Ingen vill möta Everton
Dominic Calvert-Lewin har visat vägen för ett tidigare sargat Everton.

Ingen vill möta Everton

En mörk säsong har fått en oväntad vändning. Efter månader av fel blev allt plötsligt rätt. Nu är Everton laget ingen vill möta.

Med tunga nyförvärv på planen och i staben skulle Premier League 18/19 bli Evertons år. Men spådomen kunde inte bli mer fel. Det har varit fel taktik, fel spelare, fel inställning, fel förberedelser, fel spelsystem, fel tränare, fel byten, fel värvningar, fel gräsmatta, fel väder, fel motstånd, fel domare och allt annat som kan gå fel. Men det största felet av alla är att det har blivit fel för många gånger.
 
Det finns ett känt uttryck som heter framgång föder framgång. Motgång fungerar likadant. När Jordan Pickford på ett smått osannolikt sätt sjabblade bort derbyt i början på december var säsongen egentligen över. Och när otursgubben Pickford sjabblade bort en 2-0 ledning mot Newcastle i mitten av mars hade lagets självförtroende nått botten.
 
Allt hade gått fel. Till och med det omöjliga. Men det visade sig vara vad som behövdes för att hitta vändningen. Sedan dess har den engelske landslagsmålvakten hållit nollan i nästan 300 minuter i sträck. På andra planhalvan har Dominic Calvert-Lewin sprungit nästan lika många kilometer på samma tid. Det är i alla fall känslan.
 
Den unge anfallaren har tagit både den anfallsroll och ledarroll som ingen annan verkat vilja eller kunna ta. Hans energi har visat vägen för en uppryckning som saknar rimlig förklaring. Det var som att unge Calvert-Lewin plötsligt bestämde sig för att allt skulle sluta gå fel och alla andra bara hängde på.
 
Kanske har pressen varit för tuff. Förväntningarna för höga. Tiden att spela ihop för knapp. Men efter månader av tålamod från Evertons ledning kom betalningen. De senaste tre omgångarna är Everton troligtvis Premier Leagues bästa lag.
 
Bakom uppoffrande Calvert-Lewin och Gylfi Sigurdson har André Gomes och Idrissa Gueye dominerat mittfältet. Oavsett vilka som kommit deras väg. Bernard har snurrat med allt och alla på sin vänsterkant. Fyrbackslinjen har gått från vilse till en köttmur. Och otursgubben Pickford har blivit omutlige Pickford. Allt som varit fel har plötsligt blivit rätt.
 
Det är lätt att se tillbaka och undra vad som hänt om laget hittat rätt tidigare. Om Everton hade kunnat undvika kollapsen mot Tottenham, förnedringen mot Millwall och andra jobbiga stunder. Det är också lätt att oroa sig för framtiden. Hur det ska gå om spelare som Gomes, Zouma och Gueye försvinner. Vilket är högst tänkbart.
 
Men just nu ska Everton inte älta dåtidens fel. Eller oroa sig för framtiden. Klubben ska bara leva här och nu. Bygga självförtroende och uppleva verkligheten alla längtat efter. Känslan att ingen vill möta Everton.

Erik Åberg2019-04-13 10:11:59
Author

Fler artiklar om Everton