Lär känna superlöftet Levi Colwill
Colwill har tillhört Chelsea sedan U9-nivå.

Lär känna superlöftet Levi Colwill

Chelseas osäkra backsituation kan komma att lösa sig med rekrytering inifrån. Hos Huddersfield Town gör Levi Colwill en kanonsäsong, hans första som senior. I en lång intervju med The Athletic berättar Colwill om sitt unga fotbollsliv.

19-årige Levi Colwill gör sin första säsong som senior på lån hos Huddersfield Town i The Championship. Med nummer 26 på ryggen har han varit en starkt bidragande faktor till att The Terriers återigen har chansen på uppflyttning till Premier League. Som Cobham-kille innebär just den tröjan liknelser med en viss Captain, Leader, Legend.

”Den tar jag gladeligen,” säger Colwill. ”Jag klagar inte. Det är inte dåligt att bli kallad den nästa John Terry. Jag har inte gjort jämförelsen själv, media och fans får göra vad de vill, men det kommer inte påverka mig.”

Sedan JT lämnade klubben så har ingen Chelseaspelare burit just 26:an. Detsamma gäller för Gianfranco Zolas nummer 25. Då Colwill delar position och tröjnummer med Chelseas mest framgångsrika kapten genom tiderna så har han fått frågan om det är ett försök att efterlikna Terry som ligger bakom valet av tröjnummer. Levi Colwill har ett logiskt svar på frågan om numret på ryggen och passar samtidigt på att lovorda klubbikonen Terry.

”John Terry är en klubblegendar och ledare, någon som varje mittback hos Chelsea borde se upp till,” säger Colwill. ”En fantastisk person och spelare. Jag har inte hunnit prata med honom alltför mycket, men på Cobham har vi hunnit hälsa och snacka fotboll. Alla säger att det är på grund av John, men det är på grund av min födelsedag (den 26 februari 2003). Det var mitt nummer när jag växte upp, även när jag spelade Playstation. När Huddersfield sade att jag skulle få nummer 26 så var det perfekt. Såklart så börjar alla Chelseasupportrar prata om John Terry, men det har inte avskräckt mig.”

Huddersfield har fortfarande en teoretisk möjlighet att knipa den andra direktplatsen till Premier League, men allt talar för att man kommer spela playoff. Sist det begav sig så vann man playoffinalen på Wembley efter att ha slutat på sjätte plats i tabellen. Just Wembley är en arena med anor i familjen Colwill. Unge Levi var maskot när farbrorn Barry Mason vann FA Vase Trophy på nationalarenan med Sholing FC. Innan Levi kan beträda Wembleys matta krävs dock avancemang från en eventuell playoff-semifinal. Motståndet där lär Sheffield United eller Luton stå för. Levi Colwill och hans Huddersfield är inte alls lika nederlagstippade denna gång, tvärtom.

”Det skulle betyda allt,” säger Colwill. ”Det här är inte bara mitt lag, det är min familj. Att gå upp skulle vara helt fantastiskt. Att spela under press är del av din utveckling. Det är få förunnat att få uppleva sådant under sin karriär. Att spela i det här laget, med den sammanhållning vi har, det blir ett bra test. Mina farbröder har vunnit på Wembley, så det blir en tuff akt att följa upp. Förhoppningsvis så kan jag upprätthålla familjens hundraprocentiga facit!”

Chelsea var angelägna om att pricka rätt med Levi Colwills första utlåning. Den 19-årige mittbacken mäter 187 centimeter över havet och utmärkte sig tidigt på Cobham. Huddersfield Town låg bra till som destination, främst tack vare Trevoh Chalobahs sejour men även Kasey Palmer (nu i Bristol City) tog kliv i sin utveckling hos The Terriers. Steget från Cobham och U23-serien till The Championship har inte varit enkelt, trots Colwills uppenbara talang.

”Det har tagit hårt på kroppen,” säger Colwill. ”Jag har haft några känningar här och var, vilket är frusterande. The Championship, seniorfotboll, är så annorlunda jämfört med akademin. Min kropp håller fortfarande på att anpassa sig. Även när jag försöker återhämta mig så är det tufft, det går inte att återskapa matchsituationer fullt ut.”

Levi Colwill är som sagt fortfarande tonåring, utlåningen till södra Yorkshire handlar också om att utvecklas som människa. Den unge mittbacken är själv nöjd över sin förmåga att se om sig själv.

”Jag lagar en del mat själv,” säger Colwill. ”Jag försöker mig på olika saker, men en spaghetti bolognese är aldrig fel. När jag inte tränar så sover jag. Det låter tråkigt, men efter träning är det matlagning, lite TV och en tupplur som gäller. Att flytta hemifrån har gått mycket lättare än jag trodde på förhand. Jag får göra det jag älskar. Även när jag inte spelar så blir jag glad av att vara runt laget.”

Nog för att löftet verkar klara sig på egen hand, men under intervjun återkommer Colwill till betydelsen av hans familj. Sonen har fått sitt namn från pappa Levi, hans och mamma Deborahs beskydd och vägledning har varit enormt viktigt för Levi den yngre.

”De är de två viktigaste personerna i min karriär,” säger Colwill. ”De vet vem jag är, de påminner mig om vart jag kommer ifrån – hur hårt vi behövt jobba för att nå den här punkten. Samtidigt så är detta bara början för oss som familj. De kör upp ofta för att titta. Min pappa ser varje match på plats, oavsett vart den spelas. Det är bra att ha dem så nära, de håller mig kvar på jorden. Mina föräldrar är det bästa av två världar. Saker som händer på planen bollar jag med pappa. Utanför så går jag till mamma. Hon är den som påminner mig att det finns andra saker i livet än fotboll. Hon ser på mig när jag är nere, då får jag en kram. Det är en perfekt mix.”

