LASK - Liverpool 1-3: En dålig och en bra halvlek

Ett totalroterat Liverpool, klätt i gredelin dress, startar knackigt som vi har sett många gånger förr. Men vi vänder vår vana trogen i andra halvlek och inleder vårt Europa League-äventyr med en 3-1 seger mot LASK i LInz i Österrike.

Jürgen Klopp har bytt ut hela startelvan som slog Wolves i lördags. Det blir nya fräscha ben. Stefan Bajcetic som högerback. Nykomlingarna Wataru Endo och Ryan Gravenberch tar hand om mittfältet tillsammans med Harvey Elliott. Ska Jürgens totalrotation lyckas?

LASK:s tränare Thomas Sageder gör tvärtom och mönstrar samma lag, sånär som på en plats, som slog Austria Klagenfurt i lördags. Det enda bytet är ytterspringaren George Bello som har bytts mot ytterspringaren Rene Renner.

Harvey Elliott kickar igång avsparken. Florian Flecker sparkar ner Ryan Gravenberch. Det dröjer fem, sex minuter innan vi får tag på spelet och LASK backar ner med laget. Det går att se att Stefan Bajcetic har fått Trents inverterade spelfördelarroll. Ben Doak gör en fin räd i elfte minuten och vi får några resultatlösa hörnor. Istället kontrar LASK, Robert Zulj får till ett avslut som leder till hörna. Hörnan slås till helt fristående Flecker som tar emot och krutar in bollen från sitt fria område strax utanför straffområdet.

Vi fortsätter föra spelet men utan att ha flyt och skärpa i passningsspelet. I 19:e minuten slår Harvey ett fint inlägg till Darwin Nüñez som inte får till nicken. Darwin får ett läge till där han tar emot bollen, vänder, men får inte till skottet. I den 26:e minuten tror vi att det blir tredje gången gillt för Darwin. Kostas Tsimikas slår en fin hörna som Virgil van Dijk nickar till Darwin som avslutar bra, men LASK-keepern Tobias Lawal gör en prakträddning. LASK kommer i några kontringar och ser väl så farliga ut som oss.

Vi gör en riktigt skral halvlek. Stefan är ovan i sin position och har dragit på sig ett gult kort, Ibrahima Konaté ser ordentligt ringrostig ut och Kostas är fladdrig. Kapten Virgil har fullt upp med att styra upp. Mittfältet har inte sett bra ut. Endo har varit långsam, Ryan Gravenberch har slagit bort många bollar, Harvey har varit skaplig. Anfallarna har jobbat hårt, men inte fått till det i dom avslutande lägena. Vi har haft 71 procents bollinnehav men till föga nytta, 1-1 i skott på mål, men med skillnaden att LASK:s skott gick i mål. Jürgen får göra ett hästjobb i halvtid även denna gång.

Vi börjar med samma lag i andra halvlek men våra grabbar ser piggare ut, eller om dom har lärt sig att behärska den slippriga Linzmattan bättre? Stefan ser allt säkrare ut och tar tag i taktpinnen vid flera tillfällen. Vi spelar snabbare och dom vitsvarta blir allt mer tillbakatryckta. I den 55:e minuten kommer Stefan i en rusch på högerkanten och spelar in bollen mot Luis Diaz som sänks av Andrés Andrade. Det blir straff som Darwin dunkar in till höger om Lawal. Fjärde avslutet gillt för Darwin och 1-1.

I den 61:a minuten gör Jürgen tre byten. Ut går Stefan, Endo och Ben Doak. In kommer Joe Gomez, Alexis Mac Allister och Dominik Szoboszlai. Två minuter efter dessa byten spelar Harvey fram bollen på högerkanten till fint löpande Ryan Gravenberch som slår en perfekt passning Luis Diaz som gör en "tap-in" och 2-1 till oss. Nu har vi flyt och det känns stabilare. LASK vill inte förlora och lyfter upp laget en del vilket leder till ett böljande spel.

Kung Mohamed Salah kommer in i 74:e minuten istället för trötte Gravenberch. Mo är klass, det syns vid nästan alla aktioner. I den 88:e minuter dansar han några steg djupt inne i det österrikiska straffområdet och lirkar in 3-1. Tack för kaffet! Ska vi fira med wienerbröd?

Noteras ska också att Joel Matip fick några minuter då han kom in i 81:a minuten istället för Ibou. Sammantagen statistik blev med Liverpools siffror först: Bollinnehav 65-35, hörnor 7-4, avslut 12-6, avslut på mål 5-2 och mål 3-1.