Krönika: Hur Liverpool kan se ut efter Klopp

Krönika: Hur Liverpool kan se ut efter Klopp

En drös med spelare börjar närma sig 30 år och förbi det i Jürgen Klopps framgångsrika lagbygge. En generationsväxling är ofrånkomlig och en uppfräschning av truppen nödvändig under de kommande åren. Hur skulle en potentiell startelva kunna se ut 2024?

Målvakt

Om vi börjar i de bakre leden så kommer Alisson Becker att vara 32 år gammal vid 2024 och kan mycket väl fortfarande vara lagets nummer ett även då.  Caoimhin Kelleher har gjort det riktigt bra när han fått chansen i Alissons frånvaro under delar av den här säsongen. Han är en målvakt som troligtvis kommer ha en fin karriär och absolut kommer att knacka på dörren för att försöka ta över förstaspaden inom de kommande åren.

Försvar

Vidare till försvarspositionerna så sitter Liverpool på guld i form av Trent Alexander-Arnold och Neco Williams på högerbackspositionen. Kanske den position som långsiktigt känns säkrast med två egna produkter som troligtvis inte kommer vilja flytta någon annanstans. På mittbackssidan fyller både Joel Matip och Virgil van Dijk 30 år senare i år och det är inte otänkbart att i all fall skadeförföljde Matip kommer lämna Liverpool inom en snar framtid. Joe Gomez har definitivt framtiden för sig trots sina enorma skadeproblem och vi kan bara hålla tummarna för att engelsmannen kan komma tillbaka till gammal god form trots två allvarliga knäskador vid endast 23 års ålder. Ozan Kabak och Ben Davies hämtades in under januarifönstrets sista dag och det är två unga spelare som med rätt träning, attityd och lite flyt på vägen verkligen kan vara en viktig del av laget i framtiden. Rhys Williams, Billy Koumetio och Nat Phillips är tre andra unga mittbackar som fått chansen den här säsongen. Känslan är att i alla fall Williams och Koumetio är två försvarare klubben kommer satsa mer på om några år. Det finns alltså gott om alternativ på mittbackspositionerna där det unga gardet kommer bli guidade så bra det bara går av Klopp & kompani för att fortsätta sin utveckling. Vänstersidan ser också stabil ut där ångvälten Andy Robertson mycket väl kan husera under många år framöver. Greken Kostas Tsimikas som hämtades in i somras är bara 24 år och kan säkert utveckla sitt spel under Klopps regim om han får vara skadefri och frisk fram igenom.

Mittfält

Gini Wijnaldum verkar vara sugen på att testa vingarna på annat håll när hans kontrakt går ut i sommar, efter fem framgångsrika år i klubben. Jordan Henderson och Thiago kommer vara en bit över 30, James Milner har troligtvis lagt skorna på hyllan vid 2024 och Alex Oxlade-Chamberlains och Xherdan Shaqiris vara eller icke vara i klubben sätter vi ett stort frågetecken kring. Kvar har vi då en idag 25 år gammal Naby Keita som har stor potential men som inte riktigt hittat rätt på Merseyside än så länge, främst beroende på återkommande skador. Fabinho har stundtals varit briljant sedan övergången från Monaco och kommer säkerligen vara en spelare som kan komma att ha en viktig roll även tre år fram i tiden. Sedan har vi guldklimpen Curtis Jones som verkligen vuxit på flera plan och varit involverad i många matcher den här säsongen. Jürgen Klopp och Michael Edwards med flera lär hålla hårt i Liverpoolfödde Jones, för där har klubben något stort att bygga vidare på. Från klubbens akademi finns också ungtupparna Leighton Clarkson och Jake Cain som säkert kommer att få chansen att visa upp sig mer under de kommande säsongerna.

Anfall

Den berömda fronttrion bestående av Mané, Salah och Firmino kommer även de ha passerat 30 år och att så småningom försöka ersätta dessa tre fantastiska spelare kanske kommer vara det svåraste pusslet för klubben att lösa. Diogo Jota hämtades in från Wolverhampton i somras och har stundtals varit strålande, fortfarande bara 23 år gammal är det verkligen en spelare som kan bli riktigt viktig för klubben i framtiden. Divock Origi har inte det som krävs för att vara en startspelare i en klubb som Liverpool och frågan är om Liverpool kommer att försöka köpa tillbaka Rhian Brewster i framtiden, den som lever får se. Utlånade Takumi Minamino är också en spelare som med rätt utveckling på de brittiska öarna skulle kunna ha en karriär på Merseyside.

Rykten/Potentiella värvningar

Brightons Yves Bissouma har ryktats lätt till Liverpool som en ersättare till Gini Wijnaldum om denne skulle lämna klubben i sommar. En talangfull spelare som har sina bästa år framför sig och som säkert skulle kunna göra det ännu bättre i en större klubb.

Kylian Mbappé hit eller Kylian Mbappé dit har varit på tapeten nu under några transferfönster och ryktena har ofta pendlat mellan att den unge fransmannen kan hamna i Real Madrid eller i Liverpool. Det lär handla om otroliga summor för att få loss en av världens bästa spelare, men drömma kan vi alltid göra.

Barcelonas skadeförföljde ytter Ousmane Dembélé är en annan spelare som ryktats lite löst till Liverpool. Fortfarande bara 24 år gammal men det känns som att han har varit med länge och om inte karriären tar fart på riktigt i Barcelona kanske Liverpool kan vara rätt ställe för fransmannen att få ut sin fulla potential.

Stommen finns där med några redan etablerade unga spelare samt spelare som kommer upp från akademin. Det finns något att fint bygga vidare på trots att flera av lagets idag bärande spelare troligtvis kommer att vara förbi deras peak i karriären vid 2024.

Det är så klart svårt att sia om hur en möjlig startelva skulle kunna se ut tre år fram i tiden men det skulle kunna se ut ungefär så här:

Kelleher – Alexander-Arnold – Gomez -  Williams – Robertson – Fabinho – Jones – Keita – Jota – Mbappé – Dembélé

***

Hur skulle er elva se ut 2024?

 

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2021-02-18 10:00:00
Author

Fler artiklar om Liverpool