Klassisk ligacupfinal 1977
Evertons skyttekung Bob Latchford gjorde vad han kunde med sina två mål, men det blev till slut Aston Villa som fick lyfta pokalen.

Klassisk ligacupfinal 1977

Aston Villa borta i ligacupens tredje omgång känns knappast som någon drömlottning. Två klassiska klubbar från den engelska fotbollens ursprungliga aristokrati. Inga andra lag har till exempel fler möten i den högsta ligan än Everton och Aston Villa. Men nu gäller det ligacupen, där Villa är en historisk storhet medan Evertons facit är rätt så uselt.

Aston Villa har vunnit cupen hela fem gånger och har ytterligare fyra finaler, medan Everton endast mäktat med två finaler, båda förluster. Endast Liverpool (9), Manchester City (8) och Manchester United (6) har fler ligacuptitlar än Villa.

För Evertons del är ligacupen lite av deras svarta får och en av finalerna förlorades dessutom mot Aston Villa säsongen 1976/77, även om det krävdes två omspel, varav det sista blev en riktig klassiker.

Bleka finaler 1977

Den första finalen på Wembley slutade 0–0 och ska inte ha varit något att yvas över. Omspelet på Hillsborough var marginellt bättre. Det var under en tid då Everton ofta var nära titlar, men aldrig lyckades sätta pricken över i:et och när mittbacken Roger Kenyon fumlar in 0–1 i egen målbur, så kändes det som ett tidens tecken. Men det hela avslutades med klassiska bilder då Evertons skyttekung Bob Latchford kvitterade i den 88:e minuten och vild glädje utbröt.

Målen i det första omspelet



Andra omspelet - en klang- och jubelföreställning

Det andra omspelet på Old Trafford blev dock betydligt mer underhållande, där Everton tog ledningen. Återigen var det Bob Latchford som är framme. Pokalen var på väg till Merseyside. Men så, i den 80:e minuten får Aston Villas mittback Chris Nicholl tag på bollen en bit in på Evertons planhalva. Han avancerar och trycker sedan iväg ett vänsterskott som heter duga. Än idag en klassiker som ofta rullas när Aston Villas historia ska visas. Och bara en minut senare gör Aston Villas Brian Little 2–1 och ett chockat The Toffees ser nu pokalen rinna ur deras händer. Det går dock bara två minuter innan Evertons kapten, mittback och 1970-talets store trotjänare – Mick Lyons – forcerar in 2–2 efter en hörna. Det längsta ligacupfinalspelet någonsin går därmed till förlängning.

Bittert slut

I den 119:e matchminuten, med bara någon minut kvar, så är det åter dags för Everton att darra när det var som känsligast. Backen Terry Darracott och målvakten David Lawson missförstår varandra och helt plötsligt står Aston Villas forwardsstjärna med öppet mål. 3–2 och Villa får lyfta pokalen. Evertons ökenvandring i jakten på en pokal skulle fortsätta fram till 1984, då man visserligen förlorade ligacupfinalen mot Liverpool, även denna efter omspel, men sedan vann FA-cupen.

Nä, ligacupen har aldrig varit Evertons turnering, däremot Aston Villas.

Sammandrag av det andra omspelet

 

TV: Everton tog efterlängtad seger borta mot Brentford
 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-09-27 01:20:00
Author

Fler artiklar om Everton