Inför: West Ham - Liverpool

Inför: West Ham - Liverpool

Jürgen Klopp och Liverpool reser till London för att stänga hängmatchen mot ett formsvagt och skadedrabbat West Ham. Kan David Moyes leda Hammers till en storskräll på onsdagskvällen?

WEST HAM UNITED FC

Sedan de gick upp till Premier League 2005 har West Ham United spelat i Englands högsta division undantaget säsongen 2011-12. Nio av de här tretton säsongerna i Premier League har de slutat på plats 9-13. Bottennappen är plats 17 respektive 20 säsongerna innan de åkte ur 2012 och den enda placeringen högre än nio skedde 2015-16 då laget slutade sjua på 62 poäng och bara hade 4 poäng upp till Manchester City på kvalplatsen till Champions League. Det var visserligen den tokiga säsongen när Leicester vann, Liverpool slutade sjua, Chelsea tia och Aston Villa vann sammanlagt tre matcher, men det tar ingenting ifrån West Hams prestation. Ett givmilt försvar var främsta orsaken till att de inte kunde sno åt sig en sensationell fjärdeplats, för det hade räckt att ett fåtal av deras åtta matcher som slutade 2-2 eller 3-3 vunnits för att kvalspel till Champions League skulle vara ett faktum.

Toppmålskytten Dimitri Payet lämnade och även om Manuel Lanzini och André Ayew blev godkända förvärv var de och Robert Snodgrass inte tillräckligt för att ta klubben till nästa offensiva nivå. Å andra sidan var försvarsspelet problemet och här hämtades José Fonte, Àlvaro Arbeloa, Arthur Masuaku och Håvard Nordtveit in. Resultatet? West Ham gick från 51 till 62 insläppta och samtidigt från 65 till 45 gjorda. Med sammanlagt minus 31 i målskillnad fanns det inget som var i närheten av en toppfyrautmaning. Endast tack vare två segrar på de tre sista omgångarna samt en oerhört tajt undre halva där det endast skilde 6 poäng mellan Southampton på plats åtta och Watford på plats sjutton kunde West Ham i maj 2017 raggla in på en elfteplats. Den här gången 31 poäng bakom fjärdeplatsen.

En bedrövlig start med två vinster på de första femton omgångarna såg David Moyes ersätta Slaven Bilic och det fick effekt eftersom laget lyfte från plats nitton till elva under december 2017 och två månader framåt. Efter en dipp i mars gick laget ut med 7 av 9 poäng i maj och återfann sig på en bekant trettondeplats med 41 poäng när säsongen 2017-18 sammanfattades. Nyförvärvet Marko Arnautovic blev bäste målskytt med 11 mål i Premier League.

Säsongen 2018-19

Issa Diop, Andrej Jarmolenko och Felipe Anderson kostade 75 miljoner pund en sommar när West Ham lättade på plånboken. Manuel Pellegrini stod nu vid sidlinjen och fick se sin nya klubb förlora sex av de första matcherna med segrar mot Everton och Manchester United.

Senhösten blev ljusare för Hammers som vann sexpoängsmatcher mot Newcastle, Cardiff, Fulham, Southampton, Crystal Palace och Burnley, vilket fick dem att klättra upp från bottenstriden till just upp på den övre halvan.

Omgång 20-26 bjöd inte på iögonenfallande svårt spelschema, men ändå blev det bara en vinst på sju matcher för West Ham. Av de 6 poäng de tog kom 4 poäng mot Arsenal och Liverpool så spelschemat var knappast för svårt.

Tre vinster och fem förluster under mars och april 2018 gjorde att West Ham tappade lite mark och gled ner på en elfteplats, men de avslutade starkt och efter 2-2 hemma mot Leicester vann de över Tottenham, Southampton och Watford.

10 poäng på de avslutande fyra omgångarna gjorde stor skillnad i tabellen och West Ham kunde ta semester från den övre halvan. En niondeplacering på 52 poäng, bara slagna av Leicester på målskillnad och med 5 poäng upp till Wolverhampton på den sista Europaplatsen.

Återigen vann Arnautovic den interna skytteligan, den här gången med 10 ligamål.

