Inför Watford-Everton-Watford. PL. Silva och Everton vid ett vägskäl.
Ge DCL och övriga yngre spelare förtroendet under våren!

Inför Watford-Everton-Watford. PL. Silva och Everton vid ett vägskäl.

Watford tar emot Everton i ett mittenmöte i PL. För vår manager under press, Marco Silva, finns många anledningar att vara bekymrad. Att hemmafansen kommer ta emot Silva med en toxisk atmosfär pga förra säsongens ’svek’ är nog ett av de mindre. Fasta situationer och startelvan är mer tryckande. Här måste Silva bestämma sig för EFC står vid ett vägskäl.

Everton har i de senaste matcherna visat en märkligt loj inställning, undantaget senast mot City där hemmafansen äntligen valde att hylla sina spelare trots förlusten.

I matchen mot City valde Silva lite överraskande att bänka ’stjärnorna’ Coleman, Sigurdsson och Richarlisson och spela Kenny, Davies och DCL. Enligt rapporterna gav detta ett mer balanserat lag även om den tekniska förmågan är lägre. City fick kämpa för segern innan EFC i vanlig ordning skänkte ett mål på fast situation på övertid i första halvlek. I matchen innan mot Wolverhampton visade EFC däremot prov på loj inställning som gav vargarna en enkel resa till 3 p, även där enkelt mål på fast situation där våra spelare tittar på varandra istället för på boll och motståndaren får ostört nicka in bollen.

Intressant att följa nu i engelsk press är att fler och fler uttalar sig om Silvas taktik vid fasta situationer. EFC leder ligan på antalet insläppta på fast situation och analyser är igång i ämnet, Keown uttalar sig, Distin uttalar sig mm. Alla uttrycker sin undran med tanke på de spelare EFC har i backlinjen och vill förklara hur man ska göra. Alla såg debaclet mot Millwall i FA cupen. Alla inser att något är fel i Evertons försvarstaktik och Silva är besvärad av detta faktum då han står ensam om sin tro på zon-markering.

Huvudutmaningen nr 2 är om EFC ska fortsätta satsa på de dyra förvärven, inköpta av Koeman och Allardyce, som ger ett obalanserat lag med legoknektar utan ryggrad eller satsa på de egna produkterna som kompenserar kunnande med vilja och kämpaglöd. Troligen hade det inte gått sämre om EFC satsat på de egna förmågorna om jag får gissa…

Enligt uppgifter i England har EFCs ledning nu pekat ut riktningen att det ska satsas på de egna leden nu när säsongen ändå är körd, och i sommar förväntas nästa utrensning av Brands (och förhoppningsvis går den hårt åt truppen). Silva måste därför förhålla sig till denna styrning och gillar han inte det så finns öppningen att kliva av.

Min önskan är därför vid det vägskäl Everton står inför:
1) EFC backar bandet, använd de yngre förmågorna från vår fina akademi och ge dem våren att utvecklas på. Bygg ryggraden från mittbackar via mittfältet.  

2) Ta hem Vlasic, Dowell, Holgate mfl i sommar och skeppa iväg de överbetalda och övervärderade äldre spelarna som inte visat sig värdiga att spela för Everton FC - och gjort oss supportrar till ett åtlöje. Listan blir lång: Schlumberlin, Bolasie, Walcot, Niasse, Mirallas till att börja med. Möjligen ska Tosun och Sigurdsson läggas till denna kortlista, det får våren avgöra. Moshiri kommer inte bli glad då det går upp för honom att EFC sannolikt kommer förlora ca 10 miljoner pund per spelare där, totalt en förlust om minst 50 Miljoner pund snabbt räknat.
 
3) Inse att Gomez o Gylfi inte kan spela samtidigt, tyvärr. De är för lika och det blir för långsamt.

4) På sikt, anlita en manager som kan Everton, brinner för klubben och som vet hur det är att vinna troféer. Arteta eller Rooney är tänkbara kandidater. Ungefär som Howard Kendall en gång tidigt 80-tal.
 
 
Möjliga startelva –
 
Det är jättesvårt att sia om startelvan, jag vill få en ryggrad i laget och är beredd att skyffla om en del.


Pickford i mål. 
 
I backlinjen: Kenny, Keane, Zouma och Digne.  Baines som backup.
 
På mittfältet släpper vi 4231 uppställningen eftersom vi inte har spelare till det.
Spela med Coleman, Idrissa, Davies och Richarlisson. Sigurdsson får ta bänken tillsammans med Gomez. Notera att Coleman lyfts fram i banan, som på Moyes tid, för att stärka balansen så vi kan stå emot ett tungt Watford där framförallt Douncore är ett farligt hot. Ge Davies kaptensbindeln igen. Här saknar jag Osman, Cahill och Pienaar f.ö.
 
Anfallsmässigt kan vi spela med Bernard eller Lookman lite bakom DCL. Walcot och Tosun får vara inhoppare. Intressant hade varit att sätta Walcot som forward tillsammans med DCL. Walcot kan springa fort i djupled där blir han inte begränsad av spelförståelsen. Egentligen borde dessa offensiva krafter på egen hand kunna skapa lägen och göra mål men i praktiken har det inte skett.
 
Detta ger oss i dagsläget följande lag 4411:
 
Pickford
Kenny, Keane, Zouma, Digne.
Coleman, Idrissa, Davies, Richarlisson
Bernard,
DCL
 
Reserver: Steken, Tosun, Baines, Gomez, McCarthy, Gylfi, Walcot, Lookman
 
 
Tips: 1-1 där Coleman gör mål från sin högerytterposition.  

COYB.
 
Jonas N
 

Jonas Nyström2019-02-09 08:47:44
Author

Fler artiklar om Everton