Intervju med Tuchel: från kortspel i Vegas till att känna sig obekväm som interim sportchef
Thomas Tuchel tänker tydligen ta (t)Chelsea till toppen.

Intervju med Tuchel: från kortspel i Vegas till att känna sig obekväm som interim sportchef

Sittandes på lyxhotellet Four Seasons i Beverly Hills pratade Chelsea-oraklet Matt Law med Thomas Tuchel i en exklusiv intervju som släpptes under dagen. Nedan kommer en översättning av intervjun, samt några reflektioner över det som sades.

Chelsea behövde sova på hotell inför en FA Cup-kvartsfinal mot Middlesbrough, med avsparkstid 17:15 på lördagskvällen. Sanktionerna som införts mot Chelsea av den engelska regeringen, till följd av de sanktionerna mot dess före detta ägare, innebar att klubben inte kunde betala hela Tuchels personal för att stanna i sina hotellrum efter checkout 12:00 på matchdagen.

Tålamodet hos Tuchel, hans spelare och Chelseas personal testades. Men exemplet ovan demonstrerade deras förmåga att anpassa sig och fick dem att uppskatta den komfort de hade kommit att vänja sig vid, och som de nu kan ta för givet igen under det nya Boehly-Clearlake ägandeskapet. 

“Vi spelade en match där vi behövde sova över natten före. Rummen var bara tillgängliga tills klockan tolv, så hela staben bara satt där i lobbyn då endast jag och spelarna fick förlängd tillgång till rummen. Så det var en väldigt märklig situation för en klubb van vid en hög organisationsnivå. Det blev några galna stunder, men samtidigt var det härligt att se att vi kunde anpassa oss. VI är bortskämda, men inte så diviga att det fick alla på dåligt humör. Vi spelade kort eller kollade på en match live tillsammans och det var fint att se att alla var beredda att anpassa sig och göra sitt bästa.”

Vid frågan om stabens bästa kortspelare svarade Tuchel skämtsamt: “Det får vi se i Vegas.”


Tuchel bespetsar sig spel och dobbel i Sin City.

Chelsea spelar sin första försäsongsmatch mot mexikanska Club America i Vegas under söndagens gryningstimmar, med avspark 04:00 svensk tid. Förändringen av ägandeskap, förlusten av nyckelspelare samt Marina Granovskaias och Petr Cechs sortier har inneburit att Tuchel och hans kompanjoner tvingats anpassa sig snabbt igen.

Tuchel erkänner att han inte är helt bekväm som överhuvud över Chelseas transferaktivitet under tiden som klubben söker en permanent sportchef. Det må väl ha varit jetlag, men tysken verkade trött när han satte sig ner med brittisk media mellan att ha coachat sina spelare och annalkande möten med delägare Boehly och Behdad Eghbali.

Medan han provade på en ny klubbkeps fanns det en självironisk ton från Tuchel gällande sitt hårfäste, och med tanke på allt han behövde stå i under föregående vår, samt de extratimmar han nu får slita när Chelsea ligger efter i värvningsracet, lär fyrtioåttaåringen mycket väl skönja mer grånad under kommande veckor.

“Det är intensivt,” sade Tuchel när han bads beskriva Chelseas nya era. “Alla behöver hitta sin roll och anpassa sig till den, så klart.”

Gällande sitt eget jobb, kommenterade Tuchel: “Det har förändrats mycket på sistone. Jag kunde aldrig ha tänkt mig att jag skulle bli kvar längre än Roman, Marina och Petr. Det var omöjligt att förutspå så nu har mycket förändrats utan Marina och Petr.

Boehly har givit Tuchel ansvaret för Chelseas värvningsverksamhet under sommaren, delvis utav nödvändighet, och det är inte en position tysken hoppas på att befinna sig i på längre sikt.

“Det är inte min favoritsak att göra och långsiktigt måste fokuset ligga på coachning för det är därför jag är här. Men för tillfället, är såklart min hjälp behövd och önskad, och det är givetvis nödvändigt att jag tar det ansvaret.


Tuchel trivs inte med att göra två personers arbeten, det är bara Kanté som gör sånt.

“Jag är i kontakt med Todd dagligen och ibland mer frekvent än så, för vi vet om att vi har en klubb i förändring. Jag bryr mig om att laget ska vara konkurrenskraftigt och för det krävs det att vi lägger ner mycket tid och är handfasta. Vi tävlar inte bara mot de bästa lagen utan även de främsta tränarna. Vi måste kunna tävla mot de bästa och ersätta viktiga spelare samt injicera kvalitet. Jag tror att det är viktigt för alla på Cobham att ta lite mer ansvar, inte bara jag.”

