Jessie Fleming har vuxit in i Chelsea-kostymen
Chelsea Womens framtid.

Jessie Fleming har vuxit in i Chelsea-kostymen

Det är en generationsväxling på gång i Chelsea Women. Trotjänare som Ji So-Yun lämnar efter säsongen, men på innermittfältet finns ersättaren sedan länge på plats – kanadensiskan Jessie Fleming.

Jessie Fleming sågs som en lovande 22-åring när hon anlände till SW6, men det var inte ett löfte bland andra det handlade om. När kontraktet med Chelsea skrevs på hade Fleming redan otroliga 80 landskamper i bagaget med sitt Kanada. Trots sitt stabila CV så var Fleming inställd på att få slåss för sin plats i kungsblått.

"Jag visste att det skulle bli en utmaning när jag kom till Chelsea," säger Fleming. "Jag har försökt upprätthålla goda vanor, dragit nytta av våra faciliteter och har alltid trott på att jag skulle få mer speltid."

Fleming gjorde blott tre starter under sin första WSL-säsong. I år har det blivit elva, alltså fanns hon med i hälften av Emma Hayes startelvor under det guldkantade ligaspelet. När Sam Kerr och Pernille Harder båda var otillgängliga så drog Jessie Fleming tillsammans bland andra Fran Kirby ett tungt lass. I en intervju med The Athletic berättar Chelseas mittfältare om omställningen som flytten innebar

"När jag först kom till klubben så handlade det om att förbättras som fotbollsspelare, det kan ta längre tid än somliga tror," säger Fleming. "Jag var tvungen att anpassa mig, ändra detaljer i mitt spel. Det händer inte på någon vecka, hur mycket man än hade önskat. Det är något som pågår över månader, år. Du måste ha tålamod. Att vara hos en klubb som Chelsea synliggjorde vad jag behövde förbättra."

I takt med att speltiden ökat så har även poängproduktionen stigit i stadig takt. I Jessie Fleming och Erin Cuthbert har Chelsea två box-till-box-spelare i världsklass. Fleming har varit väldigt noggrann i sin träning för att nå den här punkten. Det går dock inte att peka på en enskild orsak till framgångarna.

"Många små saker, det går inte att peka på endast en egenskap," säger Fleming. "Jag behövde bli lite starkare rent fysiskt. Anpassa mig till tempot, särskilt när vi anfaller. Jag behövde ta beslut fortare, lita på min instinkt. Myclet handlade om att anpassa sig till tempot och duellspelet i ligan."

Fleming har snart nått 100 landskamper. Prisskåpet i sydvästra London växer så det knakar. Trots alla dessa meriter så är Jessie Fleming fortfarande på jakt efter mer kunskap, små detaljer som kan göra hemne ännu bättre.

"Jag har fått mycket hjälp, från både tränare och lagkamrater," säger Fleming. "De kommer med goda råd. Jag har lagt ned ett stort jobb i gymmet och försökt överföra mitt spel i landslaget till klubblaget. Jag försöker få större påverkan på matcher, pratar med erfarna spelare som Pernille Harder och Ji So-Yun. Sen handlar det om att jag ska lyckas applicera allt det på en daglig basis."

Även elitspelare begår misstag ibland. Det som skiljer eliten från bredden är att de drar lärdom av dem, de slutar aldrig försöka. En egenskap Fleming sett i lagkamraten och skyttedrottningen Sam Kerr.

"Något som slog mig var att Sam Kerr är ganska bra på att inte ta sig själv på för stort allvar," 
säger Fleming. "Jag kan vara en ganska intensiv och allvarlig person, både på och utanför planen. Vilket i sig är bra, jag vill bli alltid förbättras. Men när misstag kommer så kan den seriositeten bli ett hinder. Sam är intensiv när det behövs, men går inte och grubblar över misstag. Hon är inte rädd för att göra misstag, hon fortsätter jobba på de saker hon kan förbättra."

Idag väntar en kamp om nästa titel. Chelsea har en FA Cup-trofé att försvara. Vid sidan om livet som fotbollsproffs har Jessie Fleming en universitetsexamen i materialvetenskap, hon har också studerat klimatvetenskap under en längre tid. Hemma i London syns dessa intressen i form av en egen liten trädgård.

"Jag hade kunnat göra ännu mer, men jag har börjat odla hemma," 
säger Fleming. "Jag har växtlampor i köket och odlar egna kryddor och sallad. Förhoppningsvis så utökar jag min repertoar till grönsaker och tomater nästa år."

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-05-15 15:12:00
Author

Fler artiklar om Chelsea