Jessie Fleming om rivaliteten med Arsenal
Fleming personifierar termen energispelare.

Jessie Fleming om rivaliteten med Arsenal

Chelseas kanadensiske mittfältare Jessie Fleming utsågs till november månads bäste spelare i WSL. I en intervju med The Guardian pratade Fleming om sin form, rivaliteten med Arsenal och hennes beundran för Emma Hayes.

I och med introduktionen av gruppspel i UEFA Women’s Champions League är Chelseas schema tuffare än någonsin tidigare. Under tidpunkten för The Guardians intervju så har det passerat 12 timmar sedan krysset mot Juventus och fyra dagar sedan FA Cup-finalen mot Arsenal. Fleming lyfter fram sina lagkamraters inställning som en nyckel för att hantera det påfrestande spelschemat.

“Det har varit en hektisk period,” säger Fleming. ”Rivaliteten mellan våra klubbar är ganska intensiv. De [Arsenal] har toppat tabellen nästan hela säsongen och jag tror att den vetskapen finns i bakhuvudet på oss. Det är där vi vill vara. När du tittar på vår prestation så var den dominant i många avseenden. Det handlar mycket om vår arbetsvilja, spelare som vill erövra bollen, dubblera markeringen på bollhållaren liksom en generell hunger inom gruppen.”

WSL:s bäste spelare i november heter alltså Jessie Fleming. I ligaspelet denna säsong har det blivit fem starter och tre mål för kanadensaren. Tack vare sin mångsidighet har Fleming också använts på flertalet olika positioner av Emma Hayes. Efter Pernille Harders skadefrånvaro har Fleming fått förtroendet i ”hålet” bakom forwardsparet Fran Kirby och Sam Kerr. Även den rollen har Fleming hanterat med bravur, här ger hon oss en inblick i vad som ligger bakom de fina prestationerna.

”Jag känner definitivt att jag har utvecklats sedan jag kom hit. Enbart kvaliteten på träningen varje dag hjälper till, utöver kvaliteten på ligan och fysiken den kräver. Något jag lagt särskilt mycket vikt vid är min offensiv, att snabbare kunna fatta beslut och vara mer bestämd för att skapa chanser för laget. Sedan behöver jag kunna hantera det fysiska spelet och jobba runt det, veta hur du tar dig ut ur särskilda situationer. Jag kan vara ännu smartare i sättet jag använder min kropp för att navigera på små ytor.”

Den försenade FA Cup-finalen mot Arsenal spelades på ett symboliskt datum för damfotbollen. Hösten 2021 markerar 100 år sedan kvinnor förbjöds att spela fotboll i England, ett förbud som varade i 50 år. Tränare Emma Hayes visste att ta vara på de speciella omständigheterna med ett stycke text som hon läste högt för sitt lag. Fleming berättar om uppladdningen på Wembley.

”Det var ett medborgarförslag som kommit in till det engelska fotbollsförbundet, personen i fråga argumenterade för att kvinnor inte skulle tillåtas spela fotboll. Det var starkt.”

Ett enormt taggat Chelsea gick sedan ut och körde över Arsenal med 3–0. Resultatet var dessutom i underkant, att Chelsea bara hade 1–0 i paus var närmast ett mirakel. Förlusten i WSL:s första omgång mot just Arsenal gav extra tändvätska inför finalen, menar Fleming.

”Mycket handlar också om historik, om erfarenhet. Vi har vunnit förut och vi vet att vi kan vinna igen. Vi vet att vi är bra nog för att slå Arsenal, för vi har gjort det tidigare. Många av oss känner att förlusten på Emirates tidigt i säsongen var en möjlighet som gled oss ur händerna, vi var ordentligt besvikna.”

Hayes har inför denna säsong frångått den fyrbackslinje som hon använt sig av under i stort sett hela sin Chelsea-dynasti. Man var lite långsamma upp ur startgroparna, men har därefter trummat i gång ordentligt. Enligt Fleming är denna version av Chelsea särskilt väl anpassad för att ta sig an taktiska förändringar, såväl inför som under matcher.

”Något som är speciellt med vår grupp är hur enkelt vi kan anpassa oss efter ett byte av formation, eller när matchen inte går som vi vill,” säger Fleming. ”Vi har ledarna och hjärnorna på planen som klarar av att skruva på spelsättet utan att vår matchplan raseras. Oavsett om det handlar om positionsbyten eller något annat så är det ett viktigt vapen.”

Fleming är 23 år gammal men har otroligt nog redan samlat på sig 94 (!) landskamper för sitt Kanada. Landslagsdebuten kom redan när Fleming var 15 år. Säsongen 2020/21 så gjorde hon endast 433 minuter i ligaspelet, vilket blir knappt 5 90-minutersmatcher totalt sett. Efter OS i Tokyo där Fleming närmast bar Kanada fram till guldmedaljen får hon frågan om förväntningarna i klubblaget har förändrats.

”De [förväntningarna] kanske har förändrats litegrann. Men jag gillar inte att sätta alltför stor press på mig själv. Jag litar på Emmas beslutsfattande. Hon vet hur man vinner matcher, jag måste också ta hänsyn till den kvalitet som finns i truppen. När du tittar på Fran [Kirby], Sam [Kerr] och Pernille [Harder] så är det svårt att argumentera för att de inte ska spela.”

Fleming gör allt som står i hennes makt för att slå sig in i Emma Hayes startelva. Hennes ansträngningar fick också ett erkännande utifrån då hon utsågs till november månads bästa spelare i WSL. Utmärkelsen uppskattas av Fleming, men hon är inte nöjd för det.

“När jag kom till Chelsea så var det viktigaste för mig att få vara i en utmanade miljö och bli en bättre spelare, vilket jag känner att jag uppnår. Det är svårt för mig att klaga. Det är fint att få ett kvitto på att det blir bättre, men jag ser också ännu fler saker jag behöver slipa på. Jag vill bara bli bättre, och med förtroendet från Emma så kanske speltiden fortsätter komma.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2021-12-14 17:04:00
Author

Fler artiklar om Chelsea