Inför säsongen - akademin
Kan någon av spelarna i Chelseas akademilag följa i Josh McEachrans fotspår och nå a-laget?

Inför säsongen - akademin

Säsongen väntar runt hörnet för Chelseas ungdomar och alla är väldigt angelägna om att visa framfötterna redan från början. Här kan ni läsa om vad som gick snett förra säsongen, vilka spelare som man ska hålla ett extra öga på, vad vi kan förvänta oss av den kommande säsongen och vem som är akademilagets egna Carlos Alberto Valderrama.

Förra säsongens seriespel för akademilaget var milt uttryckt ett grovt misslyckande. Laget placerade sig näst sist i Premier Academy Under 18 League A och var ljusår ifrån att komma upp i ligasuveränerna Fulham och Southamptons nivå. Anledningen till att det gick så pass knackigt för akademilaget ifjol var att det var många spelare som blev uttagna till matcher och träningar med såväl reservlaget som a-laget och då inte blev tillgängliga för akademilaget.
 
Dessutom drogs laget med ideliga skador på nyckelspelare som lagkaptenen Daniel Pappoe som endast kunde delta i tre matcher i ligaspelet. En annan spelare som har haft stora problem med skador är vår svenske adept Amin Affane, som i början av sin Englandsresa hade problem med att acklimatisera sig till det tuffa spelet som utövas på de brittiska öarna.
 
Trots de usla insatserna som utspelade sig i serien, så tog sig faktiskt akademilaget hela vägen till semifinal i FA Youth Cup. Där tog det dock tvärstop mot de röda djävularna från Manchester och det sammanlagda slutresultatet skrevs till 6-3 fördel United.
 
Anledningen till framgången i FA Youth Cup är att FA-cupen fortfarande är en aktad och prestigefull cup på ungdomsnivå som den var på seniornivå på den tiden då fotbollen inte präglades av pengakåta divor med attitydsproblem (Balotelli etc.) och spelare bytte inte klubb lika ofta som de bytte underkläder.
Herr Ancelotti var därför beredd att låta sina framtida guldklimpar hjälpa sina jämnlikar och förre detta spelkamrater med att försöka ta hem bucklan till de fina delarna av London.
 
Men i och med André Villas-Boas intåg i klubben har det betytt att det har skett ändringar i hierarkin på många plan i klubben, även då på ungdomsnivå.
 
Förre reservlagstränaren Steve Holland fick ta sig ett steg upp på hierarki-trappan och hans nuvarnade status i klubben är assisterande tränare även om han informellt ses mer som en hjälptränare och ett stöd till huvudtränare Villas-Boas och hans assistent Di Matteo.
 
Det betyder att det fanns ett hål i tränarstaben som behövde täppas till och tränaren som blev belönad med rollen som reservlagstränare blev den förre akademilagstränaren Dermot Drummy, som bland annat tog akademilaget till en FA Youth Cup seger och har fostrat fram spelare som Josh McEachran och Nathaniel Chalobah.
 
Tränarna som då får uppdraget att sköta ungdomsverksamheten i klubben heter Neil Bath och Adi Viveash. Neil Bath är akademins ”överhuvud”, det är han som styr allt som händer i laget från topp till tå. Till sin hjälp har han då Adi Viveash som kommer ta hand om matcherna och de två kommer jobba tillsammans under träningspassen.
 
Akademilaget kommer som förra året spela i Premier Academy Under 18 League A och kommer att ställs mot lag som Arsenal, West Ham och även förra årets suveräner Fulham och Southampton.
 
Ligasystemet för ungdomslagen i England är lite mer invecklat än det är i till exempel Sverige, då det finns fler lag som anses vara tillräckligt starka för att kunna konkurrera om att bli landets främsta.
 
Det finns fyra grupper med tio lag i vardera. Alla lag inom gruppen möter varandra två gånger, en match hemma och en borta. De kommer också att få spela tio matcher mot lag från de tre resterande grupperna. I Chelseas fall, från grupperna B, C och D.
 
När alla 28 matcher är färdigspelade väntar sedan semifinaler för de fyra lagen som har plockat flest poäng och de får därmed chans att göra upp om titeln som landets bästa ungdomslag.


Amin Affane.
 
Chelsea premiärspelar nu på lördag borta mot Newcastle, men vilka spelare finns det då i truppen man ska hålla ett extra öga på? (Notera att jag har utgått från den truppen som presenteras på klubbens officiella hemsida, så eventuella uppflyttningar till såväl reservlag eller A-lag som inte har rappoteras in på sidan tas ej hänsyn till.)
 
För att börja bakifrån kan vi börja med att nämna den redan a-lagsmeriterade målvakten Jamal Blackman. Tvåmetersmannen Blackman gjorde totalt 31 framträdanden under den föregående säsongen, där han bland annat deltog i samtliga matcher för akademilaget under FA Youth Cup. Han fick även göra sin a-lagsdebut under Chelseas Asienturné i matchen mot Thailand All Stars, då han fick hela 15 minuter på sig att visa upp sig.
 
Blackman är en målvakt som utnyttjar sin väldiga räckvidd väldigt väl. Han är, trots sin längd, väldigt smidig i sina ageranden. Hans största strykor är förstås luftspelet tack vare sin längd, men 18-åringen har också väldigt fina reflexer som gör det svårt att överlista honom på skott såväl innanför som utanför boxen. Videobilder på några av Blackmans ingripanden hittar ni här.  
 
