Juliano Belletti hyllar Thiago Silva och varnar för Palmeiras
Belletti i Chelseas dress säsongen 2008/09.

Juliano Belletti hyllar Thiago Silva och varnar för Palmeiras

Chelseas före detta ytterback intervjuades av GOAL inför Chelseas semifinal i klubblags-VM. Belletti betonar bland annat sin goda relation till Chelsea och sin beundran för landsmannen Thiago Silva.

Juliano Belletti jobbar för närvarande som assisterande tränare hos brasilianska Cruzeiro. Nyligen så gjorde brassen en turné genom Europa, varpå GOAL passade på att göra en längre intervju. Trippen innehöll besök hos såväl Manchester City och Barcelona såväl som Leicester och Chelsea. Belletti spenderade tre år i sydvästra London under sin spelarkarriär. Han har bibehållit kontakten med sin gamla arbetsgivare efter att ha pensionerat sig som fotbollsspelare.

"Min relation till klubben är fantastisk," säger Belletti. "Sedan jag återvände till Brasilien 2010 så har min vänskap och respekt bestått. Jag återvände ofta, så många trodde att ett sportchefsjobb var aktuellt."

Efter Michael Emenalos avsked så var Belletti ett av de namn som florerade vad gällde ersättare till posten som sportchef hos Chelsea. Brassen har enligt GOAL en god relation till direktören Marina Granovskaia, men dessa rykten avfärdas av Belletti själv.

"De kanske fortfarande tror det, men det handlar mer om min goda relation till klubben. Jag har ett nytt mål nu, och det är att bli tränare. Folk ser att jag reser mycket, men det är för att upprätthålla existerande relationer och att förstärka dem," säger Belletti. "Jag har brasilianskt DNA men förstår det engelska spelsättet väl efter att ha spelat där. Så om Chelsea behöver mig så är jag redo. Jag älskar landet och staden."

Juliano Belletti har dock siktet inställt på tränaryrket. Han anslöt till Cruzeiro som assisterande under fjolåret, vilket är hans första tränaruppdrag. 45-åringen saknar inte referenser efter sin spelarkarriär och har som tidigare nämnt gjort flertalet studiebesök. Han hyser stor beundran för bland andra en viss Thomas Tuchel. Januaris drabbningar mot Tottenham, där Tuchel frångick sin karaktäristiska trebackslinje, sticker särskilt ut i Bellettis ögon.

"Att han [Tuchel] besitter det modet att helt och hållet ändra systemet, och dessutom få det att fungera, det var spektakulärt," säger Belletti. "Jag respekterar hans tränargärning. Jag studerar spelet fotboll, då ingår det att följa flera europeiska lag och hur de fungerar. Ett av lagen som jag gillar att se är Chelsea, tack vare Tuchels sätt att träna laget."

Thiago Silva har visat att gammal är äldst sedan han värvades till Chelsea. Hans prestationer har dessutom genererat en kontraktsförlängning som gjorde båda parter mycket nöjda. Värvningen av den då 36-årige Silva höjde dock på en del ögonbryn. Någon som inte betvivlade Silvas förmåga var Juliano Belletti.

"Om folk var osäkra kring Thiago när han värvades så kände de honom inte tillräckligt väl. Han var en sådan klasspelare. När du blir äldre så börjar folk betvivla din förmåga. Om du har den rätta tränaren, den rätta taktiken och den rätta omgivningen så kan den upplevelsen bli bättre. Thiago har den rätta tränaren, den rätta taktiken, rätt lagkamrater och rätt klubb. Samtidigt så ger han tillbaka med sin erfarenhet för att lyfta laget till nya höjder," säger Belletti.

Belletti medger att sejouren i Chelsea utgjorde karriärens höst. Det dröjde drygt ett år från det att han lämnade SW6 tills det att han lade skorna på hyllan. Brassen verkar tacksam över att få spendera de sista aktiva åren på en så pass hög nivå, även om man förlorade den största finalen av dem alla.

"Mina tre säsonger hos Chelsea var fantastiska, både som spelare och som person. Att i den åldern få tillhöra ett lag som mötte Manchester United i Champions League-finalen var en stor bedrift för mig. Jag hade såklart velat vinna, men som tur var så hade jag gjort det två år tidigare," säger Belletti.

Facit från de tre åren i kungsblått är dock inget att rynka på näsan åt. Första titeln blev FA-Cupen 2008/09, vilken följdes upp av klubbens första och hittills enda dubbel året därpå. Belletti verkar självsäker på att hans gamla lag ska kunna ta sig förbi Al-Hilal i kvällens semifinal, men att man ska akta sig för att underskatta motstånd från andra kontinenter.

"Palmeiras vann Copa Libertadores tack vare bra spel," säger Belletti. "De är ett sammansvetsat lag som spelar med stor intensitet. Chelsea måste vara försiktiga, ibland så förbereder sig de europeiska lagen lika bra som sina sydamerikanska motsvarigheter. Det kan ge dem en liten fördel. Min varning är att Chelsea kommer ställas inför en tuff motståndare."

För egen del är alltså en ung tränarkarriär i antågande. Juliano Belletti tar sina första steg som coach hemma i Brasilien, men precis som när han var spelare så är det Europa som hägrar i slutändan.

"Mitt mål är att komma tillbaka till Europa och jobba här. Min motivation är att hjälpa mina spelare och mitt lag. Jag spelade i Villareal, Barcelona och Chelsea. Jag har goda relationer där. Jag har vänner i Manchester City, är god vän med Brendan Rodgers. Jag vet att de lag jag representerat, de människor jag lärt känna, skulle kunna dra nytta av mig,” säger Belletti. ”Jag jobbar hårt, för jag vill utgöra ett exempel för min familj. Jag vill inte att mina fyra söner ska se en pensionerad fotbollsspelare som bara sitter på stranden!"
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-02-09 15:20:41
Author

Fler artiklar om Chelsea