Tottenham Hotspur Stadium, 2021-09-19 17:30

Tottenham - Chelsea

Inför: Tottenham - Chelsea
Derbydags!

Inför: Tottenham - Chelsea

Chelseas tredje London-derby för säsongen går av stapeln under söndagskvällen. För motståndet står ett Tottenham som dras med betänkliga skadeproblem.

Historia
Mötet mellan de kungsblå och de liljevita har dominerats av de förstnämnda sedan introduktionen av Premier League 1992/93. Chelsea har segrat vid hela 31 tillfällen medan Spurs endast mäktat med sju vinster. Målskillnaden sedan gamla First Division ersattes är 103-55 till Chelseas fördel. Det är som sagt en favoritmotståndare för Chelsea, även på bortaplan, vilket är fallet denna helg. Man har bärgat 13 segrar borta mot Tottenham i Premier League-sammanhang, fler triumfer på bortagräs än mot något annat motstånd.

Dagens Tottenham utgör goda minnen för vår supertränare Thomas Tuchel. Nye Spurs-coachen Nuno var den första tränaren Tuchel mötte som ansvarig för Chelsea i januari i år – mötet med Wolverhampton slutade 0-0. Just denna omgångs uppdrag, Spurs away, var Tuchels första bortamatch som Chelsea-tränare. Det mötet innebar såklart en Chelsea-seger, 1-0, då Jorginho avgjorde från straffpunkten.

Läget i lagen
Tottenham: Efter att ha inlett säsongen starkt stötte man på patrull borta mot Crystal Palace förra helgen och förlorade med hela 3-0. Tack vare en ynka sjundeplats i ligan ifjol fick Spurs kvala in till Europafotbollens nya finrum, UEFA Conference League, vilket visade sig vara en tuff uppgift. Man följde upp torsken på Selhurst Park med att endast lösa ett kryss borta mot Stade Rennais i Conference Leagues första gruppspelsomgång.

Japhet Tanganga visades ut mot Palace och är därmed avstängd. Steven Bergwijn och Lucas Moura skadade sig under drabbningen i Frankrike och är inte tillgängliga. Varken Eric Dier, Heung-Min Son eller Ryan Sessegnon lär kunna spela då de dras med skadeproblem sedan tidigare. Giovani Lo Celso, Christian Romero och Davinson Sanchez har tvingats självisolera och bedriva sin träning i Kroatien sedan föregående landslagsuppehåll. De återvände till norra London först idag lördag och det är oklart huruvida de är redo för spel under söndagen. Det är ett lag i gungning som tar emot de regerande Europamästarna.

Möjlig laguppställning (4-3-3): Lloris; Royal, Sanchez, Rodon, Reguilón; Höjbjerg, Skipp, Ndombéle; Alli, Kane, Gil

Chelsea:
Chelsea är obesegrade hittills denna säsong och ligger på en andraplats i tabellen, bakom Manchester United som har samma poängkvot. Prestationerna i de två senaste matcherna mot Aston Villa respektive Zenit S:t Petersburg har dalat något jämfört med de inledande ligaomgångarna, men Chelsea har trots det avgått med segern och framgångsrikt fredat det egna målet.

Christian Pulisic är på väg tillbaka men är ännu inte uttagningsbar, meddelade Thomas Tuchel under fredagens presskonferens. Han är dock den enda spelaren som frånvarar på grund av skada, då N’Golo Kanté kommer finnas med i truppen. Reece James har avtjänat sin avstängning och är tillgänglig.

Möjlig lagupställning (3-4-3): Mendy; Azpilicueta, Christensen, Rüdiger; James, Jorginho, Kovacic, Alonso; Havertz, Lukaku, Mount

Förväntad matchbild & tips
Chelsea ryckte upp sig ordentligt i andra halvlek mot Zenit senast och löste också segern med 20 minuter kvar av matchen. Fram till dess hade Tuchels mannar stora problem med att bryta ned gästernas lågt stående försvar. Att man endast släppt in ett mål hittills denna säsong ska Mendy ha stort beröm för, men med denna trend i ryggen ska vi förvänta oss ett Chelsea som är bekväma med att hålla i bollen och ta initiativet mot ett för dagen särskilt sargat Tottenham. En spelare som vet att ta chanserna när de kommer heter Romelu Lukaku, känslan är att han lär bli matchvinnare även denna gång.

Nuno är en tränare som inte är ovan omställningsspel efter sin framgångsrika sejour med Wolves. Att satsa på kontringar kan mycket väl ha varit den föredragna strategin oavsett omständigheter, men med det skadeläge som råder så måste det vara att vänta. Såväl spelarna i backlinjen som i anfallstrion lär vara ovana att spela med varandra. Hade skade- och avstängningsläget varit ett annat hade vi mest troligt fått se en fembackslinje från Tottenham.

Tips: Tottenham 0-2 Chelsea

Övrig infomation
När man besegrade Aston Villa med 3-0 i förra veckan innebar det Chelseas 600:e seger i Premier League, man är blott det andra laget att nå den milstolpen efter Manchester United. Tottenham står för närvarande på 483 segrar.

Avspark: Söndag den 19/9 kl 17:30
Domare: Paul Tierney
Sänds på: V Sport Premium & Viaplay
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2021-09-18 12:48:33
Author

Fler artiklar om Chelsea