London Stadium, 2021-04-24 18:30

West Ham - Chelsea

Inför West Ham - Chelsea

Inför West Ham - Chelsea

Efter en fullständigt galen Super League-präglad vecka bjuder Premier League på en riktig smällkaramell på lördag kväll. Fyrorna Chelsea tar sig an femmorna West Ham på London Stadium i ett derby som kan bli nästintill utslagsgivande i jakten på en Champions League-plats.

West Ham

West Ham har haft en fenomenal säsong. David Moyes (av alla!) har med sin fysiska och effektiva kontringsfotboll lett sitt lag, som var bottentippat inför säsongen, till en osannolik femteplats. Gång på gång har klubben från östra London tystat de skeptiska förståsigpåare som slagit fast att de förr eller senare skulle falla från i Champions League-racet. Declan Rice, Tomáš Soucek, Michail Antonio och (sedan januari) Jesse Lingard, för att nämna några, har spelat som besatta under säsongens gång, och med blott sex matcher kvar att spela är ”The Hammers” i högsta grad inblandade i kampen om en plats i fotbollens finrum.

Trots en spelmässig berg- och dalbana och så gott som idel svängiga matcher kommer West Ham kommer till spel i relativt god form med tre vinster, två förluster och ett kryss som facit på de sex senaste matcherna. Under denna period har laget segrat mot Leeds (2-0), förlorat knappt mot Man U (1-0), slängt bort en tremålsledning mot Arsenal (3-3 hemma) och sånär gjort detsamma i vinstmatcherna mot Wolves (3-2) och Leicester (3-2) innan de själva nästan hämtade in ett tremålsunderläge mot Newcastle (3-2) i den senaste omgången.

West Ham befinner sig för närvarande strax utanför Champions League-positionerna med sina 55 poäng, vilket är lika många som fyrorna Chelsea har, vilka dock har en lite bättre målskillnad. ”The Hammers” skuggas närmast av Tottenham (som har en match mer spelad) och Liverpool på 53 poäng. Skulle de gå vinnande ur lördagens derby så positionerar de sig, i vart fall tillfälligt, precis bakom treorna Leicester som har 59 poäng. De skulle därmed skaffa sig ett utmärkt utgångsläge inför de avslutande omgångarna där motståndet på det stora hela ser långt ifrån oöverkomligt ut. I de fem sista ligamatcherna spelar Moyes boys i tur och ordning mot Burnley (B), Everton (H), Brighton (B), WBA (B) och Southampton (B).

Något som talar emot West Ham både i helgens match och säsongsavslutningen är det tunga skadeläget. Nyckelduon Declan Rice och Michail Antonio missar definitivt matchen med sina respektive allvarliga skador. Det gör även Michael Dawson som är avstängd efter sitt röda kort mot Newcastle i förra omgången. På den ljusa sidan för Moyes del är den oväntade succémannen Jesse Lingard åter tillgänglig efter att ha skakat av sig krampen som tvingade honom av planen i Newcastle-matchens slutskede. Därtill är Arthur Masuaku och Aaron Cresswell på väg tillbaka, och deras möjligheter till medverkan testas sent.

Chelsea

Den senaste veckan borde Chelsea ha hyllats efter ännu en strålande då man slog Man City (1-0) på Wembley och avancerade till FA-cupfinalen mot Leicester, men Florentino Pérez & Co ville annat. Istället briserade bomben om bildandet av European Super League sent under söndagkvällen, och under två hemska dagar såg det ut som att den europeiska fotbollen aldrig skulle bli densamma igen. Men efter att ett tusental heroiska Chelsea-fans demonstrerade utanför Stamford Bridge inför tisdagens match mot Brighton tog klubbledningen sitt förnuft tillfånga, och Chelsea blev det första laget att dra sig ur det vanvettiga projektet.

