Instagram tar krafttag mot rasism
Rüdiger har fått ta emot flertalet rasistiska påhopp på sin instagram den senaste tiden.

Instagram tar krafttag mot rasism

Sociala medier-platformen kommer öka sina kontroller och ta bort konton som ägnar sig åt rasistiska påhopp. Detta som en direkt konsekvens av den debatt kring rasism på sociala medier som präglat fotbollsengland den senaste tiden.

Både Reece James och Antonio Rüdiger har fått utstå påhopp av rasistisk karaktär på sociala medier under den senaste tiden och till listan kan vi även lägga Marcus Rashford, Axel Tuanzebe och Lauren James från Manchester Uniteds herrar respektive damer, samt West Bromwich Albion-mittfältaren Romaine Sawyers. För att nämna några få, för listan växer och ropen om att denna typ av påhopp måste få ett slut har blivit högre och högre. Kraven på åtgärder från plattformarna har ekat och tidigare i månaden fördömde Roman Abramovich i ett personligt meddelande attackerna riktade mot sina spelare samtidigt som han gav dem sitt stöd.

Manchester United lät i veckan kabla ut att de var "äcklade" över senaste tidens rasistiska attacker och har i ett gemensamt upprop med flera andra Premier League-klubbar gått ut och starkt  fördömt denna allt hårdare rasistiska jargong vi kunnat se.

De gemensamma ställningstagandena tycks ha burit frukt. Sky Sports meddelar idag att Instagram kommer att tillämpa hårdare bestraffning mot konton som ägnar sig av denna typ av aktivitet och man kommer även radera konton i större utsträckning.

I en kommentar från Facebook, som även Instagram, säger man att kränkningar via privata meddelanden har varit svårare att utreda än de offentliga. Man bekräftar dock att man med nya rutiner och säkrare kontroller kommer strama åt tyglarna och ta bort människor bakom konton som skickar kränkande meddelanden. 

Man säger vidare (fritt översatt av undertecknat): 

"Våra regler kring hatiska kommentarer gör att vi inte tolererar attacker på människor som syftar till att kränka deras karaktärsdrag, vilket inkluderar härkomst och religion."

"Vi vidtar åtgärder när vi blir påvisade hatiska kommentarer och vi fortsätter att förbättra och utveckla våra verktyg för att kunna hitta dessa snabbare. Mellan juli och september har vi vidtagit åtgärder mot 6,5 miljoner incidenter av hatiska kommenterar på Instagram vilket inkluderar privata meddelanden. 95% av dessa var lokaliserade innan någon hade rapporterat dem."

"Idag låter vi meddela att vi kommer ta ännu tuffare tag mot mot människor som bryter mot våra regler i privata meddelanden. Som det var tidigare, när någon skickar ett privat meddelande som bryter mot våra regler, så stängdes personen av från att skicka fler meddelanden under en given period. Nu, om detta upprepas, kommer vi att stänga av deras konton. Vi kommer även stänga av nya konton som är skapade med syftet att gå runt våra regler och vi kommer fortsätta spärra konton som är skapade bara för att skicka kränkande meddelande. 

"Vi är även fullt fokuserade på att samarbeta med landets regering och myndigheter."

"Beträffande instagram-kommentarer så har vi även här flertalet verktyg som kan hjälpa människor att skydda dem själva. Man kan välja filter som hindrar folk att lämna kränkande kommentarer, fraser eller emojis som de inte vill se. Förra året annonserade vi även en ny funktion som kan kontrollera multipla, oönskade kommentarer på en gång."

"Vi såg också en sänkning i kränkande komentarer efter att ha anvendt oss av AI för att varna folk som är på väg att posta något som kan uppfattas som kränkande."


På dagens presskonferens fick Tuchel frågan om han var nöjd med ställningstagandet från Instagram och beskrev det som ett steg i rätt riktigt.

"Påhoppen över social media eller om det är direkta är fullständigt oacceptabla. Allt vi kan göra för att få stopp på detta måste göras."

Även från regeringshåll (UK) stramar man åt tyglarna när man låter meddela att man kommer ändra lagen för att sätt press på företagen bakom plattformarna och göra dem mer ansvarstagande. 

Daniel Joannou2021-02-10 14:24:00
Author

Fler artiklar om Chelsea