ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 5

ITFC SWEDENS LÖRDAGSPANEL - VECKA 5

Lånekarusellen snurrar som om det vore säsongen 2012/13 (se AC:s föredömliga utläggning nedan om den smått vansinniga säsongen, ur ett låneperspektiv). Nya spelare in och frågan är om de kommer att bidra tillräckligt för att vi ska komma tillbaka till winning ways? Panelen ger givetvis svaren. Pelle, AC och Nigge lägger ut texten för att besvara Dans frågor.

Transferfönstrets sista dag blev ovanligt händelserik. Det är vi inte särskilt vana vid längre. Resultatet blev som känt två lån in och ett ut. Och totalt under fönstret har vi fått in fyra spelare på lån (Harrop, Thomas, Parrot & Matheson), och skickat ut tre spelare på lån (Ndaba, El Mizouni & McGavin). Är det här en bra utveckling just nu, eller hur ser du på den här lånekarusellen?

Pelle: Kanske inte på längre sikt, men jag har faktiskt inga problem med att köpa de argument som har framförts. Det här är ett desperat försök till att greppa de sista halmstråna i kampen om en play-off plats. Något nytt, fräscht och fartfyllt behövde tillföras, inte minst då vår ursprungstrupp inte har varit bra nog. Plåstret är kvar. Spelsättet likaså. Och skadeeländet består. Bättre att agera än att inte göra det. Och bättre att agera på det som man kan agera på. Att en eventuell följdeffekt av detta är att Ndaba, El Mizouni och McGavin lånas ut för att få speltid är i mitt tycke inte negativt. De är just nu inte tillräckligt konkurrenskraftiga, men de erfarenheter de skaffar genom att spela i andra klubbar kommer vara av gagn för oss nästa säsong, då de kommer att vara bärande spelare i ett mycket ungt och oerfaret Ipswich Town i League One .

AC: Alltså, jag är verkligen ingen jättefan av lånekarusellen, men just nu är det inte mycket att välja på, och jag är öppen för i stort sett allt för att ta oss ur den här skiten vi är på väg att gå ner oss allt djupare i. För varje spelad omgång... Ska jag vara positiv så ser jag alla som spännande förstärkningar och jag kan garantera att där finns en hunger i samtliga. Inga proppmätta Mark Fish föredettingar detta. Negativt är så klart att det är precis tvärtemot vad Lambert sa när han anställdes då han ville utveckla våra egna talanger, vilket givetvis lät positivt.
Negativt är alltså att dessa lån eventuellt hämmar utvecklingen av våra egna spelare. Tankarna går ju främst till Dobra, som inte ville bli utlånad, och Lankester soom ligger på gränsen till elvan/truppen.
Sex lånespelare kan kännas mycket men vi ska komma ihåg att vi är lååångt ifrån lånerekordsäsongen 12-13(?). Jag roade mig med att gräva i gamla excelfiler så sätt er till rätta och njut av denna lista av lånespelare från nämnda säsong. En del riktiga hjältar, och en del mindre:
DJ Campbell (nummer 5!), Richard Stearman, Danny Higginbotham, Patrick Kisnorbo, Guirane N´Daw, Stephen Henderson, Jason Brown, Massimo Luongo, Richie Wellens, David McGoldrick, Jay Tabb, Bilel Mohsni, Reece Brown, Bradley Orr, Tyrone Barnett, Aaron McLean, Daryl Murphy. Vilket gäng! En ironisk och nostalgisk shout out till vår egen anfallsbesättning denna säsong: JET (Jay Emmanuel-Thomas), Chopra, Jason Scotland, Nathan Ellington, Paul Taylor, Frank Nouble. Inte ett öga torrt! :D

Nigge: Väldigt intressant med tanke på Paul Lamberts ord om lån och att han skulle satsa på ungdomarna snarare än låna in spelarna. Nu får man väl ändå ge honom att han i en ganska stor utsträckning gett våra egna unga spelare chansen, men att det inte har räckt till. Som utgångspunkt har jag oerhört svårt för detta med lån till höger och vänster, både ut och in, men det är ju å andra sidan så dagens fotboll funkar. De spelare som kommit in har jag svårt att uttala mig om då jag inte vet mer än det jag lyckats läsa mig till i samband med att de anslutit. Luke Thomas har sett pigg ut när han har spelat och jag är nyfiken på Parrott som enligt Spurs-bekanta sägs ska vara ett bra tillskott. Schysst också med ett tillskott i ytterbacksposition, vi får se om Matheson får chansen direkt. Kanske redan i eftermiddag?
 
