Krönika: Två helt olika personer med en gemensam historia

Krönika: Två helt olika personer med en gemensam historia

Roberto Firmino och James Milner har inte alltför mycket gemensamt, men båda har åtta år i Liverpool bakom sig.

Än idag sjunger Liverpoolfansen om att Luis Garcia dricker sangria. Däremot sjunger ingen om Dirk Kuyt. Om 20 år kommer vi att sjunga om Roberto Firmino, medan James Milners namn knappast kommer att eka på läktarna. Det handlar självklart om att vissa namn passar så bra in i olika sångtexter medan andra namn förblir mer anonyma och svåra att rimma till, men det symboliserar även kontrasterna mellan två helt olika karaktärer.

Roberto Firmino och James Milner som nu båda har gjort sina sista Liverpoolmatcher är ju nämligen två helt olika personer. Den ena färgar håret regelbundet medan den andra har haft samma frisyr sedan han slog igenom. Den ena är en dansande brasse medan den andra är en grovjobbare från Yorkshire. Firmino gillar att festa och har åkt fast för rattfylla. Milner är nykterist och sitter helst hemma och dricker te. En har flera tatueringar och bleker tänderna. Den andra har aldrig tatuerat sig och klarar sig bra med en vanlig tandborste. Den ena uppfattas som rolig medan den andra har fått stämpeln som tråkig. Skillnaden i herrarnas klädstilar ska vi inte ens prata om.

Två så olika människor hade kanske aldrig kommit varandra särskilt nära om de jobbat på en vanlig arbetsplats, men i fotbollens värld är det annorlunda och i Liverpool har de en lång gemensam historia. Båda två kom till Anfield sommaren 2015 och sedan Klopp anlände den hösten blev bägge nyckelspelare i ett lag som inledde en förvandling från att vara mediokra till att erövra hela världen.

Åtta år är en lång tid i dagens fotbollsvärld och det är bara att lyfta på hatten för dessa spelare och tacka dem för allt de bidragit med. För om vi ska hitta en annan gemensam nämnare hos dessa helt olika profiler så är det givetvis att bägge varit enorma lagspelare. Kanske var det så att båda rent spelmässigt uppnådde de största höjderna under Europaäventyret som tog oss till Kiev 2018. Den gången föll vi i finalen men året efter fick vi ju glädjas desto mer.

Sedan rullade det ju bara på och minnena är så många att jag inte kan räkna upp dem här. Alla har vi våra egna favoritögonblick och det finns sannerligen en del att välja mellan. Ju närmare dagens datum vi kommit har ju dock speltiden minskat samtidigt som skadorna ökat. Trots detta har Firmino och Milner ändå alltid funnits där och oftast gjort ett bra jobb när de väl har spelat. Det finns heller inga andra spelare som gjort fler matcher för Klopp än dessa två. Efter åtta år tillsammans tycker man ju också att de skulle kunna förstå varandra, men i våras sa Milner i en intervju att han är osäker på om Firmino verkligen begriper vad han säger eller om han bara flinar konstant för att vara trevlig.

De må vara två helt olika karaktärer men bägge lämnar nu klubben som lika älskade av såväl lagkamrater, tränare och supportrar. Den ena lär fortsätta sin karriär på sydligare breddgrader medan den andra lär fortsätta gnugga på i ett regnigt England.

I framtiden åker de knappast på semester tillsammans, men båda två kommer oavsett ha en gemensam historia att se tillbaka på och minnas. Då spelar det ingen roll att de klädde sig olika på fritiden och inte hade samma musiksmak.
 

TV: Firmino hyllas efter sin sista match på Anfield
 

William Hiekkanenwilliam.hiekkanen@liverpoolsweden.seTwitter: @Wuvuzela2023-06-02 10:15:00
Author

Fler artiklar om Liverpool