European Super Leagues efterföljande död firades med gatufest, men tillställningen mot Brighton blev inte mycket att hurra för. Förståeligt nog yttrades sig de senaste dagarnas osäkerhet på planen då Chelsea-spelarna stod för en av säsongens mest oinspirerade insatser och var närmare noll än tre poäng i matchen som slutade med en pinne vardera (0-0).

Thomas Tuchel inledde sitt styre på ett enormt imponerande sätt med 14 raka matcher utan förlust, men på sistone har Chelsea-blandat och gett, med samma nyliga resultatrad som helgens motståndare – tre vinster, ett likaresultat och två nederlag. Den förlustfria sviten fick ett abrupt slut i och med käftsmällen mot West Brom (2-5), varefter laget tog en beskedlig seger mot Porto (2-0), spelade fantastiskt i vinstmatchen mot Crystal Palace (1-4), fixade en CL-semifinalplats trots förlust mot Porto i returen (0-1, totalt 2-1) och sedan, som tidigare nämnt, slog City i FA-cupsemifinalen (1-0) och tog blott en poäng mot Brighton (0-0).

Det hade varit önskvärt att Chelsea programenligt hade gjort jobbet i alla de tre matcherna mot West Brom, Crystal Palace och Brighton och på så vis tagit nio poäng istället för fyra. Då hade tabelläget sett behagligt ut, med 60 poäng, en tredjeplats och fem poäng ner till West Ham. Men nu är läget ett helt annat.  Vi tar det igen: fjärdeplacerade Chelsea har som sagt samma antal poäng som West Ham (55), men något bättre målskillnad. Leicester är det närmaste laget uppåt i tabellen (59 poäng) medan sexorna Tottenham lurar närmast i vassen med samma antal poäng som sjuorna Liverpool (53).

Med det givna läget i tabellen är alltså helgens match av monumental vikt för Chelsea, som dessutom har ett avsevärt svårare återstående program än West Ham. Efter helgens match möter Thomas Tuchels mannar Real Madrid (B), Fulham (H), Real Madrid (H), Manchester City (B), Arsenal (H), Leicester (H), Leicester (N, FA-cupfinal) och Aston Villa (H). Det blir något att bita i.

Men. En match i taget. Fokus på West Ham. Tuchel lät meddela på fredagens presskonferens att det inte fanns något nytt att rapportera på skadefronten. Det innebär att mittfältseleganten  Mateo Kovacic är den enda Chelsea-spelaren som missar matchen. Som alltid är Thomas Tuchels laguttagning något av en gissningslek, men även om Real Madrid väntar redan på tisdag så tror jag att han kommer att ställa upp starkast möjliga lag, dels med tanke på den här matchens betydelse och dels det faktum att han roterade (kanske lite för mycket med facit i hand) mot Brighton. Jag tror att vi får se nedan nämnda manskap, formerat i den sedvanliga 3-4-2-1-formationen.

Kepa Arrizabalaga belönades för sin insats mot City med förnyat förtroende mot Brighton, men Tuchel bekräftade på presskonferensen att Édouard Mendy återtar sin plats mellan stolparna.

Två tredjedelar av trebackslinjen känns given – Cesar Azpilicueta till höger och Antonio Rüdiger till vänster. Om platsen i mitten konkurrerar Thiago Silva, Andreas Christensen och Kurt Zouma. Jag tror att den förstnämnde startar den här gången.

Som vänster wingback startar Ben Chilwell efter Marcos Alonsos svaga insats i tisdags. Till höger tror jag att Reece James väljs, även om han såg ut att behöva vila senast, då TT gissningsvis väljer det mer defensiva solida alternativet i en match av den här digniteten.

”The double sixes”? Då Billy Gilmour inte verkar ha tyskens förtroende och Mason Mount inte gjorde någon särskilt bra insats på positionen senast så känns N’Golo Kanté och Jorginho som de självklara valen.

