Inför: Shrewsbury Town - Liverpool

Inför: Shrewsbury Town - Liverpool

Liverpool jagar en plats i FA-cupens femte runda för första gången på 5 år och för motståndet står Shrewsbury Town 69 platser längre ner i seriesystemet. Jürgen Klopp förväntas göra flera förändringar i startelvan men ändå mönstra ett mer seniort lag än mot Everton i förra cupomgången.

SHREWSBURY TOWN FC

Shrewsbury bildades 1886 och valdes in i Football League 1950. Klubben har därefter tävlat i de tre lägsta divisionerna med undantag för säsongen 2003-04 då de spelade i Conference Premier.

Klubbens främsta placeringar i cupsammanhang är en kvartsfinal i FA-cupen 1979 och 1982 samt en semifinal i Ligacupen 1961. En fin skalp togs även i fjärde rundan 1979 när Manchester city besegrades med 2-0.

Shrewsbury spelar sina hemmamatcher på Montgomery Waters Meadow, eller bara New Meadow, en arena som tar 9 875 åskådare (går att utöka med tillfälliga sittplatser till 10 361). Från 1910 fram till att New Meadow stod klar 2007 spelade laget på Gay Meadow.

I den fiktiva dokumentärfilmen This is Spinal Tap (den med volymkontroller som går till 11 och inte 10 för att kunna spela extra högt…) kan bassisten Derek Smalls ses iklädd Shrewsburys hemmatröja.

Shrewsburys huliganfirma English Border Front är sedan 80-talet ansedd som en av de farligaste och mest ökända i England.

Exempel på spelare och managrar som tillbringat tid under sin karriär i Shrewsbury är David Moyes, David Pleat, Gary Megson, Neville Southall, Doug Rougvie och Joe Hart.

Den nuvarande managern heter Sam Ricketts och har en bakgrund som försvarare med 500 matcher i Shrewsbury. Han utsågs till manager i Wrexham 2018 och efter sju framgångsrika månader tog han med sig sin assisterande manager Grham Barrow till Shrewsbury.

Säsongen 2019-20

Shrewsbury spelar sin femte raka säsong i League One och befinner sig efter tjugofem matcher på en sextondeplacering med 34 poäng. Deras medverkan i FA-cupen gör att de har 1-2 matcher tillgodo på övriga lag i en väldigt haltande tabell där två lag inte spelat fler än tjugofyra matcher.

Det är som det brukar tätt i mittenskiktet och skiljer bara 3 poäng upp till plats elva. Till den sista playoffplatsen är det 7 poäng, vilket sannolikt är för mycket att tro på med tanke på att laget bara vid ett tillfälle under säsongen har vunnit två matcher på raken. Med 12 poäng ner till strecket bör det dock inte vara någon risk för nedflyttning.

För två år sedan tog sig Shrewsbury ända fram till playoffinalen för uppflyttning till Championship, men föll i förlängningen mot Rotherham United. Förra året var de inte i närheten av att upprepa samma prestation och slutade på plats arton.

Målskyttet är väl spritt inom laget och sammanräknat både liga och cup har ingen nätat fler än Jason Cummings 5 mål. Tio spelare har nätat 2-4 mål.

Vägen fram till den fjärde rundans möte med Liverpool har för Shrewsburys del gått via Bradford City (omspel), Mansfield Town och Bristol City (omspel).

Skador och avstängningar

Nyförvärven Josh Vela och Sam Hart är tillgängliga, men Romain Vincelot och Ryan Sears missar matchen.
Vingbacken Scott Gobourne testas sent.

Tidigare möten

De två lagen har bara mötts vid ett tillfälle tidigare. Det rör sig om FA-cupens fjärde runda i februari 1996 när Liverpool vann med 4-0 på Gay Meadow. Det året tog sig Liverpool ända fram till final.

Shrewsbury har slagits ut av motstånd från Premier League i tre av de fyra senaste säsongerna. Manchester United (2016), West Ham (2018) och Wolverhampton (2019).

Shrewsbury har bara förlorat en av de tolv föregående matcherna i FA-cupen och endast en av de sjutton senaste hemma.

LIVERPOOL FC

Liverpool mönstrade vad som närmast kan liknas vid en tredjeelva mot Everton i FA-cupens tredje omgång, men en förtjänstfull försvarsinsats kryddat med ett konstmål av Curtis Jones säkrade en plats i nästa runda.

När det nu är dags igen kommer Klopp garanterat göra flertalet förändringar jämfört med ligamatchen mot Wolverhampton, men ett riktigt lika ungdomsbaserat lag som mot Everton lär vi inte få se.

Sadio Mané skadade en muskel mot Wolves och spelar garanterat inte. Det är också ytterst tveksamt ifall James Milner eller Xherdan Shaqiri ges speltid redan på söndag. Dejan Lovren är kanske med i ekvationen igen och eventuellt hinner även Naby Keïta bli spelklar. Han kommer att delta på träningen under fredagen och ett beslut fattas därefter.

Med tanke på Keïtas skadehistorik och att han så nyligen givits grönt ljus för spel tror jag inte Klopp petar in honom i startelvan och Joël Matip, som ligger före Lovren i comebackschemat, har förmodligen större chans till spel än kroaten. I övrigt blir det nog en ung backlinje där spelare som Yasser Larouci, Sepp van den Berg och Neco Williams kan få chansen. Adrian ersätter Alisson i målet.

Adama Lallana är förstå ett tänkbart namn på mitten, men frågan är om inte Jones och Pedro Chirivella belönas för sin fina insats senast med en ny start. Fabinho förväntas ges sin första plats i startelvan sedan mot Napoli i november.

I anfallet framstår Takumi Minamino, Divock Origi och Harvey Elliott som ett sannolikt och intressant alternativ.

    Minamino            Origi             Elliott
          Jones     Fabinho   Chirivella
Larouci   Matip   Van den Berg   Williams
                          Adrian

Källor: BBC Sports, en.wikipedia.org

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-01-25 17:17:43
Author

Fler artiklar om Liverpool