Lauren James – Sommarens värvning!
Lauren James tillsammans med före detta lagkamraten Amy Turner.

Lauren James – Sommarens värvning!

Lauren James, tjejen som kom hem till klubben hon började spela för som sexåring i U-10 flicklaget. Den 20-åriga anfallaren skrev på för fyra år i klubben hon lämnade redan som flicklagsspelare. Än har hon inte spelat en minut för sitt nya klubblag, men nu är det närmare än någonsin.

Lauren James tycker att det känns skönt att få komma hem till London där hon har sin familj.
Flytten från Manchester United sägs vara den dyraste värvningen inom WSL någonsin men 20-åringen har ännu inte spelat en enda minut för seniorlaget.
Anledningen till det är att hon har fått jobba hårt vid sidan av planen för att rehabilitera gamla skador som hon har dragits med under en längre tid.

I en intervju med Chelsea TV berättar hon att det är jobbigare och mer irriterande att rehabilitera och återhämta sig från gamla skador än om det är en ny skada man fått.

”Du tänker för dig själv, när ska jag få vara på planen igen. Jag har haft turen att få köra tillsammans med Maren [Mjelde] och vi har stöttat varandra genom det.”

Det har gjort att hon och Maren har kommit varandra nära under hennes första månader i klubben och när hon nyligen fyllde år bjöd Maren och hennes landsmaninna, Guro Reiten, med Lauren på musikalen The Lion King. Kanske är det något de kommer att göra även i framtiden då det gav trion mersmak. Lauren James är i alla fall öppen för det!

Det kan vara tufft att komma till en ny klubb och börja med att rehaba och inte få vara med i den kollektiva träningen.
James har känt att hon har fått mycket stöttning av ledarna, framför allt det medicinska teamet och att lagkamraterna alltid har varit positiva och stöttande även i den tuffaste stunderna.

Nu ser Lauren fram emot att få jobba och utvecklas under Emma Hayes ledning:

”Hon är en fantastisk coach och manager och jag ser fram emot att få jobba med henne.”

Förra helgen öppnades en plats i matchtruppen då Pernille Harder var tvungen att lämna återbud. Emma Hayes erbjöd platsen till Lauren James för att hon skulle få följa med och vara med laget, även om hon på förväg visste att hon inte skulle få spela. Men bara att få ta steget ut från rehab-bubblan och få vara med och värma upp med tjejerna var en underbar känsla berättar hon i intervjun med Chelsea TV.

Sammanhållningen i laget är enligt Lauren fantastisk, alla håller varandra om ryggen oavsett om de vinner, spelar oavgjort eller förlora. Därför är det alltid en god stämning i omklädningsrummet.

I onsdags fick hon hoppa in och spela med akademilaget och målet är att hon när hon är tillbaka ska var i så bra form att hon kan bidra direkt och inte går trasig igen.

Hon har en bit kvar innan hon är helt redo men när hon väl får göra sin debut i Chelsea-tröjan kommer det vara en speciell stund för både henne och för hennes familj, framför allt hennes bröder då de vet vad hon har gått igenom de senaste åren.
 

Faktaruta
Position: Anfallare
Nummer: 19
Familj: Yngst av tre syskon, spelat fotboll med sina bröder och sin pappa, spelade med pojkar till det att hon var 13 år och började i Arsenal.
Debut och spel i WSL: 2017 för Arsenal på sin 16-årsdag, det blev åtta matcher och ett mål där innan hon 2018 flyttade norrut till det nystartade Manchester United i Championship för att få speltid. Under sin första säsong där gjorde hon 14 mål på 18 ligamatcher. Totalt blev det 56 matcher i United och 28 mål under hennes tre säsonger.
Kontraktslängd:  Fyra år, 2025


Lauren James kommer senast från Manchester United så jag tog ett snack med Pontus från Manchester United-redaktionen på SvenskaFans då han har bra koll på deras damlag.

Vad kan vi förvänta oss av Lauren James?
- Party och underverk, typ. I alla fall om vi tänker på lite längre sikt, jag är helt övertygad om att hon har allt för att bli en av – om inte den – bästa spelaren i världen. Det hon redan nu visat på högsta nivå är inte bara något som kan anses bra för en 20-åring, utan hon har i sina bästa stunder presterat på ett sätt och gjort aktioner inte många andra i ligan kan göra – ni minns målet mot Chelsea förra säsongen va?
På kort sikt handlar det väl snarare om att komma i form och börja spela matcher och slussas in i Chelseas hårda konkurrens. Men briljanta aktioner redan denna säsong kommer ni helt säkert få njuta av, och sen kommer det bara bli bättre.

