King Power Stadium, 2021-02-13 13:30

Leicester - Liverpool
3 - 1

Leicester City - Liverpool 3-1: Går det här verkligen att vända?

En Maddison-toffel till frispark, en huvudlös Alisson-utrusning och sextio sekunder var allt Leicester behövde för att vända 0-1 till 2-1 och lämna Liverpool bakom sig i jakten på Europaplatserna. Frågan nu är om de gjorde det för gott?

I en match där den tekniska nivån hade lämnat en hel del att önska var det föga förvånande ett individuellt konstnummer som bröt dödläget efter 67 minuter. Trent Alexander-Arnold (en av gästernas bättre spelare i dag) vann tillbaka bollen nere vid kortlinjen och stack in den till Roberto Firmino som på riktigt joga bonito-vis helikopterfintade fram Mo Salah som avslutade kliniskt intill Kasper Schmeichels högra stolpe. Liverpool hade styrt matchen, spelat riktigt bra offensiv fotboll i perioder och förtjänade ledningsmålet. Men det var också det sista som skulle hända i positiv väg för Liverpool i den här matchen.

Thiago Alcantara började på kvisten men slängdes in i hetluften redan efter sjutton minuters spel när James Milner, vars nästan tjugo år långa proffskarriär börjar ta ut sin rätt på den trettiofem år gamla kroppen, tvingades till byte med en muskelskada. Spanjoren gjorde inget vidare inhopp, han tappade bollen vid ett flertal tillfällen, fick inte ut max av sitt passningsspel och stod för en fällning av Harvey Barnes utanför straffområdet som skulle bli kostsam. James Maddison tog hand om frisparken (en toffel som studsandes letade sig in bakom Alisson) och kvitteringen var (efter att VAR-rummet kommit fram till att Daniel Amartey inte befunnit sig i en offside-position) ett faktum.

Sextio sekunder senare (effektiv tid, märk väl) var det dags igen. Och för andra matchen i rad var det ett misstag från Alisson Becker som skulle vända mötet i motståndarnas favör. Hemmalaget lyfte högt och långt mot Barnes med en boll som Liverpooldebutanten Ozan Kabak verkade ha bra koll på, något som den brasilianske målvakten av hans agerande att döma inte höll med om. I ett försök att överkompensera för sina tidigare misstag beslutade han sig för att rusa ut och rensa bort bollen men han misslyckades och tacklade Kabak istället och lämnade målet öppet för Jamie Vardy att fullborda vändningen. 1-0 hade på bara någon minut blivit 1-2 och när Barnes fyra minuter senare sprang in trean var det rullgardin ner, ridå och finito för Liverpools chanser att återvända från King Power Stadium med ett resultat i bagaget.

Alissons agerande var representativt för ett Liverpool som förlorade matchen redan vid 1-1. Den fyra minuter långa VAR-granskningen och de tvära kasten mellan onside, offside och sedan onside igen bröt ned gästerna som fram till dess hade haft full kontroll på matchbilden mot ett Leicester som inte hade imponerat på något sätt. Det är skrämmande hur bräckligt Liverpools kollektiva självförtroende är just nu, hur till synes kontrollerande tillställningar kan eskalera och spåra ur på det här sättet. Jag har genom hela den här formdippen som snart inte kan kallas en dipp längre hållit fast vid att Reds kommer att klara topp fyra men efter det här är jag mer osäker. För har det här laget verkligen det i sig att vända på det här?

Erik Segerströmerik.segerstrom@liverpoolsweden.se@erik_segerstrom2021-02-13 17:00:00