Nyförvärvet Raheem Sterling var en av de första namnen Tuchel presenterade för Boehly på sin önskelista after att det nya ägandeskapet gick av stapeln, medan Lukakus återvändo till Milano var den första försäljningen paret jobbade på ihop. Tuchel gav grönt ljus till att låna ut Lukaku, bara 12 månader efter att ha blivit Chelseas dyraste värvning för 97.5 miljoner pund, så fort anfallaren klargjorde sina intentioner att lämna.

“Det var aldrig något möte där jag sade ‘Jag vill bli av med honom’. Aldrig. Jag var alltid tydlig - om han stannar kommer vi göra allt för att få honom att trivas bättre, att få honom i bättre form, att förbättra min coachningsstil, vår spelstil, för att få honom att passa bättre.”


Tuchel var beredd att ändra sin spelmodell för Lukaku

“Möjligheten att han skulle stanna kvarstod alltid, men Romelu var väldigt tydligt med att han ville lämna och ägarna tog ett snabbt beslut.” 

“Besviken är fel ord. Jag kan inget bättre ord på engelska. Det får det att verka som om jag tog det personligt - så är det aldrig. Jag är inte nöjd med att vi inte kunde få ut mer av honom. Kanske var mer tid allt som krävdes. Lite bättre fysisk form, lite mer anpassning till vårt spel. Vem vet? Men det kommer vi inte få reda på. När Romelu tydliggjorde sina planer och det fanns en lösning tillhands, tog ägarna beslutet under min välsignelse.”

Precis som att Lukaku lämnade med Tuchels godkännande, så anlände Sterling mycket tack vare en entusiastisk Thomas, som var väldigt tydlig med hur gärna han ville se Sterling i mörkblått. “Han var tveklöst högsta prioritet för den positionen, jag gav namnet till Todd direkt,” sade Tuchel innan tränaren ombads precisera den exakta tidpunken han hade bestämt sig för att det var Sterling han ville ha.

“Varje gång vi spelar mot honom. Han är hemsk att spela mot, helt förfärlig! Den viktigaste styrkan är intensiteten han ger och hur många gånger per match han bidrar med den frenesin. Han har helt enkelt varit enastënde med det över de senaste åren.”

“Han gav oss stora problem när han spelade mot oss och när du väl undersöker hans statistik mer rigoröst - och inte bara hans mål och assist - är resultaten helt otroliga. Det är precis vad vi behöver för att höja nivån på våra spelare. Det är därför vi är så säkra på honom och det är därför han var högst upp på listan.”

Sterling inkluderas bland Tuchels alternativ för potentiella nior nästa säsongen, men tränaren har inte uteslutit ytterligare förstärkningar på forward-positionen.

Chelsea har övergett sitt preliminära intresse i Ronaldo, efter diskussioner mellan Boehly och Tuchel. Robert Lewandowski, som har siktet inställt på Blaugrana, är en anfallare som Tuchel skulle vilja ha, men han tvekar på huruvida det vore realistiskt.

“Jag tror inte vi har en chans att landa Lewandowski men om den finns, är han en av världens bästa nior.”

“Vi har andra prioriteringar än en nia för tillfället. Vår främsta prioritet i Sterling är nu klar. Det gör mig väldigt, väldigt glad och härifrån är vi flexibla. Vårt målhot borde vara tillräckligt nu. Om någon oförutsedd möjlighet presenterar sig kommer vi kanske överväga den, kanske inte.”

Tuchel fick veta om de rasistiska trakasserier som Sterling fick lida av på Stamford Bridge 2018, vilket resulterade i att en supporter blev avstängd på livstid, men ämnet togs inte upp av duon under diskussioner om en värvning.

“Jag var inte en del av klubben då, men den som gjorde det borde inte ha någon rätt att återvända till en fotbollsarena. Han borde hållas ansvarig för sina gärningar. Han är korkad nog att göra det och ha såna åsikter. Därifrån behöver vi inte oroa oss mer.”

“Raheem nämnde det aldrig. Jag pratade länge med honom och han tvekade aldrig över att skriva på. Han nämnde det inte och jag tror att han vet att en person inte reflekterar Chelseas värderingar. Han är mer än välkommen i vår grupp.”


Raheem Sterling tvekade aldirig över att skriva på.

Minimumförväntningarna på Tuchel är topp fyra, men trots att yttre omständigheter har lämnat Chelsea på efterkälken, ger Tuchel inget utrymme för ursäkter, utan har siktet fast inställt på att utmana om titlar kommande säsong. Och trots att han helst vill ha ytterligare två mittbackar utöver Kalidou Koulibaly tillsammans med täckning för Reece James på wingbackpositionen till höger, innan han kollar vidare på ytterligare offensiva förstärkningar, så har Tuchel betonat att han kommer hålla lugnet om Chelsea inte är klara med sina värvningar när säsongen har börjat.