En annan spelare som också huserar i de defensiva leden är speedkulan Todd Kane. Han mäktade med totalt 24 matcher för akademilaget under säsongen, där bland han också lyckades med konststycket att smälla in åtta baljor från sin högerbacksplats.
 
Kane är en av akademilagets hetaste kandidater till att ta steget upp till reservlaget på permanent basis efter förra säsongens bravader med reservlaget, då han startade tio matcher och agerade super-sub i fyra och dessutom lyckades hänga in tre mål. Han var bland annat en av målgörarna i reservlagets play-off final mot Blackburn på The Bridge. 
 
På mittfältet hittar vi en väldigt intressant spelare, speciellt ur en svensk synvinkel, vid namn Amin Affane. Han fick mer eller mindre sin första säsong spoilerad av skador, men detta till trots så lyckades han ändå göra 18 framträdanden som mittfältare för akademilaget, däribland ett inhopp i FA Youth Cup.
 
Affane är en passningsskicklig spelare med en bra teknik. Han härjar ofta ute till vänster på mittfältet där han kan styra spelet med sitt fina tillslag från sin vänsterfot. Amin är också en av de tre, fyra spelarna som behöver visa framfötterna under första delen av säsongen i akademilaget för att visa att han har vad som krävs för att ta en plats i reservlaget. En utförlig intervju med Affane där han berättar om livet som ungdomsproffs i England hittar ni här.
 
Om vi tittar högre upp i banan så hittar vi den iögonfallande anfallaren med mikrofon-frisyren Walter Figueira. Walter anslöt sig till akademilaget i slutet av säsongen och hann endast med nio matcher och noterades i målprotokollet fyra gånger. 16-åringen hann också med att göra ett inhopp för reservlaget mot Manchester United i april.
 
Efter att ha sett Figueira spela i slutet av förra säsongen ska det bli väldigt spännande att följa honom under säsongen. Han har en fantastisk attityd inför spelet och besitter en arbetskapacitet sällan skådad hos unga spelare. Han kommer också, tack vare sin ambition att aldrig sluta löpa, till väldigt mycket målchanser. Man kunde se att han var lite ur form under förra säsongen och saknade skärpan i avsluten och brände alldeles för mycket klara lägen. Men nu när han har genomgått en försäsong under Baths och Viveashs välde så ska han nog kunna förvalta sina chanser bättre.  
 
Är det någon spelare jag tycker ni ska hålla lite mer koll på än alla andra är det Figueira, han kan mycket väl få sitt stora genombrott i år. En kille med ett hårsvall likt Alberto Valderrama, en arbetskapacitet likt Tevez och en näsa för mål likt Torres i fornstora dagar kan helt enkelt inte bli fel!
 
Nyckel till framgång under den kommande säsongen är att Bath och Viveash lyckas skola in de spelarna som agerade truppspelare föregående säsong till att bli nyckelspelare. För spelare kommer att försvinna upp till reservlaget mitt i säsongen, som de alltid gör. De tre förstnämnda här ovanför är alla tre heta kandidater till att ta steget upp. Så det ska bli väldigt intressant att följa spelare som svensken Anjur Osmanovic och holländaren Nathan Ake och se hur de kommer att klara att axla rollerna som fanbärare för laget.


Akademilagets träningsanläggning i Cobham.
 
Jag gillar sättet Chelsea utvecklar ungdomar på. Vissa klubbar satsar järnet på sina akademilag för att just få utmärka sig som ett av landets bästa ungdomslag. Men jag personligen tror att om man vill lyckas som ute i Europa som ungdom måste man utmana sig själv hela tiden och känna att man alltid behöver prestera på max för att nå upp till en bra nivå i sitt spel. Ett lysande exempel på att det sättet som Chelsea satt i system funkar är hur man har skött Josh McEachrans utveckling. Så fort akademitränarna såg hans potential och ansåg att han skulle klara en uppflyttning till reservlaget så såg de till att han blev uppflyttad, trots att akademilaget i sin helhet skulle förlora på det. Om han hade fått harva kvar i akademilaget och bara behövt gå på halvfart för att göra en godkänd insats på såväl träning som på match, hade det då gynnat honom som spelare? Jag tror inte det.  
 
Det kommer i vilket fall bli väldigt intressant att följa akademilaget under säsongen och i synnerhet se om Bath och Viveash kan lyckas förädla den råtalang som finns hos en handfull spelare i akademin. Och det kommer så klart också bli speciellt intressant att följa våra två svenskar i klubben, Amin Affane och Anjur Osmanovic.
 
Genombrottet – Walter Figueira
 
Han visade som sagt upp en stor potential i slutet av förra säsongen och jag tror mycket på denna yngligen.
 
Viktigaste spelaren – Jamal Blackman
 
Utan tvekan den viktigaste brickan i Baths och Viveashs spel. Han räddade många poäng åt laget i fjol och han har inte blivit sämre!
 
Mest sevärda matchen – Chelsea vs Arsenal
 
Blir alltid bra matcher mellan dessa två på ungdomsnivå. Smäller hårt i varje duell tack vare den stora rivaliteten som finns och de hormonstinna spelarna som inte vill visa sig svagare än sina antagonister.
 
Akademilaget spelar sina matcher på lördagsförmiddagar och vi på redaktionen ska försöka se och rapportera om matcherna i den utsträckning det går. Mediabevakningen av akdemimatcher har tyvärr inte högsta prioritet hos tv-kanalerna på de brittiska öarna.
 
Men nu ser vi framemot den riktiga seriestarten som äntligen kommer äga rum på lördag!

Casper Danielsson2011-08-18 19:30:00

Fler artiklar om Chelsea