Krönika: Vikten av en kompetent sportslig ledning efter Klopp
Mannen som ska leda Liverpool till sportslig framgång efter att Klopp lämnar.

Krönika: Vikten av en kompetent sportslig ledning efter Klopp

Efter en tids spekulationer står det nu klart att Michael Edwards är klar för en återkomst i Liverpool. Den erkänt skicklige fotbollsarbetaren kommer få en övergripande roll som chef över den sportsliga verksamheten. Rekryteringen har potential att bli en av de viktigaste i modern tid.

När det för några månader stod klart att Jürgen Klopp skulle tacka för sig efter pågående säsong kändes det mesta osäkert och instabilt. Vad kommer att hända nu? Det var känslan som präglade snacket i supporterled. Att ersätta Jürgen Klopp som tränare är inte omöjligt, det finns flera bra kandidater. Men som person, ledare och fadersfigur är det faktiskt helt omöjligt. Det finns ingen tränare som överhuvudtaget kan mäta sig med Klopp när det kommer till förmågan att sluta samman en klubb, spelartrupp eller stad. På det är han nummer ett i världen.

Första tiden efter Klopp kommer att vara oerhört svår och utmanande. Vi har sett hur det gick för Manchester United efter att Sir Alex Ferguson lämnade och hur Arsenals tid efter Arsene Wenger såg ut. Där får Liverpool inte hamna. Hur undviker man då tomrummet som tysken lämnar bakom sig? Jo, med en kompetent sportslig ledning som tar rationella beslut snarare än sentimentala. Det kommer inte gå att ersätta Klopp med en annan tränare och tro att allt bara kommer tuffa på som inget har hänt. Klopp är mer en bara en tränare, för att ersätta honom krävs det fler än en roll.

Michael Edwards – ett fotbollsgeni
När Edwards nu återvänder gör han det inte som sportchef, utan som operativ chef över klubbens sportsliga verksamhet. Rollen låter kanske till en början något diffus, men med tanke på Edwards historia i klubben känns det tryggt att det är han ska leda den övergripande sportsliga organisationen. Att han kan klubben och vet vad det innebär är en enorm fördel. Att han dessutom kommer in INNAN den oundvikliga tränarrekryteringen som kommer ske i sommar är ytterligare en. Det faktum att klubben sätter den sportsliga ledningen före de anställer en tränare är smart, man bör alltid ta saker i rätt ordning. Här har klubben gjort läxan, bra FSG!

Rekryteringen av Michael Edwards är helt rätt på alla sätt och vis. Han var i klubben under en tioårsperiod och ska tillskrivas en stor del av framgångarna under Klopp. Edwards gjorde sig känd som en skicklig förhandlare och affärsman, som hittade guldkorn där ingen annan sportchef hade ögonen. Han sägs ha varit hjärnan bakom värvningar som Robertson, Mané och Firmino. Mest noterbart är dock att det var Edwards som låg bakom värvningen av Mohamed Salah från Roma. Jürgen Klopp sägs ha föredragit Julian Brandt från Bayer Leverkusen vid tidpunkten. Låt oss konstatera att Edwards val blev ganska bra med facit i hand.

Ryktet säger även att det var Klopps ökade inflytande över spelarvärvningar som fick Edwards att kliva av som sportchef för knappt två år sedan. Det ryktet får nu onekligen vatten på sin kvarn då han återvänder när Klopp lämnar. En av få positiva saker som finns med att Klopp lämnar är att klubben nu kan återgå till att bli mer ”organisationsdriven” och mindre ”tränardriven”. Det finns alltid en risk med att en person får för mycket makt i klubben, även om Klopp odiskutabelt har förtjänat sin särställning. När Klopp lämnar i sommar är det dock nödvändigt att klubben ändrar riktning. Klopps roll och inflytande har varit unikt, klubben har varit som ett självspelande piano. Det går inte att utgå från att nästa tränare kan återskapa det Klopp gjort.

Richard Hughes blir sportchef
Av allt att döma ser Michael Edwards första drag bli att anställa Richard Hughes som sportchef. Rollen som Edwards själv hade under sin tidigare period i klubben. Hughes har tidigare varit sportchef i Bournemouth, där han framgångsrikt stabiliserat den i sammanhanget lilla sydkustklubben som ett stabilt mittenlag. Han ansvarade bland annat för rekryteringen av Bournemouths nuvarande tränare Andoni Iraola, som fått bra fart på laget. Att Edwards handplockar Hughes till sin gamla roll, borde betyda att han har ett stort förtroende för honom. Det är alltså firma Edwards och Hughes som kommer att vara ytterst ansvariga för spelar- och tränarrekrytering kommande år. Det känns som en trygg duo att hålla i handen när klubben nu går in i en utmanande tillvaro i Klopps frånvaro.

Sedan Klopp lämnade beskedet om att han kommer lämna efter säsongen har snacket främst handlat om vem som ska ersätta honom på tränarbänken. Xabi Alonso, Ruben Amorim eller De Zerbi? Det är inte speciellt konstigt att det har varit fokus på det, men att få en kompetent sportslig ledning på plats borde vara prio ett. Den tillfällige sportchefen Jörg Schmadtke kommer likt Klopp lämna efter säsongen. Klubben stod alltså innan rekryteringen av Edwards både tränar- och sportchefslösa inför sommaren. Knappast en optimal sits.

Ökad attraktionskraft
Att nu kunna gå på tränarjakt med en stabil och förtroendeingivande sportslig ledning i ryggen kommer öka chanserna markant att rekryteringen av Klopps ersättare blir lyckad. Det blir betydligt mer attraktivt för tränare att välja Liverpool när klubbens organisation är på plats. Utan en tydlig sportslig plan vore det inte konstigt att exempelvis Xabi Alonso hade känt att det är en lite för stor risk att ta Liverpool efter Klopp. Det blir väldigt mycket enklare att pricka rätt tränare om organisationen bakom redan är satt.

Tränarens roll är självklart viktigare i den enskilda matchen, men det är det sportsliga ledningen som står för långsiktigheten. Att hitta en tränare som stannar i nio år likt Klopp gjorde är inte speciellt troligt och då är det faktiskt viktigare att få till kontinuitet på andra roller i klubben. Klopp är i mångt och mycket Liverpool, jag har svårt att se att Xabi Alonso eller någon annan blir Liverpool. Rekryteringen av Michael Edwards har därför potential att bli en av de viktigaste i modern tid!
 

Johan Olsson2024-03-12 17:55:00
Author

Fler artiklar om Liverpool