Föräldrarnas stöd lär vara särskilt betryggande när man som fotbollsspelare konsumerar media. Det verkar som att Levi Colwill, trots sin unga ålder, redan ledsnat på vad media och tyckare på sociala medier har att säga om honom.

”Trots att jag vet att det snackas om mig så väljer jag att inte lyssna,” säger Colwill. ”Det är mest skräp, det räcker med en dålig match för att man ska bli utdömd, då är du inte bra nog. Det gick väldigt bra för mig, sedan kom en liten skada som höll mig borta till slutet av februari. Jag kom tillbaka, gjorde mål bara för att smittas med COVID. Det har varit svårt att komma tillbaka, det är mycket snack runtom som jag inte köper.”

Innan utlåningen till Huddersfield Town så kritade Levi Colwill på ett nytt kontrakt med moderklubben, som sträcker sig till 2025. Med tanke på Chelseas kontraktssituation vad gäller de befintliga mittbackarna så har möjligheten att Colwill spelar i kungsblått nästa säsong ökat betänkligt. Samtidigt så är vänsterfotade mittbackar är en sällsynt vara på fotbollsmarknaden.

”Jag har inte tänkt på huruvida jag ska vara en del av Chelseas trupp nästa säsong,” säger Colwill. ”Jag har inte hållit mig uppdaterad vad gäller försäljningen. Jag har bara koncentrerat på Huddersfield. Det är det enda jag kan påverka för stunden. Nästa steg kan jag fundera på när säsongen är slut. Jag tror att jag är redo. Jag hoppas att nästa steg är Premier League, antingen med Chelsea eller med Huddersfield.”

Fikayo Tomori gjorde en enda säsong i The Championship innan han fick chansen i Chelseas A-lag. Trevoh Chalobah gjorde två, följde upp det med en sejour i Ligue 1 innan chansen uppenbarade sig. Chelseas lånesystem fortsätter att producera spelare av Premier League-kaliber, ett arbete som möjliggörs till stor del av de före detta spelare som finns i organisationen. En sådan är Paulo Ferreira, som under säsongen lämnade sin roll som låne-tränare hos Chelsea.

”Att se honom lämna kändes konstigt,” säger Colwill. ”Jag har känt honom i flera år, han blev min mentor under lånet, vi hade ett gott förhållande och pratade mycket. Om det var match i London så var Paulo på plats. Han kom upp till Huddersfield ett par gånger, han såg oss spela på TV och hörde alltid av sig antingen i ett samtal eller via sms. Han hjälpte mig mycket med min utveckling denna säsong.”

”Han såg bortamatchen mot QPR (Huddersfield förlorade med 1–0) och jag tyckte att jag spelade uselt. Han sade ’Jag hade inte kallat det uselt, men det var inte den bästa matchen du spelat.’ Han sade att jag slog för många långbollar istället för att spela kort, vilket jag höll med om. Han hade rätt. Han berömde mig för min förmåga att spela mig ur press. Även om han lämnat så vet jag att jag alltid kan höra av mig till honom. Carlo Cudicini har klivit in i hans ställe och gör ett bra jobb.”

Det värmer verkligen att höra sådana lovord om en kroniskt underskattad spelare som Paulo Ferreira, även om det handlar om hans tränargärning i detta fall. Levi Colwill fortsätter att räkna upp egenskaper som har förbättrats och kan slipas på ytterligare.

”Jag har förbättrat min defensiva sida,” säger Colwill. ”Jag vinner fler luftdueller, är mer aggressiv. I akademin så var jag inget stort hot i luftrummet. Nu kan jag vinna nickdueller, utmana mer. Jag har fortfarande mycket att förbättra, markeringsspel och sådant. Jag kommer alltid försöka bli bättre.”

En annan minst sagt inspirerande försvarare är Thiago Silva. Under den senaste försäsongen fick Levi Colwill en skymt av den brasilianske veteranen och hann studera honom i detalj.

”Det var overkligt,” säger Colwill. ”Det var inte avskräckande, dock. Jag försökte bara hålla mig lugn och inte vara alltför uppspelt. Jag fick aldrig chansen att prata med honom riktigt ordentligt. Jag gillar hans lugn, hur han läser spelet. Han är alltid ett steg före alla andra, aldrig ur position. Han tar bort faran tidigt, det är vad stora mittbackar gör. Det handlar inte om att reagera på en aktion från motståndaren. Det handlar om att läsa situationen och förebygga den, det är vad jag försöker göra.”

När The Athletic fortsätter intervjun med Levi Colwill så har man hunnit besegra Coventry med 2–1. Matchvinnare blev inhoppande Tino Anjorin som satte 2–0 från straffpunkten innan svenske Viktor Gyökeres fastställde slutresultatet på stopptid. När Anjorins straff hittade nätmaskorna så var Levi Colwill direkt på plats för att gratulera sin bundsförvant. Varje situation är livsviktig i jakten på uppflyttning.

”Han är något alldeles extra,” säger Colwill. ”När han kom in så förändrade han matchbilden. Hans närvaro är påtaglig. När han är igång, vänder bort sin gubbe, då kan ingen stoppa honom med sin styrka. De försökte kapa honom men fick inte tag i honom. Vi behöver det. Det har definitivt hjälpt att ha honom här, vi är bra kompisar. Vi plockade upp tråden där vi lämnade den, det är skönt att ha Chelsea-kamrater här. Dessutom är före detta Chelsea-spelaren Jon Russell här. Det gör mig mer trygg i laget.”
 

Wiktor Lidvall@LidvallWiktor2022-05-03 20:17:49
Author

Fler artiklar om Chelsea