Framåt? Mason Mount startar som den högra nr. 10, men sedan är det mer ovisst. Jag tror att Tuchel vill fortsätta jobba vidare med Christian Pulisic till vänster och Kai Havertz som ”falsk nia”. Men Timo Werner kan lika gärna starta till vänster på amerikanens bekostnad. Jag förutsätter att Olivier Giroud inleder på bänken och att Tammy Abraham (tyvärr) sitter på läktaren.

Alltså: (3-4-2-1, från vänster) Mendy; Rüdiger, Silva, Azpilicueta; Chilwell, Kanté, Jorginho, James; Pulisic, Mount; Havertz.

Matchbild och tips

Den förra matchen lagen emellan spelades mitt under Frank Lampards nattsvarta december. I ärlighetens namn var Chelsea det sämre laget, men lyckades på något sätt vinna med 3-0. En sådan enkel resa lär vi med all sannolikhet inte få den här gången.

David Moyes West Ham har förlitat sig på snabba kontringar och fasta situationer hela säsongen och kommer inte att avvika från den spelmodellen nu. Det inser naturligtvis Thomas Tuchel som gjorde den mycket riktiga analysen på presskonferensen att Chelsea måste minska antalet bolltapp, stoppa kontringarna tidigt och se upp på fasta situationer. I övrigt kommer de blå sin vana trogen att äga det mesta av bollen, försöka driva upp tempot, pressa högt och ”gegenpressa” för att vinna tillbaka bollen så fort som möjligt.

West Hams skador är ett huvudbry för Moyes, och tappen av Michail Antonio och Declan Rice blir förstås de mest kännbara. Antonio är ”unplayable” när han är som bäst och  – let’s face it – Mark ”Nobes” Noble må vara en kultförklarad trotjänare hos West Ham-fansen, men han kan helt enkelt inte ersätta Declan Rice på det defensiva mittfältet. Inte överhuvudtaget. WHU kan förstås hota Chelsea utan Antonio och Rice. De blå måste se upp för Souceks otroliga styrka i luftrummet på fasta situationer, och Jarrod Bowen är alltid avig och irrationell i omställningarna. West Ham odiskutabelt största hot är dock – och detta trodde jag aldrig att jag skulle kalla honom – livsfarlige Jesse Lingard, som gjort nio mål på tio matcher under sin lånesejour i London.

Chelsea har förstås ett bättre lag i grunden och ”ska” slå West Ham, särskilt med hemmalagets skadeläge, men utgången känns ändå oviss.  West Ham har läckt som ett såll på sistone, men Chelsea gör knappt några mål.

Jag tror och hoppas att Chelsea visar vilja och klass, och tar de tre poängen som i slutändan kan avgöra om kampen om fjärdeplatsen.

Tips: 1-2.

Värt att notera

  • West Ham har vunnit tre av sina fem senaste hemmamatcher mot Chelsea i ligan. Chelseas senaste vinst på London Stadium kom i mars 2017 under Antonio Conte.
  • West Ham har Premier Leagues näst bästa hemmafacit den här säsongen med 31 poäng 16 matcher. Endast Man City är bättre med sina 38 poäng.
  • Chelsea är obesegrade i sina nio senaste bortamatcher. Thomas Tuchel kan bli den första Chelsea-tränaren som inte förlorat på sina tio första bortamatcher.
  • West Ham har gjort flest nickmål i Premier League den här säsongen (12).
  • Chelsea har bara förlorat ett av sina sju senaste senaste London-derbyn – 3-1—förlusten mot Arsenal på Boxing Day. West Ham har inte förlorat på sina fem senaste hemmaderbyn i Premier League.
  • Jesse Lingard har gjort fler Premier League-mål för West Ham (nio på tio matcher) än han någonsin gjort under en och samma säsong i Manchester United. Han är den första att göra mål i fem raka PL-matcher för West Ham sedan Diafra Sakho 2014.

TV?

Matchen spelas på lördag kväll med avspark kl. 18:30 och sänds direkt på Viaplay, V Sport Premium och V Sport Ultra HD.
 

Fredrik Temmes2021-04-23 22:11:00
Author

Fler artiklar om Chelsea