Kepa: ‘’Jag är redo att vara förstemålvakt medan Mendy spelar AFCON’’
En hel del skakiga prestationer för Chelsea under de senaste tre åren, men under strafftävlingar gör Kepa det bra!

Kepa: ‘’Jag är redo att vara förstemålvakt medan Mendy spelar AFCON’’

Chelsea-målvakten Kepa Arrizabalaga anser att han är redo att vara förstemålvakt medan Edouard Mendy är på landslagsuppdrag med Senegal under Africa Cup of Nations (AFCON) på vintern.

Mendy, som värvades från Rennes i början av förra säsongen, tog över som Chelseas förstemålvakt efter Kepa och spanjoren fick nöja sig med att främst spela cupmatcher.

Kepa var mellan stolparna i tisdags när Chelsea besegrade Southampton med 4-3 efter straffar och tog sig vidare i Ligacupen. Han räddade Theo Walcotts straff och fick se Will Smallbones straff gå högt över ribban. 

‘’AFCON äger rum om två månader. Vi är medvetna om att Mendy kan åka iväg och jag kommer att vara redo men det är många matcher kvar innan vi behöver börja tänka på det.’’, säger Kepa efter segern över Southampton.

‘’Vi tar det steg för steg och ser vad som händer. Om han deltar i AFCON önskar jag honom lycka till och jag kommer att vara redo. Men det är långt kvar dit.’’

Hur stor förlust blir det att vara utan Mendy?
Mendys frånvaro kommer definitivt att göra saker svårare för Chelsea, eftersom 29-åringen hittills har presterat på en väldigt bra nivå den här säsongen.
Enligt The Athletic var Mendy Premier Leagues bästa målvakt på att stoppa skott, hans 2.1 förhindrade mål var 0.7 rang högre än ligans nästbästa, David de Gea. Hans förmåga att stoppa skott syntes speciellt bra i Chelseas 1-0 seger borta mot Brentford.

Kepas statistik är inte på samma nivå som Mendys, den 194 centimeter långa senegalen bidrar med trygghet i straffområdet och är nästan tretton centimeter längre än Kepa. Trots att Chelsea spelar med tre mittbackar är Mendys förmåga att rädda inlägg och höga bollar mot straffområdet en starkt bidragande orsak till Chelseas starka försvar.

Varför förlorade Kepa sin plats som förstemålvakt?
Kepa hade höga förväntningar på sig när han värvades från Athletic Bilbao sommaren 2018. En del misstag under hans första säsong, speciellt under andra halvan av säsongen, ledde till kritik mot världens dyraste målvakt. 

Kepa fortsatte som förstemålvakt under Frank Lampards ledning säsongen 2019-20, spanjoren stod återigen för flera skakiga insatser. I början av säsongen 2020/21 kritiserade Lampard honom efter slarvigt spel i en förlustmatch mot Liverpool

Chelsea värvade Mendy några veckor senare och Kepa gjorde endast fjorton framträdanden för A-laget under säsongen.

Hur har Kepa spelat när han fått chansen?
Ett år senare har Kepas prestationer mellan stolparna förbättrats. Att han främst fått speltid i cupmatcher har främjat honom, den här säsongen har Chelsea vunnit tre strafftävlingar med Kepa i mål. Det mest märkbara var att Tuchel bytte in Kepa i sista minuten under UEFA Super Cup i augusti, spanjoren räddade två av Villarreals straffar och Chelsea fick slutligen lyfta pokalen. 

Trots att han blev matchhjälte i tisdagens straffseger över Southampton gjorde bortalaget sitt kvitteringsmål efter en retur, ett skott som spanjoren väl hade kunnat rädda. En alltför vanlig syn för Chelsea-anhängare.

Källa: The Athletic

Thomas EngstrandThomasE-31@hotmail.comtengstra2021-10-27 19:07:45
Author

Fler artiklar om Chelsea