Vad har hon för styrkor?
- Spelet med boll helt klart, en offensiv förmåga med de allra flesta verktyg som behövs för att slå ut vilket motstånd som helst. Hon har fart, styrka och teknik i samma kropp. Med bollen vid fötterna är det inte bara att gå in och plocka den ifrån henne, med både styrka och en otrolig teknik på små ytor kan hon manövrera sig ur det mesta.
Därtill har vi en målfarlighet, en kyla i avsluten och ett distansskytte med båda fötter som skrämmer – tänk brorsan och lägg till lite – usch, gillar inte tanken på att Manchester United nu ska ställas mot detta, istället för att ha det i laget.
 
Vad har hon för svagheter?
- Att hon kanske inte lärt sig när bollen ska stanna kvar vid fötterna och när den ska spelas vidare till medspelare i bättre lägen. Det kommer säkert komma med tiden, vi har bara fått se henne spela som tonåring hittills, men ska inte ljuga om att jag inte suttit och mumlat i irritation någon gång när hon bara försökt köra slalom istället för att titta upp.
Sen har det kanske blivit något onödigt gult kort i frustration ibland, men hon har också fått ta en hel del stryk och det är inte så konstigt att det kommer en reaktion någon gång.
Skadorna kanske, nja de har hon väl återhämtat sig från nu… så ja, inte så mycket svagheter utan en massa potential.

Du som kollar en hel del på WSL och tvingats se en hel del av Chelseas matcher. Hur tror du Chelseas och Emma Hayes spelidé kommer att passa henne?
- Grejen är att jag tror att hon hade passat in i typ alla lag med den x-faktor hon besitter. Det finns ju hur många duktiga spelare som helst i Chelsea vilket gör att de kommer vara spelförande i majoriteten av matcherna, och med mycket boll trivs hon. En potentiell utmaning är kanske att hon ska komma in i kombinationsspel och bidra till ett snabbt anfallsspel snarare än att göra det mesta på egen hand. Men det är jag övertygad om att hon kommer göra, med spelare som Harder, Kirby och Kerr runt sig lär hon kunna utnyttja sina styrkor ytterligare och tvingas utveckla de eventuella brister hon besitter.

Vilken position tror du vi får se henne på/i?
- Bra fråga, och det beror lite på hur Hayes väljer att ställa upp laget. Är det som denna säsong en trebackslinje ska hon ju slåss om någon av de tre offensiva positionerna. Ändrar hon däremot om till fyrbackslinje skapas en ytterligare position att göra anspråk på. Det är väl en av sakerna jag inte riktigt lyckas reda ut i mitt eget huvud – vilken är Lauren James bästa position? Nia, visst men nja. För mig är hon nog som bäst strax bakom eller runt en anfallare. Där hon kan ta positioner i straffområdet men också få transportera boll och utmana försvarare.

Du beskrev henne i en av dina artiklar i inledningen av säsongen 19/20 som en råtalang som bjuder på det där lilla extra. I beskrivningen känns det som att hon har en spelstil likt hennes storebror Reece James i herrlaget, finns det likheter i deras sätt att spela?
- Absolut finns det likheter dem emellan, som jag tidigare nämnt är tillslaget ett tydligt sådant exempel. Men även fysiken, farten och viljan framåt är gemensamma nämnare. Sen utgår de ju från ganska olika positioner på plan och de defensiva kvaliteter Reece besitter har inte Lauren, men så ska hon ju vara den som avgör framåt snarare än behöva ta samma defensiva ansvar. Kanske att Reece spel lite mer kännetecknas av fart och Laurens av skicklighet på små ytor – det är min bedömning utan att ha allt för stor kunskap om Reece. Men att de är syskon syns helt klart.


Tack Pontus för dina svar och vi i Chelsea ser fram emot att snart få se Lauren James göra sin debut i det fina kungsblå matchstället!
 

Källor:
Chelsea TV
Pontus Artikel

Sofia Almroth@AlmrothSofia2021-11-07 09:18:00
Author

Fler artiklar om Chelsea