“Jag menade det verkligen när jag sade att vi slåss mot de bästa lagen och tränarna, vilket inte gör det lättare för oss och de satte ribban så högt förra säsongen, men vi börjar igen från början. Vi kommer försöka igen. Jag kan försäkra er om att alla är redo för det. Vi kommer ge allt i alla matcher. Det är därför sanktionerna inte hjälpte. Vi förlorade viktiga spelare medan våra rivaler förstärkte sina lag utan att tappa de spelare vi gjorde.”

“Om du tittar på Tottenhams fönster med Antonio Conte är det kanske det starkaste laget de någonsin byggt. Manchester United kommer inte ge upp, inte heller Arsenal, de har redan gjort två viktiga värvningar, så vi förstår läget och försöker vårt yttersta för att vara konkurrenskraftiga.

Tuchel accentuerade svårighetsgraden av den uppgift han har framför sig i att bygga ett helt nytt försvar, efter att Antonio Rüdiger och Andreas Christensen tackat för sig, genom att säga: “Jag tror att med Thiago Silva i mitten, Toni till vänster och Azpi eller Andreas (till höger), så hade vi den bästa trebackslinjen i världen.”

Men Tuchel insisterar på att han snabbt kan formera ett nytt bålverk och är övertygad om att hans lag kommer klara sig de första veckorna om nya defensiva förstärkningar inte är klappade och klara inför den säsongsinledande matchen mot Frank Lampards Everton om tre veckor.

“Det är möjligt,” svarade Tuchel när han blev tillfrågad om huruvida det skulle vara rättvist att förvänta sig av honom att få ihop ett nytt försvar på kort varsel. “Vi kan, vi måste göra det.”

“Jag tror att vi kan implementera en struktur och vi har även en existerande sådan som vi kan luta oss mot. Till exempel, om vi spelar mot Everton, så kan Thiago spela, Trevoh Chalobah kan förhoppningsvis spela, och för tillfället är Azpi här. Om det är spelare som inte hunnit värvas än eller inte är fullt anpassade till vårt spelsätt, vill jag inte använda det som en ursäkt. När jag kom hit hade jag en dag på mig att starta med trebackslinjen för att den passade mitt spelarmaterial och jag tror fortfarande att den kommer passa. De första tio eller elva dagarna med gruppen har varit fantastiska. Mentaliteten, arbetsmoralen och träningskvaliteten är oerhört imponerande och det gör mig väldigt glad.”

“Jag vill vara redo när vi möter Everton. Jag vill vinna och jag kommer sätta krav på mig själv, min stab och mina spelare. Laget kommer vara starkt. Jag tänker inte använda det som en ursäkt även om det kan hända att vi genomgår en förändring. Vi kan, jag kan fokusera, jag tror att laget kan fokusera på vad som gör oss starka och vi kan ta det stegvis för att klura ut hur vi ska vinna matcher.”


Tuchel utstrålar självförtroende och tillåter sig inga ursäkter.

Intrycken från undertecknad är att Tuchel på ett mänskligt plan imponerar mer än någonsin, med humor, detaljrika och ärliga svar samt karisma, vilket är ännu mer talande när intervjun var skriftlig. Du hittar få tränare - möjligtvis Bielsa - som så tydligt visar sin kärlek för, och kunskap om, fotboll i intervjuer. Han håller alltid lugnet, så länge han inte blir pepprad med geopolitiska frågor och ger passionerade och utförliga svar om taktiska detaljer.

Den sårbarhet och öppenhet han visar genom att erkänna att han inte är helt bekväm i rollen som vikarierande sportchef, är även signifikativt för en man full med självförtroende, men som också sitter säkert, särskilt av Boehlys modus operandi i staterna att döma. LA Dodgers - baseballlaget som Todd Boehly är delägare i, och just som för Chelsea, ansiktet utåt för - har låtit tränare Dave Roberts sitta kvar i sex år, även om han inte är så populär bland supportrarna, enligt flertalet Dodgersfans som intervjuas av Simon Johnson på The Athletic.

Mer konkret, var det oväntat att Tuchel sa sig vara beredd att anpassa sitt lags spelstil för Lukakus skull, när tränaren verkade högst ovillig att göra det förra säsongen. Därutöver, var det intressant hur tydlig Tuchel var med att han tänker fortsätta med trebackslinje.Trovärdiga rapporter från Liam Twomey på The Athletic hade tidigare uppgett att Tuchel sökte värvningar som skulle underlätta en övergång till fyrbackslinje, men de uppgifterna dementeras nu uppenbarligen. Tuchel är trots allt en tränare som historiskt varit väldigt taktiskt flexibel, och villig att ofta förändra spelsystem. Även under sin pågående sejour i Chelsea gick Tuchel över till en fyrbackslinje under en period där båda wingbackarna i Ben Chilwell och Reece James var skadade. Med intentionen att värva både tre mittbackar och en wingback säkerställer Tuchel en permanentning av en trebackslinje, och med högsta sannolikhet en framtid utan Chelseas supertalang Levi Colwill i den backlinjen. Fabrizio Romano rapporterade nämligen att Chelseas sökande efter tre mittbackar gör att Colwill sannolikt kommer lämna.

