Krönika: Brist på ledarskap you say?

Krönika: Brist på ledarskap you say?

När Chelsea halkar pekar många på ett specifikt problem: brist på ledarskap.

"Denna grupp av spelare är svåra att motivera”. 

Orden var Sarris som försökt ladda om med ett splittrat lag efter debaclet under Contes andra säsong. Chelsea har inte vunnit ligan på tre år och visst kan det ligga något i det Sarri sa där och då. Kornet som såddes har växt till ett träd. Svårighet med motivation har utvecklats till brist på ledarskap - ett problem det pekas på gång på gång så fort Chelsea halkar.



Värt att poängtera: I hjärtat av Chelsealaget 19/20 finner vi två akademiprodukter. Mason Mount har spelat 35 av lagets 36 ligamatcher. Han har flest minuter av alla. Tammy Abraham har noterats för hela 42 matcher liga och cupspel inräknat. En klar majoritet starter. 

Samma killar huserade i Championship förra året. 

Derby klarade till slut sjätteplatsen. Mount startade de flesta matcherna och noterades för åtta mål, vilket inte är fy skam. I övrigt drog han inte ner några stora rubriker och när experterna summerade årets lag lyste han med sin frånvaro. Aston Villa placerade sig femma och Abraham själv landade på andraplats i Championships skytteliga. Men då tog han också alla straffar. Hade man räknat bort dem hade han istället slutat nia.

Teemu Pukki vann skytteligan det året. 
Hans Norwich åkte ur Premier League med huvudet före. 
Pukki har inte gjort mål sedan januari. 
Kontrasten är tydlig.  

Mount och Abraham var bra i Championship, men om man hävdar att de dominerade så överdriver man. Dessutom, att göra bra ifrån sig i Championship är en sak. Att ett år senare kräva underverk i Premier League är en annan. För Chelsea är inte Norwich. 


Abraham och Mount har gått från Championshipspelare till nyckelspelare i Chelsea denna säsong.

2019 blev Hazard vald till bästa spelare i Chelsea. Han såldes.
2018 blev Kanté vald till bästa spelare i Chelsea. Han är skadad och har missat hälften av alla matcher. 

Längst bak står Premier Leagues sämsta målvakt. Vissa saker kan handla om tycke och smak. Andra går inte att kompromissa med. Björnar skiter i skogen och man kan inte koka gryta på gurka. Kepa är med sin räddningsprocent på dryga 50% sämst i Premier League. Hans statistik är så usel så att han rankades i botten sett till alla förstamålvakter i Europas sju största ligor. Efter två hela säsonger och närmre 100 matcher för Chelsea är hoppet ute. Grabben stinker.  

Manchester United har denna säsong spenderat £200M på nya spelare. Leicester £100M. Chelsea fått förlita sig på ungtuppar från det egna ledet och förra årets janarivärvning - Christian Pulisic. Ändå ligger Chelsea före båda i ligan just nu.


Manchester United har denna säong värvat Harry Maguire (£80M), Bruno Fernandes (£50M), Aaron Wan-Bissaka (£50M) och Daniel James (£15M)

Trots det hörs tongångarna. Brist på ledarskap. Annat var det förr. 
Fem, tio eller femton år sedan. 
Med spelare som Terry, Lampard, Cech, Ballack, Ivanovic, Hazard.
Stora profiler som skördade stora framgångar. 
Många var kaptener i sina respektive landslag.

Värt att tillägga att många av dem var också med i det Chelsealag som placerade sig utanför Champions Leauge-platserna för första gången på tio år. 
Och flera var även med några år senare när Chelsea låg trea från slutet i jul och till slut placerade sig tia, lagets sämsta placering på tjugo år. 
Ingen nämnde brist på ledarskap då. Även stora profiler kan halka. 


Hazard och Ivanovic slutade tia med Chelsea 2016.

Landskapet har förändrats. Av det lag som startade vinstmatchen mot WBA 2017, senast Chelsea vann ligan, har alla lämnat utom tre - Azpilicueta, Alonso och Pedro. I vintras vann Chelsea mot Crystal Palace med 2-0 med det yngsta laget någonsin i Premier League. Snittåldern var 24 år och 88 dagar. 

Så, ja. Förutsättningarna är annorlunda. Även om detta lag innefattar världsmästare och framtida ledare så har det inte har samma typ av ledarkaraktärer i Chelsea denna säsong kontra tidigare upplagor. Konstigt vore det annars. Men frågan är om det handlar om brist på ledarskap eller bara en annan typ av ledarskap.

Bra ledarskap handlar inte nödvändigtvis om att skrika och gorma. Eller peka med hela handen. Det kan handla om att samordna och visa vägen. Staka ut färdriktningen i en orutinerad grupp. Lead by example. Lämna planen sist efter att ha tackat alla sektioner på arenan. Match efter match. Att alltid, i alla lägen, ge sitt allt. 

Att göra det bästa av förutsättningarna med de redskap som tillhandahålls. Trots att uppgiften inte är lätt och att förutsättningarna är ogynnsamma.

För under rådande omständigheter, vilken ledare hade gjort det bättre?
Napoleon? 
Jesus?
Du själv?


Chelseas lagkapten.

Svårmotiverade eller inte. Med eller utan starka ledare. Med noll i transferbudget och med bristande erfarenhet och kvalitet så har Chelsea har i skrivande stund tagit sig till en tredje plats i ligan, ska spela semifinal i FA Cupen och man tog sig till de 16 bästa i Champions League. Det hade inte gått om bristen på ledarskap varit allt för överhängande. 

Daniel Joannou2020-07-18 07:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea