Krönika SW6: "Oljeschejkar kväver fotbollskulturen"
Även Malaga köptes upp av en rik schejk så sent som i juni. Allting känns som en udda version av Göta Kanal.

Krönika SW6: "Oljeschejkar kväver fotbollskulturen"

Med en nystart tågar krönikeserien "SW6" vidare återstående del av säsongen. I veckan tar Gustaf Nilsson upp ämnet med ett allt vanligare fenomen inom fotbollen, rika oljeschejkar som köper fotbollsklubbar. Senaste i raden Getafe CF som dessutom kommer få se sitt namn ändrat. Är det respektlöst mot fansen och hur kommer det påverka framtiden för toppfotbollen?

I den spanska tabelltoppen slåss som vanligt Real Madrid i år under ledning av José Mourinho mot ”de oslagbara” Barcelona FC. I samma stad som Real finns även fotbollslaget Getafe med betydligt lägre visioner, publik och chans att vinna titlar, men kanske inte så länge till. I dagarna la schejk Butti bin Suhail al Maktoum beslag på klubben i ett köp på 800 miljoner kronor. I köpet ingick förutom klubben grundad på 80-talet även ett namnbyte. Getafe CF kommer framöver representeras under namnet Getafe Team Dubai. Behöver jag skriva om att det tagits emot med kalla händer från lagets supportrar? Med all jävla rätt.

Namnbyte - respektlös åtgärd
Kanske får man för sig att en relativt nygrundad klubb (1983) är enklare att rycka upp från dess rötter och sätta mål som att bli bättre än huvudstadens gigant Real Madrid, men sanningen är att bakom varje klubb finns det supportrar som man struntar fullständigt i.  Av alla saker man kan göra med en klubb är nog ett namnbyte den största och mest respektlösa åtgärd man kan göra som ny ägare. Ett namn är på ett sätt bara några bokstäver, men samtidigt grunden för hela föreningen. MK Dons och Redbull Salzburg är två klubbar där namnbyten fått gamla supportrar att se sin klubb som död.

Maximalt 17.000 åskådare
Även om mina kunskaper kring den spanska ligan är låg utanför toppen med de två lagen där uppe, borde man kanske glädjas åt Getafes chanser att med en ekonomisk stark ägare kunna slå sig in och göra det Valencia tidigare var nära att göra. Med skulder istället för tillgångar i både RM och BFC är det inte en omöjlighet för klubben med en arena som i dagsläget tar 14.000 åskådare. För att sätta det i engelska eller svenska mått är det som Blackpools hemmaarena Bloomfield Road eller Stockholm Stadion där Djurgården IF spelar.

Fler Man City
Problemet är bara att med allt fler schejker som slår sig fram och försöker skapa sitt eget Manchester City kommer vi få se en markant ökning inom övergångar och löner framöver. På inget sätt en garanti för bättre fotboll, snarare att ligatoppen kommer förändras dramatiskt i alla ligor som tillåter den här typen av ägarskap. Något som fått mig att alltid acceptera Roman som ägare är bytet av klubbmärket och att han aldrig inskränkt på varken klubb- eller arenanamnet. Så länge ägaren förstår sina fans till viss del och inte ställer sig över klubbkulturen får vi nog acceptera att dessa ägare som Butti bin Suhail al Maktoum är ett vanligt och kommer bli ett ännu vanligare inslag.

Arsenal nästa?
Den stora frågan är (inte om) när första klubben i den engelska ligatoppen får se sitt namn omskrivet. Arsenal sponsras idag stort av Real Emirates Group. Samma investeringsbolag som ligger bakom köpet av Getafe. I en första tanke skulle ett namnbyte för deras del med kungsblåa ögon sett vara humoristiskt, med eftertanke bara tragiskt. För oavsett klubbtillhörighet kommer den dagen öppna obehagliga dörrar som för alltid kan förändra den fotbollsvärld vi redan nu tycker är bisarr.

Gustaf NilssonGustaf.F.nilsson@gmail.com@guragel2011-04-23 08:00:00
Author

Fler artiklar om Chelsea