Även om Boehly har haft stort tålamod som basebollägare lär han veta med sig att fotbollen är mer skoningslös. Förväntningar om kvalifikation till Champions League må verka uppnåeliga, men de går inte att ta för givet när rivaler förstärker för fullt och därtill inte har hindrats av turbulensen som hetat sanktioner och förändring i ägandeskap. Boehly må inte ha många valmöjligheter till sportschefspositionen för tillfället, men det är en enorm risk att lämna framtiden av klubben under ett kritiskt övergångsstadie i händerna av en man som själv erkänner att han inte är lämpad för den rollen, men som samtidigt vill göra storskaliga förändringar. Lev Tolstoj sade: “When in doubt, my dear fellow, do nothing.” Om det tolkas bokstavligt, skulle Chelsea såklart inte ha råd med att göra noll värvningar, men ett sådant förhållningssätt skulle innebära en betydligt lägre risk för fatala misstag för Chelseas och Tuchels del. En misslyckad värvning är ofantligt mer kostsam än en utebliven sådan. 

Genom att värva så få spelare som möjligt innan en kompetent sportchef anländer, skulle Boehly säkerställa att ett enhetligt lag formeras. Det är lättare sagt än gjort att tänka långsiktigt som tränare med tanke på deras usla jobbsäkerhet, men Tuchel har faktiskt tillgång till en intern talangfabrik i Cobham utan dess like. Boehly har också visat sig intresserad av att bygga ett långsiktigt projekt och ska vilja härma Liverpools modell sett till ekonomisk och sportslig skötsel, så Tuchel borde inte sjunka i Boehlys aktning genom att föryngra laget. 


Boehly tar inspiration från Merseyside.

Visst lär Gallagher få chanser när Tuchel alltid pratar så uppskattande om honom och Todd och Thomas verkar iallafall medvetna om Brojas talang, då de har möten om honom stup i kvarten. Förutom Colwill, hade Ian Maatsen - nu skickad på lån till Burnley -, Nathan Baxter - också utlånad till The Championship, fast med Hull City -, Dujon Sterling, Armando Broja, Ethan Ampadu, Billy Gilmour, Harvey Vale och Tino Anjorin kunnat vara intressanta alternativ. Truppen till försäsongsturnén i staterna, som ni kan läsa mer om i Lukas Engbloms artikel, inkluderade förvisso Ampadu, Gilmour, Vale och Anjorin, medan Broja förväntas ansluta senare, men Sterling den yngre - man får specificera i ljuset av nya värvningar - lös med sin oanmälda frånvaro.

Chelseatränare tenderar med undantag för Frank Lampard inte att prioritera integration av akademispelare - mycket på grund av Abramovitj kompromisslösa förhållningssätt till tränarrollen-, och Tuchel har inte visat sig vara annorlunda. Det må låta hårt när han regelbundet kollar på akademilaget och James och Mount har varit de bästa spelarna under hans tid i klubben, men samtidigt var Chelsea den enda klubben som inte gav en ligaminut till en tonåring den föregående säsongen. Olivier Giroud prioriterades före Tammy Abraham, intresset i Achraf Hakimi och Adama Traoré drev ut Tino Livramento och även Marc Guéhi lämnade under Tuchels styre förra sommaren. Tuchels fyra första värvningar som Chelseaboss - Saùl Ñiguez på lån, Romelu Lukaku, Raheem Sterling och när som helst även Kalidou Koulibaly, med ålder på 26, 28, 27 respektive 31 när de värvades - indikerar ett stort fokus på erfarenhet. Det är onekligen en viktig egenskap, men med tanke på att Chelsea, enligt Transfermarkt, redan hade den sjätte äldsta truppen i Premier League på 27.1 år förra säsongen, känns det som en felsatsning. För att kontextualisera, gick Jürgen Klopp in i sin första fulla säsong som Liverpooltränare 2016 med ligans näst yngsta trupp. Sommaren är lång, Tomas Ledin till trots, och mycket kan hända, men intervjun rättfärdigar både optimism och skepsis. 

Källa: Originalntervju

Olle Lange@_ollelange2022-07-15 23:22:00
Author

Fler artiklar om Chelsea