Krönika: Gerard Houillers tid på Merseyside

Krönika: Gerard Houillers tid på Merseyside

Ett drygt halvår har gått sedan den före detta Liverpoolmanagern Gerard Houiller tragiskt gick ur tiden efter att ha kämpat med hjärtproblem under flera års tid. Vi tar en titt i backspegeln för att lite extra belysa det som den framgångsrika fransmannen mäktade med under sin tid på Merseyside.

Liverpool har under alla år haft några mycket speciella tränare som byggt starka band till supportrarna och som levt kvar i och runt klubben även efter deras bortgång. Gerard Houiller, som var den första icke-engelska tränaren i Liverpools historia är inget undantag och det är framför allt hans trippel med The Reds säsongen 00/01 som sticker ut mest.

Startskottet för den historiska trippel-säsongen började egentligen redan under säsongen 98/99 då Liverpool slutade sjua i ligan, vilket ledde till att Houiller och klubben kände att det var dags för en upprustning av spelartruppen. Fransmannen hämtade in Sami Hyypia, Dietmar Hamann och Stephane Henchoz som alla skulle visa sig vara vitala spelare för klubben under de kommande säsongerna. Vladimir Smicer, Titi Camara och Erik Meijer värvades också in för att stärka upp offensiven. En annan spelare som fick chansen under Houillers vingar var ingen mindre än Steven Gerrard som på allvar slog sig in i laget under säsongen 99/00. Liverpool var verkligen ett lag under utveckling under fransmannen och hans attraktiva spelsätt fick många Liverpool-supportrar att återigen börja tro på att stora saker var på gång för det röda laget från Merseyside. Hyypia, Hamann och Henchozs intåg bidrog starkt till att lagets försvar återigen såg starkt ut, då de bara släppte in 30 mål under säsongen 99/00 som gav laget en fjärdeplats i ligan.

Och så kom då den där mycket sällsynta säsongen 2000/2001. Liverpools första titelchans kom i ligacupfinalen i Cardiff i februari månad då laget gick segrande ur ett straffdrama mot Birmingham City. Bara dagar senare gick Liverpool vinnande ur ett klassiskt Merseyside-derby då veteranen Gary McAllister satte det avgörande 3-2-målet med en otrolig frispark från 35 meter. McAllister var även han en riktig succévärvning som stod för flera viktiga mål under trippel-säsongen, då han hämtades in gratis från Coventry under år 2000. Segertåget rullade vidare när Barcelona senare slogs ut i semifinalen av UEFA-cupen. McAllister var återigen den avgörande faktorn när han satte dit en straff som gav Liverpool segern och ett avancemang till finalen som senare skulle komma att avgöras i tyska Dortmund.

Liverpool gav sig sedan ännu en gång av till Cardiff för att spela FA-cup final mot ett starkt Arsenal i maj månad. Det var en match där Arsenal dominerade under stora delar men där Liverpool genom Michael Owen stod för två sena mål, som gav klubben deras andra titel för säsongen. Som om inte det vore nog så skulle Liverpool alltså spela sin tredje final för säsongen i Dortmund där UEFA-cupen skulle avgöras. Spanska CD Alaves stod för motståndet och det var en mycket underhållande och nervkittlande match som de röda till slut kunde vinna med 5-4, efter att Alaves stått för ett självmål i förlängningen. Tre finaler och tre titlar blev facit för en sagolik säsong som visade att Liverpool återigen på allvar var att räkna med.


En stolt Houiller med UEFA-cup-pokalen.

Förutom de tre titlarna avancerade laget även till nästa säsongs Champions League-gruppspel då de slutade trea i ligan. 2001/2002 var Liverpool en verklig titelutmanare i England men skulle till slut få ge sig för en fantastisk Arsenal-upplaga. En andraplats i ligan var det bästa de röda mäktat med sedan säsongen 90/91. Förväntningar byggdes upp runtomkring klubben och det var många som ansåg att Houlliers manskap var redo att vinna ligan igen, men efter ett flertal mindre lyckade värvningar slutade The Reds bara femma i ligan säsongen 02/03. Trots att laget återigen vann ligacupen efter en 2-0-seger mot Manchester United sågs säsongen som ett misslyckande.

Den mycket omtyckte Gerard Houiller lämnade sedan Liverpool under våren 2004 efter att klubben ville ha ett nytt ansikte och ett nytt tänk på tränarposten. Han lämnade som en riktig legendar och känslan var att han var mer än bara en fotbollstränare. Han bidrog verkligen till att Liverpool återigen blev ett lag att räkna med. Hans påtryckningar om att träningsanläggningen Melwood skulle rustas upp till en världsklassanläggning blev också verklighet.

*** ***

Vila i frid Gerard – Allez les Rouges!

Källa: liverpoolfc.com
 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2021-05-11 17:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool