Stockport - Milton Keynes Dons
5 - 0

Islossning för Stockport - krossade MK Dons i måstematchen
Matchhjälten Camps med 1-0. Foto: Stockport County

Vinst krävdes för att återigen ha ligavinsten i egna händer. MK Dons inledde starkast, men efter att Hinchliffe satt upp en mur i mål och County ställt in siktet var det egentligen inget snack om vilka som skulle vinna. 5-0 inför ett fullsatt Edgeley Park förvandlade ösregnet till sol för hemmasupportrarna.

Toppen hade alla förutsättningar att leverera: regn, en bra gräsmatta, två topplag och offensivt uppställda motståndare. Redan den första kvarten bjöd på tre riktigt bra målchanser från bortalaget där Hinchliffs storspel var anledningen till att dödläget kunde hållas. Efter att County klarat av att stå emot MK Dons totala dominans vände matchbilden. County utnyttjade sitt fysiska övertag genom att slå långbollar mot Madden som skarvade ner den till sina lagkamrater gång efter gång. Det var ett effektivt sätt att spela säkert och samtidigt skapa chanser under en halvlek där hela Englands nederbörd hade samlats i Manchester.

Bortalaget spelade bra och skapade en hel del chanser, dock tvingade Horsfall och gänget i Countys försvar dem att skjuta utanför boxen.

Som kommentatorn sa: "Det är på grund av Stockports hemmaspel som de ligger i toppen. De måste tro på det."

MK Dons såelade med en hög backlinje vilket Olafoe ständigt försökte utnyttja, däremot var inte linjemannen på han sida och han blåstes av två gånger redan under den första halvtimmen. Stockport skulle ändå göra matchens första mål efter ett misstag av MK Dons målvakt Kelly i 31:a minuten. En långboll skickades upp mot Camps varav Kelly rusade ut för att rädda den. Camps såg uppgiven ut när han såg att Kelly dök ner och således var först på bollen. Kelly lyckades dock inte hålla i bollen och Camps gjorde därefter sitt enklaste mål i karriären. 1-0 till County!

Någon minut senare fick bortalaget ett friläge som veteranen Hinchliffe räddade. Det var tur för County, för 36:e minuten var det dags igen. En till synes ofarlig långboll skickades upp i planen och skarvades runt som en flipperkula innan Camps passade kapten Madden som därefter tog sig in i straffområdet och la in bollen kontrollerat i nät. 2-0 till hemmalaget.

<a href=Paddy Madden med 2-0. Foto: Stockport County" src="https://img.svenskafans.com/articlemedia/image-original/2075224.jpg" style="width: 300px; height: 201px;" />
Paddy Madden med 2-0. Foto: Stockport County

Bortalaget var frustrerat vilket synters tydligt på deras närkampsspel. I 39:e matchminuten fick ankaret Payne ett gult kort efter en ful tackling på Powell. Målskytten från höstens möte var stark nog att fortsätta spelet.

Stocksports bästa målksytt för säsongen, Olafoe, ville också sätta sitt avtryck på matchen och avslutade halvleken med att göra 3-0. En långboll skickades upp på den långa anfallaren som löpte sig fri och dribblade förbi otursfågeln Kelly i mål. Hans 20:e ligamål 2023/2024 var ett faktum.

Camps med mål och assist på fem superba minuter är tillsammans med Hinchliffe den stora artisten under de första 45 minuterna.

Varför inte fortsätta på den inslagna vägen och fortsätta med långbollarna? En långboll skickades på vänsterkanten till Touray som slog ett flackt inlägg som dök ner mot straffpunkten. Bollen klackades bort av en försvarare i bortalaget och landade därefter utanför boxen. Ligans bästa spelare i februari, mittfältaren Lemonheigh-Evans slog därför till med ett drömmål då han skruvade in bollen i vänstra krysset. 4-0 efter 51 minuter!

Stockport var lugnare än på flera månader och ett uppgivet MK Dons var aldrig nära att hota de sista 40 minuterna. En halvlek är aldrig den andra lik och det förklarar varför jag är så fåordig i mitt beskrivande av den avgörande halvan av matchen. Bortalaget Dons passade runt och försökte men de insåg snabbt att Hinchliffe var omutlig. Tempot trappades ner, regnet avtog och mättnaden hos hemmalaget var påtaglig.

När matchen närmade sig den 94:e och sista minuten ville Stockport ändå påminna alla på plats om att de idag gör vad de vill, när de vill. En långboll mot Wootton ledde till en hörna som Byrne efter mycket om och men målade på med matchens sista spark.

Matchen slutade med klara 5-0 och ett erfaret Stockport slog ett ungt MK Dons inför ett fullsatt Edgeley Park.

Slutspurten, tabellen och den görna skogen

En otrolig laginsats är till ända, och utöver Camps och Hinchliffes prestationer i första halvan ska en stor eloge gå till anfallarna Madden, Wootton och Olafoe som alla stångades för glatta livet. Segern innebär att Stockport kliver upp på en stabil andraplats. Uppflyttning är inte garanterat än men det känns onekligen inte lika skört som tidigare. Nästa vecka kan County återta serieledningen då de möter jumbon och veganlaget Forest Green på fredag 29 mars.

Mansfield har just nu som bekant serieledningen med 73 poäng på 39 matcher med Stockport precis nedanför med 71 poäng på 38 matcher. Wrexham innehar den sista direktplatsen med 70 poäng på 39 matcher. MK Dons tappar mark efter krossen och ligger på fjärdeplatsen med 67 poäng på 40 matcher. Rivalen Crewe har 65 poäng efter 39 omgångar. Barrow har femteplatsen på 64 poäng medan fem lag tävlar om sista playoffplatsen.