Sommarövergångar 2019

IN
Pablo Fornals, offensiv mittfältare, Villarreal, £24m
David Martin, målvakt, Millwall, fri transfer
Roberto, målvakt, Espanyol, fri transfer
Sébastien Haller, anfallare, Eintracht Frankfurt, £45m
Concalo Cardoso, mittback, Boavista, £2,75m
Albian Ajeti, anfallare, Basel, £8m
Darren Randolph, målvakt, Middlesbrough

Lån IN
---

UT
Edimilson Fernandes, central mittfältare, Mainz 05, £8m
Lucas Pérez, anfallare, Deportivo Alavés, £2,4m
Marko Arnautovic, anfallare, Shanghai SIPG, £23m
Sam Byram, högerback, Norwich City, £0,75m
Pedro Obiang, defensiv mittfältare, Sassuolo
Reece Oxford, mittback, Augusburg
Javier Hernández, anfallare, Sevilla
Adrián, målvakt, Liverpool, frisläppt
Andy Carroll, anfallare, Newcastle, frisläppt
Samir Nasri, offensiv mittfältare, Anderlecht

Lån UT
Jordan Hugill, anfallare, QPR, säsongslån
Josh Cullen, central mittfältare, Charlton, säsongslån
Grady Daingana, högerytter, WBA, säsongslån
Roberto, målvakt, Deportivo Alavés, säsongslån

Säsongen 2019-20

En bra säsongsstart har West Ham och deras fans inte varit bortskämda med de senaste åren, men med lyft i poäng och placering 2017-18 fanns indikationer på en positiv riktning för laget och till en början såg det riktigt bra ut.

Förlusten hemma i premiären mot Manchester City kom väl som väntat, men därefter vann West Ham tre och kryssade tre av de följande sex matcherna. Den 28 september stänges den sjunde ligaomgången med Hammers som femma i tabellen. Det var dock ungefär så långt det roliga varade.

1-1 hemma mot Sheffield United i slutet av oktober var den enda poängen West Ham tog under två månader med förluster mot Crystal Palace, Everton, Newcastle, Burnley och Tottenham.

1-0 borta mot Chelsea i novembers sista match bröt den negativa trenden varefter förluster mot Wolverhampton, Arsenal, Crystal Palace och Leicester fungerade som ett sänka. Ja, West Ham vann också borta mot Southampton kring Lucia, men halvvägs in på säsongen fick klubben nog och sparkade Pellegrini.

David Moyes återvände som manager och inledde med en vinst hemma mot Bournemouth samt att säkra avancemang i FA-cupen borta mot Gillingham. Någon mer långvarig effekt verkar bytet inte ha fått. I ligan har Moyes lett laget till 0-1 borta mot Sheffield United, 1-1 hemma mot Everton och 1-4 borta mot Leicester. Ytterligare en fadäs var förlusten hemma mot West Bromwich (lett av Slaven Bilic) i FA-cupen förra helgen. WBA leder förvisso Championship, men det förväntas ändå skilja en del i kvalitet och West Ham spelade dessutom sista arton minuterna med en man mer efter att Semi Ajayi åkt på sitt andra gula kort i matchen.

Med en match tillgodo på övriga lag som har spelat tjugofyra matcher ligger West Ham på sjuttonde plats med lika många poäng som Bornemouth och Watford under strecket. Hammers har bara marginellt bättre målskillnad, så de ligger klart illa till inför den avslutande tredjedelen av säsongen. Blickar vi uppåt hittar vi Aston Villa och Brighton närmast över med 25 poäng bakom hela fem lag med 30 poäng. Några vinster på raken och West Ham kan snabbt ta sig upp till ett utgångsläge för att kunna utmana om de bekanta 9-13, men just nu framstår ”några vinster på raken” som över deras förmåga och kastar de några blickar är det snarare över axeln.

Sébastian Haller (6) och Mark Noble (4) har gjort flest mål i ligan så här långt. Felipe Anderson har spelat fram till 4 mål.

Skador och avstängningar

Luasz Fabinski återhämtar sig från ett ljumskproblem och utvärderas kort inför matchen. Detsamma gäller Robert Snodgrass som sliter för att överkomma en knäskada.

Ryan Fredericks, Felipe Anderson, Andrej Jarmolenko och Jack Wilshere är långtidsskadade och missar matchen. Aruthru Masuaku har haft problem med knäet men blir eventuellt spelklar.

Det står nu också klart att Robert Snodgrass ledbandsskada kommer att hålla honom borta även mot Liverpool.

Tomas Soucek är på väg in och har genomgått läkarundersökningen. Sannolikt hinner han inte bli klar redan till onsdagskvällens match.

