Ingen tacksam uppgift som vilar på Sean Dyche

Ingen tacksam uppgift som vilar på Sean Dyche

Premiär. Everton tar emot Fulham på ett nervigt, men sannolikt fullsatt Goodison Park. Frågan är om Sean Dyche hunnit sätta tillräcklig prägel på sitt lag för att undvika början på slutet för den en gång så stolta klubben med valspråket: "Endast det bästa är gott nog".

"Nil satis nisi optimum" - fritt översatt "Endast det bästa är gott nog", har länge varit Evertons valspråk. I premiären mot Fulham måste Sean Dyches mannar åtminstone visa att de vill leva upp till devisen. 

Everton

The Toffees kan se tillbaka på en hyfsad försäsong. Sean Dyche själv hänvisade till solida insatser. Sedan förra säsongen har Dyche talat om en rad viktiga förändringar som behöver ske i truppen, något som kommer att ta tid. Först och främst har han ärvt en mycket obalanserad trupp med för många spelare på samma position, vilket kommer ta ett tag att åtgärda. Målet är en mix av unga och mer rutinerade spelare som alla har den där gnistan som Dyche efterlyser. Dessutom krävs påfyllning på bredden såväl som i kvalitet. Inte minst på anfallssidan.

Dominic Calvert-Lewin är tillbaka och behöver matchtid. Han kommer dock att matchas in försiktigt och är i bästa fall aktuell för en plats på bänken. Dele Alli mår bra mentalt, men har dragit på sig en skada. Han hade nog ändå inte varit aktuell för spel. James Tarkowski gick av i den sista träningsmatchen, men lär vara med från start mot Fulham. Seamus Coleman är på väg tillbaka, men kommer inte vara med i premiären, medan Dwight McNeil är några veckor bort från spel.

Vi inser alla att det kommer ta tid för Dyche att finna rätt mix av spelare och en tillräckligt bred trupp. Lägg därtill en mental inställning som är ett måste om man vill spela för Dyche. Redan nu är de dock bättre fysiskt tränade än förra säsong. Något som bådar gott då det kommer att handla om kamp och disciplin för att ta tillräckligt många poäng så att det kan ses som en utveckling i rätt riktning i förhållande till de två senaste katastrofsäsongerna.

Det var inte alls många år sedan siktet var inställt att ta sig till toppen. Nu handlar det om att ta hand om spillrorna från en huvudlös satsning som gick åt helvete. Det är ingen tacksam uppgift, men den vilar på Sean Dyche axlar och den börjar mot Fulham inför ett fullsatt och sannolikt nervöst Goodison Park. In Sean we trust.

Fulham

Marco Silvas Fulham kommer till Goodison för att bevisa att förra säsongen inte var en engångsföreteelse, utan att The Cottagers har ett långsiktigt lagbygge på gång. Marco Silva gavs kanske inte chansen att bygga något långsiktigt i Everton, utan fick gå i samband med en längre svacka för laget. Kanske gick vi miste om något riktigt bra? Kanske en ny Howard Kendall, som också hade det riktigt tufft innan allt lossnade på 1980-talet. Men idag finns inte tiden för en manager. Tre förluster på raken och du är illa ute. Några till och ledningen är övertygad om att det inte går att vända, åtminstone inte utan ett skifte av manager.

Kan Silva ta Fulham ytterligare högre upp i tabellen, så känns det som om han ändå kan vara the real deal, särskilt med tanke på hans bakgrund i Watford. Men det är ett Fulham som kringgärdas av rykten om att spelare är på väg bort, såsom den stora stjärnan Aleksandar Mitrovic.

Joao Palhinha är skadad och det finns frågetecken kring Andreas Pereira och Tom Cairney

Trolig uppställning

Det står nog mellan Ben Godfrey och Jarrad Branthwaite avseende vem som ska kampera ihop med James Tarkowski. Nathan Patterson bör få chansen på högerbacken, men även där kan Godfrey bli aktuell alternativt att Dyche ger Garner den positionen. Troligtvis spelar Doucoure i hålet mellan mittfältet och anfallaren. Dominic Calvert-Lewin tar på sin höjd plats på bänken, så det kan bli aktuellt för Neil Maupay att starta eller kanske Arnaut Danjuma..?  

Pickford - Patterson, Tarkowski, Branthwaite, Young - Garner, Onana, Gana Gueye, Iwobi - Doucoure - Maupay

Tips

Everton - Fulham 1-0

 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-08-12 07:00:00
Author

Fler artiklar om Everton