ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 14

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 14

Nya ägare! Det var väl på tiden, eller? Panelen tar sig an ämnet full on!

Så kom nyheten om ägarbyte i onsdags. Hallelujamätaren går ända upp till 11 och det finns ingen hejd på entusiasmen på sociala medier. Efter att ha nagelfarit affären in i minsta detalj, för det är så lördagspanelen jobbar, vad är din analys av de nya ägarna?

Pelle: Allt sedan de första ryktena kom så har jag varit väldigt pro det här ägarbytet, för det finns liksom inga andra alternativ än antingen ett ägarskapsskifte eller fortsatt regression med Marcus Evans. Så just nu sitter jag faktiskt och kurrar belåtet över en Adnams Southwold Bitter. Men självklart ska vi inte vara naiva, ett ägarbyte garanterar ju inte någon omedelbar framgång…..eller framgång för huvud taget. Och det finns ett antal obehagliga exempel där allt gått riktigt, riktigt snett. Men i och med att personerna bakom övertagandet har gjort det här förut, med t.ex. Phoenix Rising, vars supportrar verkar tämligen nöjda med den framdrift de sett hittills, så bedömer jag att ägarkonstellationen har rätt sorts erfarenheter, goda intentioner, samt bra omdöme i sitt beslutsfattande. Och bara det, att de till skillnad från Evans, faktiskt kommunicerar med media live, känns ju som ett steg i rätt riktning.

Dan: Det är en lite svår analys att göra, eftersom allt låter bra så här i början, och så ska det ju vara. Nya ägare kommer alltid in med nya visioner och nya stora ord. Och efter så lång tid av stagnation, skulle nästan vad som helst kännas bra. Och ägarna säger ju det alla vill höra, precis som de ska. Men, visst är jag positiv. Evans har ju visat sig vara en återvändsgränd. Men, å andra sidan, så vet man vad man har, men inte vad man får, om nu ska dra upp Hurst-debaclet igen… Men till syvende och sist är det ju upp till de nya ägarna att infria alla förväntningar och se till att allt blir så bra som de säger att det ska bli.

AC: Det som talade FÖR Marcus Evans var ju den lokala förankringen och hans, trots allt, kärlek till klubben. Mycket annat talade ju tyvärr emot. :)
Med denna inledning vill jag annonsera min tidiga oro, när ryktena tog fart, angående att ett amerikanskt konsortsium skulle gå in som ägare. Vi som följer amerikansk sport vet att det är lite annorlunda events och att man ser lite annorlunda på tradition och historia runt sina lag. Detta samt min eventuella oro över inblandning i flertalet lag á la Granada/Udinese/Watford som familjen Pozzo lattjar med lite som de vill kändes som bortblåst efter den inledande presskonferensen. Övertagandet av Arizona United(?) och uppstarten av nya Phoenix Rising FC, och feederklubben FC Tucson, samt FC Helsingör m.fl. gör ju att det faktiskt finns en del erfarenhet. Mike O’Leary som ny chairman har erfarenhet från både W.B.A. och Oxford, så han är ju verkligen inte helt grön heller precis…och han gjorde ett sympatiskt intryck tillsammans med översympatiske Brett Johnson i denna första presskonferens.
Gamechanger 20 Ltd. är alltså huvudägare och Brett Johnson leder tillsammans med Berke Bakay och Mark Detmer “Three Lions Fund” som äger 5% av Gamchanger 20, och de var samtliga aktiva i uppstarten av Phoenix Rising FC, och kommer tillsammans med O’Leary ha det övergripande ansvaret för verksamheten. 90% av Gamechanger 20 ägs av investeringsbolaget O.R.G. Och vi ska inte heller glömma att 5% av Gamechanger 20 ägs av Evans. Just precis, vår Marcus Evans. Kul för Evans att få fortsätta vara med, om än passivt. Lite rörigt, men i stora drag tror jag det är så här nånting. Just det, O’Leary sitter även han i styrelsen för Gamechanger 20.
 