Tidigare möten

Totalt i ligan: 65 vinster, 33 oavgjorda och 25 förluster
Totalt Premier League: 27 vinster, 10 oavgjorda och 9 förluster

Borta mot West Ham: 23 vinster, 16 oavgjorda och 17 förluster
Premier League borta mot West Ham: 11 vinster, 3 oavgjorda och 8 förluster

Säsongen 2015-16 års möten med Hammers var ingen rolig läsning. Lagen möttes fyra gånger och Liverpool vann inte en enda gång. Till att börja med har vi den totala genomklappningen med 0-3 på Anfield i augusti som var Liverpools första hemmanederlag mot West Ham på 52 år! Den 2 januari 2016 föll Liverpool med 0-2 i ligamötet på Upton Park efter att båda målen bestått av ett inlägg mot bortre stolpen där Nathaniel Clyne missade spelaren som smög upp i ryggen. Givetvis var Andy Carroll tillbaka från skadefrånvaro och nätade. Liverpool hade spelat sist av alla lag 2015 och inledde först av alla 2016. Det kan ha bidragit till att energin saknades.

När lagen möttes i FA-cupen på Anfield bara 29 dagar senare kom Liverpool från en Ligacupsemifinal och Jürgen Klopp valde att rotera samtliga utespelare. Ett ytterst reservbetonat lag skapade likt West Ham få målchanser och matchen slutade följdriktigt 0-0, något som innebar omspel.

Tio dagar senare var det dags igen på Upton Park. Hemmalaget tog ledningen i första halvleks sista minut och Philippe Coutinho kvitterade tre minuter efter paus. Inga mål föll i en match präglad av en helt oförutsägbar domarnivå och det hela gick till förlängning. Många av spelarna, i synnerhet de unga i Liverpool, var tröttkörda, men båda lagen gick för seger och särskilt Christian Benteke fortsatte att bränna målchanser innan Ogbonna nickade in 2-1 på förlängningens stopptid. Femte raka matchen utan seger mot West Ham och en ytterst tung sorti ur turneringen för Liverpool.

När Liverpool redan i upptakten av andra halvlek i mötet hösten 2016 kvitterade till 2-2, i en första halvlek där en märklig studs hade bäddat för West Hams ledningsmål, såg det ut att bara finnas en vinnare på Anfield, men Liverpool hade överraskande svårt att etablera någon form av tryck och laget gav känslan av att de var så säkra på att det skulle lösa sig att ingen riktigt ansträngde sig för att det skulle bli så. Vare sig Liverpool eller West Ham hittade nätet igen den matchen.

Efter bara två vinster på åtta möten har Liverpool återtagit övertaget mot Hammers på senare tid. I maj 2017 vann Liverpool på London Stadium med 4-0 och båda mötena den förra säsongen slutade 4-1 till de rödklädda, där Mohamed Salah stod för tre av de åtta målen. Inte mycket att snacka om vilket lag som var bäst i de matcherna.

LIVERPOOL FC

Bortamatchen mot West Ham skulle ha spelats den 21 december men utgick på grund av Liverpools deltagande i klubblags-VM. Det gör att nästa möte med West Ham, som förstås är på Anfield, dyker upp så snart som den 24 februari.

Efter att den här hängmatchen har klarats av slutar Premier Leaguetabellen att halta och vi får ett ännu tydligare besked om Liverpools titelförutsättningar med fjorton matcher kvar och inför den sista omgången före vinteruppehållet.

14 matcher innebär 42 poäng att spela om och att Manchester City i maximala fall kan uppnå 93 poäng och Leicester City 90 poäng om lagen går rent. Liverpool behöver därför för att teoretiskt säkra titeln spela in 94-67=27 poäng på 15 matcher, motsvarande minst nio vinster.

Förra säsongen antydde Pep Guardiola att om Liverpool vunnit på Etihad i januari 2019 hade Manchester City lagt max fokus på cuperna och om inte gett upp i alla fall prioriterat ner ligan. När nu avståndet är nästan det dubbla har Pep mer eller mindre sagt rakt ut att Liverpool kommer att vinna ligan. Punkt.

Men det är inte klart förrän det är klart och om City släpper på gasen i ligan kan det se ännu bättre ut när Champions League drar igång igen eftersom motståndet fram till dess bjuder på lag från plats 17 (West Ham borta), 9, (Southampton hemma) och 20 (Norwich borta). Tre lag som alla har stora problem med defensiven.

För att det verkligen ska tränga in vilken totalomvandling som skett räcker det att konstatera att Liverpools poängsumma på 64 poäng efter tjugotre omgångar är högre än vad laget spelade ihop totalt under sex av de tio senaste säsongerna...

Källor: BBC Sports, liverpool.no, en.wikipedia.org, whoscored.com

Mattias Hernermattias.herner@liverpoolsweden.se@liverpoolsweden2020-01-28 21:17:00
Author

Fler artiklar om Liverpool