Krönika: Dags att rensa i truppen

Krönika: Dags att rensa i truppen

Liverpool är klara på transfermarknaden. Nu återstår en ordentlig höststädning innan fönstret stänger den 5 oktober.

Med värvningarna av Kostas Tsimikas, Thiago Alcantara och Diogo Jota har klubben adresserat tre tidigare hål i truppen; ett bakom Andy Robertson, ett kreativt på mittfältet och ett konkurrenskraftigt alternativ till fronttrion. Man har fått in såväl spets som bredd och detta utan att ta alltför stora ekonomiska risker tack vare pandemianpassade avbetalningsplaner. 

Truppen står alltså starkare och mer komplett men också mer fullpackad än på länge. Nyförvärven har skickat vad som tidigare sågs som bänkspelare upp på läktaren och ungdomarna som spenderat de senaste säsongerna på lån är inte ungdomar längre. Lägg där till en ägargrupp utan obegränsade oljepengar och matematiken blir enkel till och med för en gammal samhällselev - Liverpool måste börja rensa i truppen. 


Loris Karius hade det stundtals ganska tufft i Besiktas. Här med ett taffligt ingripande mot MFF på Malmö Stadion. 

Börjar vi på målvaktsposten finner vi genast ett namn som sticker ut - Loris Karius. Jag kan inte erinra mig att tysken gjort en tävlingsmatch för Liverpool sedan den där kvällen i Kiev för mer än två år sedan. De senaste två säsongerna har han spenderat på lån i Istanbul och Besiktas där rapporterna snarare handlat om invecklade lönetvister än om något bländande målvaktsspel och med lite mer än en vecka tills det internationella fönstret stänger är det en spelare Liverpool både vill och borde bli av med. För allas skull och trevnad. 

Då försvarssidan (och då tänker jag givetvis främst på mittlåset) snarare är i behov av förstärkningar, väljer jag att gå vidare till mittfältet där Reds har desto mer framför sig på ut-fronten. Thiago är en värvning för startelvan, det är vi alla överens om. Jag tror vidare att de flesta av oss kan enas om att en mittfältstrea behöver kapten Jordan Hendersons ledarskap och Fabinhos unika defensiva egenskaper. Det lämnar oss med Gini Wijnaldum, Naby Keïta, Alex Oxlade-Chamberlain, James Milner, Marko Grujic och Harry Wilson utspridda på kvisten och uppe på läktaren. Det är (det rekordtajta spelschemat till trots) ett par namn för mycket. När det dessutom ska lämnas plats för yngre förmågor som Curtis Jones och Harvey Elliott står det ännu mer klart att något måste hända innan den 5 oktober. 

Wijnaldum är den som kopplats ihop mest frekvent med en flytt. Holländaren sitter på utgående och det här fönstret är sannolikt LFC:s sista chans att casha in på den mångsidige mittfältaren. En sådan förlust skulle samtidigt slå hårt mot Klopp som startade nummer 5 i 37 av 38 ligamatcher förra säsongen. I nuläget är känslan också att han stannar. 


"Oxen" - ett femteval numera?

En spelare som Liverpool å andra sidan borde vara mer angelägen att sälja av är Alex Oxlade-Chamberlain vars utveckling kraftigt har stagnerat de senaste månaderna och vars speltid kommer att minska ordentligt i höst. Engelsmannen har tappat ett par steg i hackordningen och borde se sig om efter en ny klubb. 

Sedan kommer vi till Grujic och Wilson - två spelare som spenderat de senaste säsongerna på lån och som Liverpool måste ta ett beslut kring snart. Förstnämnde Grujic har gjort det bra i Hertha Berlin medan Wilson noterades för starka sju fullträffar i ett Bournemouth som åkte ur Premier League i juli. Intressenter saknas ej och om Reds kan krama ut över £30 miljoner för duon är det bara att vinka adjö. 


Skadebenägen och svårt att få speltid - försäljning nästa?

Någonstans i gränslandet mellan mittfält och anfall hittar vi Xherdan Shaqiri, detta snart 29-åriga mysterium till spelare. Schweizaren inledde sin tid på Merseyside som fjärdegubbe bakom Mané-Firmino-Salah och gjorde så med bravur - med vändningen mot Manchester United i december 2018 som sin mest minnesvärda insats. Sedan dess har någonting hänt. Speltiden har gått från allt mer sporadisk till mer eller mindre minimal och när han väl fått chansen har han fått den förstörd av skador. Gårdagens frisparksuppvisning mot Lincoln City i ligacupen var det första vi sett från Shaq den här säsongen och även om insatsen gav hopp om en nytändning för alpernas Messi ser jag inte Klopp ge honom mer speltid den här säsongen heller. Försäljning att föredra. 

I anfallet hoppades många (undertecknad inkluderad) att Rhian Brewster skulle få chansen som förste inhoppare efter en stark vår på lån i Swansea och en lovande försäsong. Detta ser dock ut att stanna vid önsketänkande. Detta efter att Sheffield United ska ha anmält sitt intresse för 20-åringen. Chris Wilder ska vara ett stort fan av Brewster och rapporteras pusha hårt för en värvning av den engelske ungdomslandslagsmannen. Prislappen ska vara satt till £20 miljoner pund och en sådan affär skulle sannolikt innehålla en återköpsklausul. Att Brewster faktiskt ställdes åt sidan när ungdomarna slog Lincoln i gårdagens match är vidare ett tecken som talar för att han är på väg bort. 

* * *

Jürgen Klopp och Michael Edwards har krattat för ännu en titelrik säsong med en av de bästa och mest kompletta Liverpooltrupperna i mannaminne. Nu återstår bara att ta fram lövblåsen och bli kvitt det allra sista innan fönstret stänger för hösten.

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2020-09-25 17:42:23
Author

Fler artiklar om Liverpool