I första intervjun pratar man från investerarhåll hur viktigt det är att förankra fotbollsklubbens betydelse i det lokala samhället och att man verkligen vurmar för den biten av hela paketet. Tror du på vad man säger eller är det bara floskler? Kan en amerikansk ägare känna något för Ipswich, UK?

AC: Bara en sån sak som att man är öppna och synliga från dag ett och till och med är tillgängliga för supportrar, om än på twitter, gör ju att känslan är lite annorlunda. Att man vurmar för traditionen och klubbens betydelse lät genuint och jag väljer att svälja varenda ord. Brett Johnson har spenderat 5 år(?) i London och är med andra ord inte helt ny till livet i England, eller den engelska fotbollen då han spenderat tid både på Highbury och Emirates och hyste även visst tidigare intresse för Chelsea pga Didier Drogba som man övertalade att avsluta sin karriär i just Phoenix Rising, och som nu är delägare i klubben.

Pelle: Ja, självklart kan en ”utländsk” ägare ha äkta känslor för vårt lag och med detta även en djup förståelse för kontexten och historien. Men samtidigt ska vi nog förvänta oss färre beslut grundade i någon form av nostalgiska värderingar. Klubben kommer att drivas som en professionell affärsrörelse och således med större krav på vinst och framgång. Om jag gillar jag det? Tja, det spelar ingen roll vad jag tycker i frågan. Det är så framgångsrika fotbollsklubbar drivs numera…..och flertalet av oss ITFC-supportrar har ett stort behov att få uppleva just lite framgång.

Dan: Som så mycket annat vid såna här tillfällen får man nog ta mycket med en nypa salt. Men det är fint och rätt tänkt. Samtidigt kan jag känna att klubben redan är ganska väl förankrad i det lokala samhället, med en stor och genuin fanbase. Det gäller bara för de nya ägarna att fortsätta på den inslagna vägen och kanske få klubben ännu mer engagerande. Men att en amerikansk ägare, eller för den delen så många ägare utanför själva Ipswich, skulle känna nåt speciellt för just Ipswich, känns kanske lite långsökt. Men å andra sidan, sitter vi ju här i vår lilla lokalförening i lilla Sverige och biter på naglarna var och varannan vecka. Så varför skulle inte de?
 
Marcus Evans var inte bara nöjd med betalningen för sin andel i klubben utan även för att utförd due diligence visat att de nya ägarna uppfyller hans krav på tillträdande aktör. Vad lämnar Marcus Evans för eftermäle, vad ger du honom för betyg sett över de år han ägt klubben och var det tillräckligt att hans fordringar på klubben hanterades som de gjorde i överlåtelsen?

Dan: Hans eftermäle blir nog inte det allra bästa. Han kom in som en frisk fläkt och investerade, men tyvärr i fel personer, både på tränarnivå och spelarnivå. Och det som började illa, fortsatte inte mycket bättre. En playoff-plats på 13 år, och sen dessutom degradering till League 1 och misslyckande att ta sig tillbaka till Championship. Inte mycket att hänga i julgranen, för oss supportrar som drömmer om att få tillbaka de gyllene åren, eller åtminstone lite Burley-stämning.

AC: Marcus Evans kom in när klubben var allt annat än stabil och gissningsvis räddade han oss där och då. Tyvärr har där varit en hel del dåliga beslut genom åren, alltifrån tveksamma anställningar på mycket viktiga positioner till uteblivna satsningar när vi dels balanserade på gränsen till Premier League-avancemang och dels när vi behövde investera för att rädda oss från katastrofsäsonger såväl som mid table obsurities… Att summera tiden i någon form av betyg när vi istället för Premier League huserar i League One, tja...jag är rejält taggad inför det nya ägandet kan vi säga. Överlag är jag mycket nöjd med affären och hur Mr Evans hanterat diverse avskrivningar etc. Är också lite förväntansfull när det pratades om “deep pockets”. Yiiiii-haaaa och good times ahead!

