St. Mary's Stadium, 2022-08-30 20:45

Southampton - Chelsea

Inför: Southampton – Chelsea

Inför: Southampton – Chelsea

Efter tre viktiga poäng hemma mot Leicester i helgen är det imorgon dags för Chelsea att försöka bärga en ny vinst. Säsongens första midweek-omgång är här, och Chelsea gästar Southampton.

Chelsea följde upp 3–0 förlusten mot Leeds med att studsa tillbaka och vinna hemma mot Leicester i helgen, men inte utan svårigheter. Conor Gallagher drog på sig sitt andra gula kort för matchen redan i den 28:e minuten, och Chelsea tvingades således spela med en man mindre i över en timme. Detta löste man dock på ett bra sätt och kunde, om än något krampaktigt, lösa tre sköna poäng.

Chelsea och Southampton har drabbat samman 111 gånger genom åren och det är föga förvånande Chelsea som gått segrande ur duellen flest gånger, med 49 vinster jämfört med Southamptons 31. Av de senaste 15 mötena lagen emellan har Chelsea endast förlorat ett, och vann senast i våras med 6–0 borta på St. Mary’s Stadium. 

Southampton

Fem senaste matcherna: F V V O F
Man Utd (H) 0–1
Cambridge Utd (B) 0–3
Leicester (B) 1–2 
Leeds (H) 2–2
Tottenham (B) 4–1 

Southampton klev in i den här säsongen efter en transfersommar där man satsat ungt och långsiktigt, med förhoppningen att kvalitén på nyförvärven skulle räcka för att säkra ett nytt kontrakt. Gavin Bazunu (20) och Romeo Lavia (18) anslöt från Man City, Sekou Mara (19) från Bordeaux, Armel Bella-Kotchap (20) från Bochum och Joe Aribo (25) från Rangers har alla plockats in, och flera av dem har också inlett säsongen mycket lovande.

På ligasäsongens fyra första matcher har Southampton tagit fyra poäng, med förluster mot storlagen Tottenham och Man Utd, ett kryss hemma mot Leeds samt en vinst borta mot Leicester efter ett sent avgörande. Dessutom har man hunnit med att avancera i ligacupen efter en relativt bekväm 3–0 seger mot tredjedivisionslaget Cambridge. 

Förutsatt att inga oväntade skador dykt upp efter matchen mot Man Utd, eller i träning, förväntas tränare Hasenhuttl ställa upp med samma startelva som förlorade med 1–0 i helgen. Spelare att hålla koll på är, förutom anfallaren Che Adams, de unga nyförvärven Bella-Kotchap och Lavia som båda imponerat under inledningen av den här säsongen. 

Möjlig startelva (4-2-3-1): Bazunu – Walker-Peters, Bella-Kotchap, Salisu, Djenepo – Ward-Prowse, Lavia – Armstrong, Aribo, Elyounoussi – Adams

Chelsea

Fyra senaste matcherna: V F O V 
Leicester (H) 2–1 
Leeds (B) 3–0
Tottenham (H) 2–2 
Everton (B) 0–1

Trots spel med en man mindre i merparten av helgens match mot Leicester var Chelsea tillbaka i vinnarspåret, vilket på många sätt var viktigt efter storförlusten mot Leeds veckan innan. Raheem Sterling gjorde sina två första mål (i tävlingsmatcher) för Chelsea och visade upp den kvalitet som gjorde att Chelsea valde att plocka in honom i somras. 

Säsongsinledningen har varit lite ojämn för Thomas Tuchels mannar, både spelmässigt och resultatmässigt, med två vinster, ett mycket kontroversiellt poängtapp mot Tottenham samt en klar och tydlig förlust mot Leeds. Även om spelet inte alltid imponerade mot Leicester får det ändå sägas vara ett styrkebesked att lösa tre poäng trots numerärt underläge och förhoppningsvis kan laget bygga vidare på det resultatet. Southampton är en relativt tacksam motståndare att ha i nuläget och Chelsea är utan tvekan favoriter, men jobbet måste ändå göras och man kommer inte ha råd att slappna av eller underskatta sina motståndare.

Kalidou Koulibaly är tillbaka från sin avstängning och förväntas naturligtvis gå rakt in i startelvan, vilket skulle möjliggöra formerandet av en trebackslinje tillsammans med Thiago Silva och antingen Trevoh Chalobah eller Cesar Azpilicueta. Leicesters Wesley Fofana uppges vara så gott som klar för Chelsea och kommer med största sannolikhet ta platsen till höger i trebackslinjen när han är spelklar, men i tisdagens match får Tuchel “nöja sig” med Chalobah eller Azpilicueta. Conor Gallagher är såklart avstängd efter sitt röda kort i helgen, vilket troligtvis innebär att Ruben Loftus-Cheek ackompanjerar Jorginho på innermittfältet. Mateo Kovacic var frisk nog att göra ett inhopp i helgens match, men lär inte vara redo för en start redan imorgon. 

Möjlig startelva (3-4-3): Mendy – Chalobah, Silva, Koulibaly – James, Loftus-Cheek, Jorginho, Cucurella – Mount, Havertz, Sterling

Matchfakta:
Avspark: 30/8 20:45
Spelplats: St. Mary’s Stadium
Domare: Michael Oliver
TV: Viaplay, V Sport Premium

Gustav Stenberg@gustav_stenberg2022-08-29 09:03:34
Author

Fler artiklar om Chelsea