Intervju: Taiwo Awoniyi - med Erik Jullander

Intervju: Taiwo Awoniyi - med Erik Jullander

Redaktionen har tagit sig ett snack med Union Berlin-kännaren Erik Jullander kring utlånade Taiwo Awoniyis fina framfart i huvudstadsklubben Union.

Efter en något tuff start i Union Berlin-tröjan så har han verkligen steppat upp och producerat en hel del poäng under den senaste tiden. Hur ser du på hans utveckling?

-  Fem mål och tre ass på de elva senaste matcherna är förstås ett anständigt facit. Inte minst i jämförelse med förra säsongen då han var i Mainz, där han bara fick starta fem matcher och gjorde ett ynka mål. Långtidsskador på andra offensiva spelare har gjort att det har saknats alternativ på hans position. Det innebär att han för tillfället ”äger” den centrala anfallsplatsen i Unions startelva. I takt med den kontinuerliga speltiden har han verkligen tagit kliv och lyckats komma in i spelet och tempot.

Union Berlin parkerar just nu på en fin åttondeplats i Bundesliga, hur stor del i framgångarna har han?

 Som det självskrivna anfallsalternativet så är det klart att han har bidragit till att första halvan av säsongen gick så bra för Union. Awoniyi ger alltid lagkamraterna ett uppspelsalternativ.

För dem ute i stugorna som inte riktigt har koll på nigerianen, hur skulle du beskriva honom som spelare?

-  
Han är en klassisk central anfallare, stor och stark med targetkvaliteter. Han är visserligen inte så kvick i vändningarna men ändå inte långsam på längre sträckor. Hans toppfart den här säsongen är enligt den officiella statistiken 33,69 km/h. Det är en bit ifrån de riktiga raketerna i ligan (snabbast är Bayern Münchens Alphonso Davies med 35,94 km/h) men det är fortfarande näst snabbast i Union.

Verkar han trivas i klubben och i staden så pass att ett nytt utlån från Liverpool kan vara aktuellt även nästa säsong?

-  
Som läget är nu så är det åtminstone inte otänkbart. Han får ju spela mycket i ett lag som för närvarande ligger på övre halvan i Bundesliga. I Urs Fischer har han dessutom en tränare som har fått flera spelare att blomma ut de senaste två åren. Och vem skulle inte trivas i en fantastisk stad som Berlin? Han har blivit utlånad till flera klubbar de senaste åren så för hans del skulle det inte skada att faktiskt få lite kontinuitet i karriären. Hur klubbarna ställer sig till den tanken framåt sommaren är förstås en annan fråga.

Avslutningsvis, fortfarande bara 23 år gammal. Hur bra kan han bli?

-  Han har tidigare visat att han håller en hygglig nivå i belgiska ligan och nu kan ingen tvivla på att han har kvaliteter som duger för Bundesliga. Och han har knappast peakat än. En sak som han behöver förbättra för att att ta ytterligare ett steg mot den absoluta toppen är kylan i avsluten.  För skapa lägen - det kan han.

Stort tack till Erik Jullander som ställde upp och svarade på våra frågor!

PS. Läs gärna Eriks utmärkta krönika i Offside i länken nedan.
https://www.offside.org/reportage/helvete-vi-gar-upp/ 


 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2021-01-29 18:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool