ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 13

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 13

Vafalls, det är väl inte lördag idag? Nej, men världens längsta fredag får väl också duga som lördag. Pelle och Nigge tar sig an Dans frågeställningar inför helgens matcher. Trevlig påsk och Come on You Blues!

Ingen kan ju med den bästa vilja i världen säga att Paul Cook har fått en så där jättebra start – en vinst, två oavgjorda och tre förluster. Jämför med Cowley i Portsmouth, och varför inte med Lambert när han tillträdde. Vad beror det här på, och hur mycket kan vi egentligen hoppas på Cook?

Pelle: Om man tittar lite på vad Mick McCarthey gjorde då han kom hit 2012 och ryckte upp laget från botten av Championship, så var det genom att ”simplifiera” och gå tillbaka till det basala. Sätt de försvarsmässiga grunderna först, spela rakt och enkelt från det som utgångspunkt, med ett spel som passar förutsättningarna (spelarnas kapacitet och kvalité), med en tydlig spelmodell (vid tidpunkt 4-4-2) och vinn avgörande fördelar genom att nyttja motståndarnas misstag. För det är lättare att spela destruktiv fotboll än konstruktiv sådan, men framgångarna, d.v.s. de positiva resultaten utifrån förutsättningarna, kommer fortare. Danny Cowley är förvisso inte Mick, men han är mer av en Mick-typ än vad han är en Cook-typ i sitt sätt att resonera fotboll. Dessutom har han, om jag inte är felunderrättad, ett kontrakt som enbart sträcker sig fram till säsongsavslut. Hans uppdrag är att ta Portsmouth till play-off NU och försöker göra detta genom sin spelfilosofi som är att ”simplifiera”. Cook å andra sidan, som aldrig har varit en ”rak och direkt” 4-4-2 kille, försöker implementera en spelfilosofi och ett spelsätt utifrån ett lite längre perspektiv (kanske med vetskapen att nya ägare är på väg in). Jag hävdar att han gör det svårare för sig än vad Cowley gör för att nå den direkta framgången, men samtidigt; Cook har lyckats förr och jag har ingen anledningen att misstro honom. Dessvärre så är inte förutsättningarna på plats…just nu. Så vi får nog vackert vänta till nästa säsong innan vi kommer att se någon större Cook-effekt.

Nigge: Han har uttryckt sin önskan att rensa i spelartruppen och det är väl bevis nog på att han inte ser de rätta typerna för den typ av fotboll han vill att laget ska spela. Det är givetvis alltid svårt att komma in mitt i säsongen och ärva en trupp, även om det finns gott om exempel på managers som är mästare på att kliva in under brinnande säsong och göra underverk med en trupp som vederbörande haft nada komma noll att göra med. Varför har det gått så skralt för Paul IV då? Tja, till att börja med har inte spelarna direkt visat på någon större energiurladdning för att ge honom ett bättre facit än 1-2-3 så långt, vilket är ett väldigt, väldigt svagt facit, det måste sägas. Cook verkar heller ingen förespråkare för att spela ett rakt och enkelt spel, vilket Pelle redan varit inne på ovan och det hämmar nog honom. Det fortsätter lite i samma stil som Lambert så envist vägrade att avvika från. Den här säsongen har jag väldigt svårt att se oss ta steget upp och det kommer, som Cook antytt, bli en väldigt intressant sommar med många som lämnar och en hel del nya ansikten in. Ge honom en chans att visa vad han kan bygga nästa säsong. 
 
Sex poäng på påskens matcher, annars kan vi glömma play off. Ungefär så går tongångarna på diverse forum. Vad tänker ni om det? Kan det i värsta fall vara så att den där lite väl runda damen har sjungit redan på måndag?

Nigge: Just detta har vi väl sagt i minst en månad nu, att om vi inte vinner veckans matcher så är vi rökta i kampen om play-off. På något märkligt vis är vi ändå med i fighten om att ta en plats bland topp-6, tack vare att i stort sett samtliga andra lag runt omkring oss i tabellen verkar lika ojämna som vi är. Championship brukar pekas ut som en sjukt jämn serie, men frågan är om inte säsongens League One tar priset. Skillnaden skulle väl vara att lagen i Championship är jämnbra medan lagen i League One är jämndåliga... 

Pelle: Nu är ju det här en mycket märklig säsong i en kvalitativt undermålig serie och det känns ju som vi kan tappa hur mycket poäng som helst och ändå bara ligga två poäng från play-off. Men som sagt, under fyra poäng på dessa två kommande matcher, samtidigt som topp-6 sticker iväg poängmässigt, ja då kan det nog bli aktuellt att hänvisa till den dam som nämns ovan.
 
Cook har gett Lankester chansen igen, men han verkar inte ha tagit den. Dobra verkar däremot tillbaka ”in contention” igen. Finns det nån mer som ni skulle önska att han gav chansen att visa upp sig och imponera lite, eller är det helt enkelt alldeles för tunt i vår gigantiska trupp?

Pelle: Jag vet faktiskt inte, de flesta spelare i truppen har väl fått minst en eller två chanser, men kanske att jag faktiskt skulle vilja se lånet från Barnsley, Luke Thomas, få chansen en gång till på högerkanten. I den första matchen som han gjorde för oss så tyckte jag att han visade prov på saker som jag tyckte att vi tidigare saknat. Men i match nummer två och tre, så var han väldigt anonym (men inte mer än vad många av de andra spelarna var). Så testa honom gärna en gång till. Vem vet, det kanske finns något där. Även babyface Luke Matheson (som är på lån från Wolves), skulle vara intressant att se returnera som högerback, nu när KVC gått sönder igen. Han är ju mer av en Paul Cook-högerback med sin förmåga till att göra offensiva räder, än vad exempelvis Luke Chambers är.

Nigge: För att upprepa en del av vad Pelle sagt ovan så undrar jag vad som hände med Luke Thomas och Luke Matheson? Vilken öken att bli utlånad till ett mediokert lag i League One och få nästan ingen speltid alls. Det hade varit intressant att se både Thomas och Matheson lite mer. Dobra är härlig att se, även om han behöver fler matcher för att riktigt komma upp i nivå. Andra namn som ploppar upp är Tyreece Simpson och Brett McGavin, vad hände med dem? Om de är skadefria hade det varit uppfriskande att blanda upp matchtruppen med dessa herrar. 

Niklas Nygårds2021-04-02 12:15:00
Author

Fler artiklar om Ipswich