Inför: Southampton FC - Chelsea FC

Inför: Southampton FC - Chelsea FC

Efter en vecka med andefattigt landslagsspel är det så äntligen dags för Chelsea att återigen beträda fotbollsplanerna. I en hektisk period matcher, där betydelsen av envar är enorm, finns det inte rum för några snedsteg. Blir Southampton början på en bra månad eller starten på en ängslig avslutning?

Chelsea

Chelseas senaste fem matcher (Chelseas resultat först)

H West Bromwich Albions 1-0
B Steaua Bukarest 0-1
B Manchester United 2-2
H Steaua Bukarest 3-1
H West Ham United 2-0

En gryende form månne? Efter debaclet i Rumänien har spelet sett allt bättre ut, framförallt efter den magiska andra halvleken på Old Trafford där Chelsea formligen körde över ett svagt United. I hemmamatchen mot Bukarest visades det prov på vilja och geist, framförallt från en Fernando Torres som verkligen var aktiv och mot West Ham spelade Matadoren och Trollkarlen (Mata och Hazard) ut sina fulla register. Chelsea är onekligen på gång.

Spelschemat för Chelsea den kommande månaden är ohyggligt tufft. För tillfället är det 9 matcher inplanerade från den 30 mars till den 27 april, och då finns det möjlighet för ytterligare matcher vid avancemang i Europa League och FA-cupen. Det är inga dussinmatcher heller, utan Rubin Kazan två gånger, United i omspelet i FA-cupen och två avgörande matcher mot Tottenham respektive Liverpool i ligan. Det är verkligen dags för truppen att bekänna färg.

Med detta i åtanke kommer nog Benitez, så till vida att han är vid sina sinnes fulla bruk, rotera en hel del. Truppen är i det närmaste fulltalig, med undantag för långtidsskadade Romeu. Ett par småskavanker här och där men det är ingen i övrigt som är borta.

En potentiell startuppställning; Cech – Azpilicueta, Ivanovic, Luiz, Cole – Lampard, Mikel – Oscar, Mata, Hazard – Torres

Varken Demba Ba eller Victor Moses gjorde någon jätteinsats mot West Ham och tordes få vila för att återkomma längre fram. Benitez har haft en förkärlek för att bänka Terry, vansinnigt nog, och kommer nog fortsätta på det spåret.

Southampton FC

Southamptons senaste fem matcher (Southamptons resultat först)

H Manchester City 3-1
B Newcastle United 2-4
H Queens Park Rangers 1-2
B Norwich City 0-0
H Liverpool FC 3-1

Southampton har blåst in som en frisk fläkt i Premier League och har ideligen imponerat med sitt offensiva och frejdiga spel, oavsett motstånd. Inte helt olikt det Blackpool, ledda av Ian Holloway, vi fick ta del av för ett par säsonger sedan.

Efter en knackig start med många, oförtjänta, förluster har Southampton successivt spelat upp sig. Det kom därför som något av en chock när dåvarande managern Nigel Adkins, i dagarna klar för Reading, fick sparken och ersattes av Maurico Ponchettino vid årsskiftet. Southampton har dock tagit stora kliv framåt under argentinaren och parkerar nu två platser ovanför nedflyttningsstrecket med 4 poäng tillgodo på Wigan Athletic.

Southampton har haft en förkärlek för att spela bra mot topplagen och betvingat både Manchester City och Liverpool under de senaste matcherna, mycket tack vare innermittfältsduon Schneiderlin och den gamle Chelseatalangen Jack Cork. I övrigt riktas många blickar, bland annat Chelseas om man ska tro engelska tabloider, mot den unge vänsterbacken Luke Shaw som varit fenomenal mot slutet. Kan han sättas ordentligt på prov av Hazard?

En potentiell startuppställning; Boruc – Clyne, Fonte, Yoshida, Shaw – Rodriguez, Cork, Schneiderlin, Ramirez, Lallana – Lambert

Succéspelaren Puncheon, som varit riktigt bra under säsongen, har de senaste matcherna bänkats till förmån för Rodriguez och det lär inte finnas någon anledning att ändra på elvan som enkelt piskade Liverpool på St Mary’s. Jos Hooiveld, den gamla gnagaren och tämligen långsamma mittbacken som lyckats med bedriften att göra tre självmål under årets säsong, är skadad och José Fonte förväntas ta hans plats.

Matchbild

Det känns som en tillställning som verkligen kan ta fart. Båda lagen ligger inne med mycket fart och fläkt och gillar att anfalla. Southampton har en historia av att spela bättre i öppna matcher där laget på andra sidan vill spela boll, och Chelsea har inget emot att attackera på bortplan såväl som hemma.

Tips 3-2 till Chelsea, efter mål av Mata, Hazard och Lampard.

Övrigt

- Matchstart klockan 16.00
- Lampard är bara ett par kassar ifrån Tamblings rekord. Ryker det nu?
- Mourinho ryktas till Chelsea. Är det sista ruschen för Benitez?

Erik Belfrage2013-03-29 10:07:00
Author

Fler artiklar om Chelsea