Pelle: Marcus Evans förtjänar en eloge för att han under hela den tid han varit ägare för ITFC, har agerat mycket anständigt, inte minst genom att ta ett mycket stort ekonomiskt ansvar för klubben. Han räddade oss initialt då han tog över klubben. Men. Därefter påbörjades en åttaårig stagnering, vilket förde med sig att flertalet mindre klubbar (åtminstone vid tidpunkt), exempelvis Burnley, Bournemouth, Brighton, Huddersfield, Preston och Brentford sprang om oss. Inte bara i tabellen, utan även hur klubbarna faktiskt bedrevs rent professionellt. De senaste fem åren har ITFC istället befunnit sig i en rejäl regression, som lett till att vi nu även är omsprungna av lag som Rotherham, Barnsley, Luton och Lincoln. Till stor del har detta berott på Evans osedvanligt dåliga förmåga att fatta bra beslut, att han inte kunnat delegera vissa ansvarsområden samt att han inte betraktat fotbollsspelare som en investering för både laget som för klubbens plånbok. De olika ITFC-tränarna har därför fått förlita sig på freebies, journey-men, skadebenägna spelare på rea och inlånade resurser för att bygga upp en trupp. Denna transferstrategi har varit under all kritik och resulterat i att vi inte har kunnat bygga en riktig struktur eller en etablerad spelfilosofi (a´la the Ipswich way). Evans kanske största misstag (eller felbeslut) under sin tid här, var dock att inte stötta Mick McCarthy under transferfönstret i slutspurten av play-off året 2015. Och att samma misstag upprepades, kort därefter, under sommartransferfönstret inför säsongen 2015/16. Mick hade efter Keanes och Jewells misslyckanden, äntligen byggt upp ett lag med en välfungerade stomme, god laganda och lite vinnarmentalitet och jag tror att om han hade givits möjligheten att addera tre till fyra kvalitativa och tillförande spelare så hade laget troligtvis gått upp vid tidpunkt. Vi skulle aldrig komma närmare än så. Evans ägarskap har således fört med sig betydligt fler besvikelser än det motsatta. Så ni får ursäkta mig för att jag inte reser mig upp ur soffan för Evans, utan istället sitter kvar och applåderar lite lojt. Tack för att du åtminstone försökte, men vi hade alla dock hoppats på….och önskat så mycket mer.
 
Kommer ägarbytet att ingjuta det välbehövda självförtroendet i spelarna eller blir det lika lite injektion som tränarbytet hittills gett?

Pelle: Har svårt att se att detta skulle ge någon direkt effekt på lagets prestationer. Om inte en ny, synnerligen engagerad tränare kan få spelarna att tända till, så kommer inte ett ägarbyte att göra det heller. Nu snabbspolar vi oss fram till säsongsavslut och siktar istället in oss på en briljant transfersommar.

Dan: Det kommer troligen inte att ha nån större betydelse för utgången av säsongen 20/21; vi lär inte gå upp vare sig med eller utan nya ägare. Däremot kan det kanske innebära att en del kanske lite väl nöjda spelare plötsligt får eld i baken. Om de tidigare lunkade på och kände sig säkra eftersom inga större investeringar skulle göras i nya spelare, kanske de nu är lite mer osäkra, med tanke på de nya ägarnas intentioner och investeringsvilja. Plötsligt kanske spelarna inser att de faktiskt kan bli utbytta. Och det har ju redan börjat, i och med torsdagens utsorterande av sex lite yngre spelare.

AC: Man kan ju hoppas att det taggar till de spelare som vill vara med på denna resa! Gissningsvis en tillfällighet, men en vältajmad sådan, då det i torsdags rasslade til i spelartruppen och ett gäng spelare fick besked om att deras kontrakt inte skulle förlängas. Det blir som sagt en intressant sommar. Hoppas att vi är på tårna då för en gång skull, så det inte blir som det brukar, klubb efter klubb gör klart med en mängd nyförvärv medan vår/våra ledande är "on holiday” och vi skrapar upp vad som finns i slutet av augusti när säsongen är igång.

Niklas Nygårds2021-04-10 09:00:00
Author

Fler artiklar om Ipswich