Krönika: Jordon Ibe - Talangen som aldrig blommade ut

Krönika: Jordon Ibe - Talangen som aldrig blommade ut

När Jürgen Klopp tog över Liverpool under hösten 2015 så var Jordon Ibe 19 år gammal och sågs som en stor talang och det fanns stora förhoppningar på den kvicke kantspringaren. Men något stort genombrott i Liverpool kom aldrig för den unge engelsmannen.

Jordon Ibe inledde sin fotbollskarriär i Charlton innan han under 2007 blev släppt av klubben för att sedan hamna i Wycombe Wanderers, där han debuterade för A-laget redan som 15 åring. Efter att ha visat upp sina fotbollskunskaper hos The Chairboys visade Liverpool intresse och hämtade in ynglingen under 2011.

Efter att Ibe visat framfötterna i ungdomslagen fick han göra sin A-lagsdebut under säsongen 2012/2013. Han inledde direkt med att visa upp ett fint spel och det såg ut som att Liverpool hade en oslipad diamant till sitt förfogande. Han assisterade Philippe Coutinho till matchens enda mål hemma mot Queens Park Rangers och utsågs dessutom till matchens lirare. Under nästkommande säsong fick han sparsamt med speltid vilket slutade i att han blev utlånad till Birmingham City säsongen ut. Där bidrog han till att "Blues" höll sig kvar i The Championship innan han återigen fick packa väskorna för en lånesejour i Derby County.

I Derby blev han inte speciellt långvarig då Liverpools dåvarande manager Brendan Rodgers var så pass imponerad av ynglingens framfart att han valde att plocka hem honom till Merseyside igen. Med fem mål på tjugo matcher för Derby var Rodgers nyfiken på vad den unge Ibe kunde bidra med till hans Liverpoollag. Han blev kvar på bänken i de två första ligamatcherna men fick sedan överraskande starta i ett Merseyside derby på Goodison Park i februari 2015. I en mållös tillställning stod Ibe för en imponerande insats. Den lovande engelsmannen var en frisk fläkt från sin wing-back position. Ofta mycket företagsam, duktig och lurig i en mot en spelet och med en direkthet i sitt spel som lovade mycket. Han var efter det en del av startelvan i en månads tid innan en skada höll honom borta i drygt tre månader. Väl tillbaka var Ibe inte riktigt densamma och hans utveckling började stagnera.
 
Jordon Ibe jämfördes och sågs av många som mer lovande än Raheem Sterling under deras tid tillsammans i Liverpool. När Sterling sedan lämnade för Manchester City hade Ibe svårt att prestera på den nivå han ville och som krävdes för att övertyga Klopp om att han var en del av tyskens framtidsplaner. Med blandade prestationer och mestadels inhopp under 2015/2016 visade Bournemouth intresse, och lade sedermera ett bud på drygt 15 miljoner pund för den kvicke yttermittfältaren. Liverpool nappade och bakade in både en återköpsklausul samt en sälja-vidare klausul i övergången.
 
I Bournemouth fortsatte Ibe att blanda och ge i sina prestationer. På sina 78 framträdanden för The Cherries gjorde han endast tre mål och under säsongen 2019/2020 fick han bara speltid i två matcher. Det var det sista vi fick se av Ibe i den rödsvarta tröjan. Han var sedan borta från fotbollen under en tid då hans liv utanför kantades av problem. Han åkte fast för så kallad ”oförsiktig körning” när han kraschade med sin Bentley rakt in i en kaffekiosk. Det ledde till böter på 7,500 pund samt ett körförbud på sexton månader. Under sommaren 2020 drabbades Ibe dessutom av en depression. En depression som främst berodde på att Ibe enligt egen utsaga tappat passion för sporten han älskar.

Han verkar glädjande nog vara på väg tillbaka till fotbollen igen. I september 2020 skrev han på ett två-års kontrakt med Derby County efter att Bournemouth valt att bryta kontraktet och släppa honom.
Vi kan bara hoppas att Jordon Ibe är kvitt sina psykiska problem och kan återvända till att göra det han älskar. Det blir troligtvis aldrig någon återkomst till Merseyside men trots det så kan han ändå få en fin karriär i de engelska högstaligorna, för talang finns det gott om.

Varför lyckades Jordon Ibe aldrig slå igenom i Liverpooltröjan?

Källor: lfchistory.net, rushthekop.com

Rasmus Karlssonrasmus.karlsson@svenskafans.com@_RasmusKarlsson2020-11-06 09:30:00
Author

Fler artiklar om Liverpool