Med risk för att bli tjatig, så fortsätter vi med lånen. Vi har nu totalt sex lånespelare. Förutom ovan nämnda, även McGuinness och Bennet. Men vi får bara ha fem lånespelare med i varje matchtrupp. Vad kommer det att innebära för laget? Blir det en återgång till den förhatliga rotationsprincipen igen?

Nigge: Det kan nog bli en hel del rotation och det är nog oundvikligt med tanke på det stenhårda matchprogram som ligger framför oss. Det är inte säsongen 1980/81 där vissa kunde spela alla 66 matcher, om man säger som så. En stomme är att föredra och att rotera runt den i möjligaste mån, men vi har ju sett hur rotationsprincipen funkat förut under Paul Lambert och jag kan inte direkt säga att jag är optimistisk.

Pelle: Tränarstaben…eller om det nu var Lee O’Neill, har väl sagt att det intensiva spelschemat troligtvis kommer att föra med sig en viss rotering framöver. Om detta sker utifrån den metodik som tränaren nyttjade under föregående säsong, d.v.s. att ungefär en sex till åtta spelare ersatte varandra från match till match…så är det precis så, som det formuleras i frågan……..förhatligt. Enstaka ändringar är något helt annat. Men min grundfilosofi är att om man har en startelva som funkar så kör man den startelvan tills det inte funkar längre. Nu tror jag väl inte att samtliga lånespelare kommer att övertyga, men om det är jämt skägg mellan dem, så blir det nog Keanan Bennets som hamnar utanför matchtruppen. Skadad nu (oklart när han är tillbaka), och dessutom, åtminstone i mina ögon en liten besvikelse så här långt. Hade hoppats på så mycket mer från honom.

AC: Det borde ligga nära till hands, men spontant är min känsla är att framförallt Keanan Bennetts kommer få känna av konkurrensen nu när vi kasserat in alla lån. Av våra egna spelare, tja det återstår att se. Matheson är ju högerback, men kan även användas till vänster vilket öppnar för en mängd alternativ…men eftersom KVY slog upp en ny skada löser det sig kanske av sig själv. Antingen flyttar Chambers in centralt eller så går Matheson in till vänster och Kenlock bänkas trots en överraskande bra insats förra helgen. Troy Parrott tror jag mycket på, efter praise från en irländsk vän med mycket god inblick i talangutvecklingen på den gröna ön. Här har vi väl bara en halvskadad Norwood att (verkligen) konkurrera med.
 
Okej, matchdags. Först Blackpool hemma i dag, sen Peterborough borta på tisdag. Ska Lambert ösa på med de nya lånen och låta dem gå in från start? Och vilka av de gamla spelarna får i så fall stryka på foten? Hur vill du se dagens lag formerat? Och om alla sköter sig utmärkt, ska det ändå roteras lite bland spelarmaterialet till tisdagsmatchen?

AC: Vi har ju tätt matchande så visst ligger det nära till hands att rotera en del och framförallt är man ju nyfiken på nyförvärven. Förvisso är varje match, ursäkta uttrycket, en cupmatch/vinna eller försvinna, så starkaste lag i varje match är nog att föredra.

Nigge: Håller med AC om att starkaste lag i möjligaste mån är att föredra, men som jag skrev ovan så lär det roteras. Två matcher i rad lär man väl ändå orka med kan man tänka? Tycker att Pelles uppställning nedan ser intressant ut, möjligen med Kenlock utbytt för Ward om han är fit for fight. Hur vi ställer upp mot Peterborough på tisdag tror jag dessvärre kommer ha mindre betydelse då vi kommer få oerhört svårt att få med oss någon poäng hem.

Pelle: Kanske inte smart att trycka in alla nya lån i startelvan meddetsamma, men visst skulle det vara kul och se. Och med tanke på hur minimalt med kul vi fått se den senaste tiden (åren), så varför inte? Just go for it. Så får vi utvärdera därefter. Ingen kommer få kicken ändå. Och det kan ju knappast bli sämre. Då skulle en 4-2-3-1 uppställning kunna se ut enligt följande:
Tomas Holy / Luke Matheson – Luke Chambers – Mark McGuiness – Myles Kenlock / Flynn Downes – Jon Nolan / Gwion Edwards – Josh Harrop – Luke Thomas / Troy Parrott
Skulle det mot förmodan bli succé, så ska man givetvis ge fan i att rotera. Små justeringar för att anpassa sig efter ett visst motstånd? Visst. När någon har skadekänningar, är urlakad eller bara ur form? Absolut. Om inte, gör det inte.
 

Niklas Nygårds2021-02-06 12:15:00
Author

Fler artiklar om Ipswich