter den fina säsongen innan skadan så var det verkligen inte konstigt att Chelsea erbjöd honom ett 5-årskontrakt som sträckte sig fram till 2024. Den trasiga hälsenan satte tyvärr stopp för fortsatt succé i Chelsea. När han under säsongen 2020/2021 var tillbaka lånades han ut till Fulham där han visserligen fick spela en del, men där han ändå inte visade samma form som innan skadan.

Under säsongen 2021/2022 var Ruben Loftus-Cheek tilllbaka i blått och med Chelseas klubbmärke på tröjan. Sakta, men säkert bidrog han till lagets prestationer och vi som minns hans stora dagar började mer och mer att hoppas på en repris av denna tid.

Inför säsongen 2022/2023 är Ruben en del av Chelsea trupp och han har under försäsongen visat prov på fina saker trots begränsat med speltid då han inte var med laget i USA. Han blev bland annat målskytt i matchen mot Udinese. Vilken roll har han då i det ”nya” Chelsea som under Tuchels ledning är tänkt att utmana om ligatiteln vad det lider? Med tanke på att truppen ännu inte verkar vara helt klar är det svårt att svara på den frågan exakt, men några tankar finns att titta närmare på.

Position? Var skall Ruben spela någonstans? Under försäsongen har han i brist på andra alternativ bytt av Reece James som wingback på höger sida. Med tanke på att erfarenheten där inte är så stor så måsta man ändå säga att det sett rätt bra ut. Är det där han skall husera denna säsong? Om undertecknad får tycka till så är svaret på frågan nej. Det finns en anledning till att Conte en gång i tiden placerade honom bredvid Costa i anfallet. Ruben har fina kvalitéer i det offensiva spelet och till skillnad från många av hans lagkamrater finns här också storlek. Ruben Loftus-Cheek mäter 191 cm och är stark. Han skulle säkerligen kunna nicka in en och annan boll samt vara jobbig mot de backar som är av modell större.

Speltiden och chansen till stigande formkurva för Loftus-Cheek stavas formation. Om laget skall fortsätta att spela med 3 mittbackar, 2 wingbacks, 2 defensiva mittfältare och endast 3 offensiva spelare så är chanserna betydligt mindre till en större roll. Skulle Chelsea i stället som många förordar spela en 4-2-3-1 så ökar chanserna till spel, dessutom känns det som att Loftus-Cheek mera skulle komma till sin rätt om han fick spela som en av de 3 offensiva mittfältarna, eller kanske längst fram?

Undertecknad har alltid gillat Ruben Loftus-Cheek och minns med ett leende på läpparna hans säsong innan hälseneskadan. Att han är från Chelseas unga led, att han i sina bästa stunder är underhållande att titta på gör att jag verkligen hoppas att Tuchel hittar en roll till honom och att Ruben själv tar rollen och gör den till sin. Han är i Chelsea för att stanna och för att bidra! Bidra mer och mer för varje månad som går.

Heja Ruben Loftus-Cheek! Vi är bakom dig!

                                                 

 

Erik Larholm@eriklarholm2022-08-09 17:11:31
Author

Fler artiklar om Chelsea